60TB'lik hard diskler geliyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
60TB'lik hard diskler geliyor
Seagate, son duyurduğu bir gelişme ile günümüz hard disk teknolojisini ikiye katladığını ilan etti.
Yaklaşık 6,5 santimetrekarelik bir alana (1 inç kare) 1TB veriyi sığdırılabilen bu teknoloji ile Seagate, yüksekleri hedefliyor.

Bu kadar yoğun veri depolama alanını kısa bir süre zarfı içinde 3.5″‘lik 6TB kapasiteli masaüstü hard disklerinde ve 2TB kapasiteli, 2.5″ büyüklüğündeki dizüstü bilgisayar hard disklerinde görebilecek olsak da, Seagate önümüzdeki yıllarda bu teknolojiyi kullanarak 60TB’lık ve 20TB’lık diskleri kullanıcıya sunacağına söz veriyor.

Veri depolamada bu denli yoğunluğu yakalamak için, Seagate “ısı güdümlü manyetik kayıt” teknolojisi kullandı. Bu sistemde asıl olay bir “manyetik bitin” boyutu. Ulaşılan en son aşama ise, manyetik bitleri en çok “yanındaki biti etkilemeyecek kadar” küçültmek. Bunun için kullanılan maddeler ise çok garip; demir – platin alaşımı veya sofra tuzu. Fakat sorun şu ki, bu maddeler manyetizmalarını harekete geçirmek konusunda biraz inatçılar. Ama Seagate için bu çok kolay. Eğer maddeleri ısıtırsanız, ortada sorun kalmıyor.

2006 yılında Fujitsu tarafından geliştirilen HAMR teknolojisi (yukarıda bahsettiğimiz ısı güdümlü manyetik kayıt teknolojisi), hard diskin kafasına bir lazer eklemekten ibaret. Kafa normal çalışıyor, fakat bir veri kaydetmek istediğinde devreye lazer giriyor. Okuma ise geleneksel şekilde gerçekleşiyor. Manyetik bitlerin ne kadar küçük olduğunu düşünebiliyor musunuz? 6.5 santimetrekarelik bir alana, 1TB veri! Her manyetik bit, yaklaşık 12 atom büyüklüğünde, 12.7 nanometre... kaynak : samanyoluhaber
 
  • Beğen
Tepkiler: -efşan


-efşan

-efşan

Üye
İşte bu cidden çok güzel.
 
spy ghost

spy ghost

Üye
bu haberi okuyunca Bill Gates'in 4.5 mb in yeteceğini söylemesi aklıma geldi
 
Emrgncy

Emrgncy

Üye
Teknoloji dur durak bilmiyor
 
By_GaBLiN

By_GaBLiN

Üye
:ehe
 
tempestshine

tempestshine

Üye
o da iyiymiş :ehe
 
anılbaran

anılbaran

Üye
Bende 1.5 TB lık var :cool:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt