---40 hadis---

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
fotonn

fotonn

Üye
    Konu Sahibi
---40 hadis---
-------40 HADİS------
1--İbni Mes'ud radıyu anh şöyle dedi: Resûlullah sallu aleyhi ve sellem'e: Hangi ameller daha faziletlidir? diye sordum. "Vaktinde kılınan namaz" buyurdu. "Sonra hangisi?" dedim. "Ana babaya iyilik etmek" cevabını verdi.
(Buhârî Mevâkît 5 Cihâd 1 Edeb 1 Tevhîd 48; Müslim Îmân 137-139. Ayrıca bk. Tirmizî Salât 14 Birr 2; Nesâî Mevâkît 51)
2--Sizin şu soyunuz-sopunuz kimseye üstünlük ve kibir taslamaya vesile olacak şey değildir. (Ey insanlar)! Hepiniz Adem'in çocuklarısınız. Hepiniz bir ölçek içindeki birbirine eşit buğday taneleri gibisiniz… Halbuki hiç kimsenin kimseye din ve takva müstesna üstünlüğü yoktur. Kişiye kötü olması için; başkalarını yermesi küçük görmesi cimri kötü huylu had ve hududu aşmış olması yeter.
(Müsned-i Ahmed b. Hanbel 4/158 İbnu Kesir 4/218)

3--İbni Ömer radıyu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "İslam beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak zekâtı hakkıyla vermek Allah'ın evi Kâbe'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak."
(Buhârî Îmân 1 2 Tefsîru sûre(2) 30; Müslim Îmân 19-22. Ayrıca bk. Tirmizî Îmân 3; Nesâî Îmân 13)
4--(En büyük günah) Allah seni yaratmış iken O'na ortak koşmandır.
(Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi Prof. Dr. İbrahim Canan 2. cilt Akçağ Yayınları Ankara s. 130

5--Allah (z.c.hz.)leri buyurur: "Bir adam bilse ki Ben kudret sahibiyim günahları affederim. O şirk etmedikçe Ben onu affederim."
(G.Ahmed Ziyaüddin Ramuz El Hadis 2. cilt Gonca Yayınevi İstanbul 1997 329/1)

6--Bana göre sizin için deccalden daha ziyade korktuğum şeyi haber vereyim mi? O gizli şirktir ki kişinin kalkıp adamın makamına gösteriş için amel etmesidir.
(G.Ahmed Ziyaüddin Ramuz El Hadis 1. cilt Gonca Yayınevi İstanbul 1997 163/6)

7-- Allah Katında en sevimliniz dostluk kuran ve kendisiyle dostluk kurlarınızdır. Allah nezdinde en sevimsiziniz de arkadaşların arasını açanlardır."
(İhya'u Ulum'id-Din Huccetü'l-İslam İmam Gazali cilt. 2 s.365)

8--Birbirinizi kıskanmayınız birbirinize kin tutmayınız birbirinize çirkin sözler söylemeyiniz birbirinize sırtlarınızı dönmeyiniz kiminiz kiminizi arkasından çekiştirmesin. Allah'ın kulları kardeşler olunuz.
(Buhari ve Müslim; Huccetü'l İslam İmam Gazali İhya'u Ulum'id-din 3. cilt s. 315)

9--İman bağlarının en sağlamı Allah için dostluk Allah için düşmanlık Allah için sevgidir.
(Kütüb-i Sitte 10. cilt s.141)

10--"Allah'a ve son güne iman etmekte olan kimse komşusuna eza etmesin".
(Sahih-i Buhari ve Tercemesi Mütercim: Mehmed Sofuoğlu Ötüken Yayınları İstanbul 1987 Cilt 13 syf.6009)

11--Ebu hureyre'den haber verdi ki Peygamber (S) şöyle buyurmuştur: "Sizleri zandan sakındırırm. Çünkü zanla söylenen sözler yalanı daha çok olandır. Birbirinizin eksikliğini görmeye ve işitmeye çalışmayınız hususi ve mahrem hayatınızı da araştırmayınız. Birbirinize hased etmeyiniz birbirinize arkanızı çevirip küsmeyiniz birbirinize buğz ve düşmanlık da etmeyiniz. Ey Allah'ın kulları birbirinizle kardeşler (mesabesinde) olunuz!".
(Sahih-i Buhari ve Tercemesi Mütercim: Mehmed Sofuoğlu Ötüken Yayınları İstanbul 1987 Cilt 13 syf.6046)

12--Hasedden kaçının. Çünkü o ateşin odunu yiyip tükettiği gibi bütün hayırları yer tüketir."
(Ebu Davud Edeb 52 kütüb-i sitte 6.cilt s. 325)

13--"Kim dünyada bir müminin ayıbını örterse kıyamet günü Allah da onun ayıbını örter."
(Ukbe r.a. Kütüb-i Sitte 1.cilt sf. 368)

14--...Ebu Hüreyre (Radiyü anh)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
"Kim bir müslümandan dünya kederlerinden bir keder giderirse Allah ondan ahiret günü kederlerinden bir keder giderecektir. Kim de müslümanı örterse Allah onu dünya ve ahirette örtecektir. Ve kim bir fakir borçluya kolaylık gösterirse Allah ona dünyada ve ahirette kolaylık gösterecektir. Kul (din) kardeşinin yardımında olduğu müddetçe Allah da onun yardımcısıdır. Kim bir yola giderek onda ilim ararsa bu çalışması sebebi ile Allah ona Cennet'e giden bir yolu kolaylaştıracaktır. Allah'ın evlerinden birisinde toplanıp Kur'an okuyarak onu birbirlerine öğreten her cemaatı melekler ziyaret eder onların etrafından dönerler o toplumun üzerine iç huzuru ve rahatı iner ilahi rahmet onları kaplar katında bulunan melekler yanında Allah onları (övgü ile) anar. Ameli yüzünden geri kalan bir kimse nesebi (nin şerefi) ile sür'at alamaz."
(İbni Mace/ 1. cilt/ syf.389)

15--"Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. O'na zulmetmez onu yalnız bırakmaz bir kimse Müslüman kardeşinin ihtiyacını karşılarsa Allah da ona yardım eder. Bir kimse bir Müslümanın sıkıntısını giderirse Allah da kıyamet günü onun sıkıntılarından birini giderir. Bir kimse din kardeşinin ayıbını örterse Allah da kıyamet gününde onun ayıbını örter."
(Tecri'di Sarih:7/360; Riyazüs-Salihin:1/284)


16-- "Birbirinizin özel ve mahrem hayatını araştırmayın."
(Müslim Birr ve Sıla 30)

17--"Birşey istediğin zaman yalnız Allah'tan iste. Yardım dilediğin zaman Allah'tan dile. Şunu iyi bil ki bütün yaratılmışlar elbirliği ile sana bir menfaat bahşetmek isteseler Allah'ın sana yazdığından daha fazlasını bağışlayamazlar. Yine yaratılmışların tümü elbirliği ile sana bir zarar vermek isteseler Allah'ın sana takdir ettiğinden fazlasını yapamazlar."
(Tirmizi Sünen fi sıfati'l-Kıyame 60)

18--Ey Ebû Hureyre! Allah'tan başka hiçbir şeye ümit bağlama. Allah'a tevekkül eyle. Bir arzun varsa Allah Teâlâ Hazretleri'nden iste. Allah-ü Teâlâ'nın âdet-i ilâhiyyesi (işi kânunu) şöyledir ki; herşeyi bir sebep altında yaratır. Bir iş için sebebine yapışmak ve sonra Allah Teâlâ'nın yaratmasını beklemek lâzımdır. Tevekkül de bundan ibârettir."
(Hadis-i şerif-Ey Oğul İlmihali

19--Mümin kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır ! Zira her işi onun için bir hayırdır. Bu durum sadece mümine hastır başkasına değil : Ona memnun olacağı birsey gelse şükreder bu ise hayırdır: bir zarar gelse sabreder bu da hayırdır."
(Suheyb Ibnu Sinan r.a. kutub-ı sıtte 2. Cilt Sf. 208

20--Allah için mütevazi olanı Allah yüceltir. Böbürleneni Allah alçaltır. Allah'ı çok Allah sever.
(İbn Mace İhya'u Ulum'id-Din Huccetü'l-İslam İmam Gazali cilt. 4 s.655)

21--Allah için mütevazi olanı Allah yüceltir. Böbürleneni Allah alçaltır. Allah'ı çok Allah sever.
(İbn Mace İhya'u Ulum'id-Din Huccetü'l-İslam İmam Gazali cilt. 4 s.655)

22--Bir adam nefsinin hoşuna giden birtakım elbise içinde saçları da yapılmış olarak giderken yürüme sırasında kibire düşmüştü ki birden yere battı. Kıyamet kopuncaya kadar orada zorlukla batmaya devam edecek.
(Buhari Libas 5; Müslim Libas 49 (2088); Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi Prof. Dr. İbrahim Canan 15. cilt Akçağ Yayınları Ankara s. 32)

23--Iyaz bin Himar (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Peygamber (s.a.v.) onlara bir konuşma yaparak şöyle buyurmuştur:
"Allah (Azze ve Celle): Birbirinize karşı alçak gönüllülük ediniz ki hiç kimseye üstünlük taslamasın diye bana vahiy etti."
(Mace Cilt10 Syf.453)

24--Allah'tan başka ilah yoktur o tektir şeriksizdir. Arz ve semanın mülkü O'na aittir. Bütün hamdler O'nadır O herşeye kadirdir." de... Taşlanmış şeytandan Allah'a sığın.
(Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi Prof. Dr. İbrahim Canan 16. cilt s. 311)

25--"İman kalben bilip tasdik etme dil ile söyleyip ikrar etme beden uzuvlarıyla da amel etmektir."
(Hz. Ali r.a. Kütüb-i Sitte 16. Cilt Sf. 492)

26--Sana arşın altından cennet hazinelerinden bir söze delalet edeyim mi? Şöyle dersin: "La havle vela kuvvete İlla Billah" (Allah'tan başka ne men edecek ve ne de yapacak bir kuvvet vardır.) O zaman Allah buyurur ki: "Kulum teslim oldu ve selamet buldu."
(Ramuz el-Ehadis-1 s. 166/3)

27--"Kıyamet günü Allah Katında mahlukların en sevimsizleri yalancılar kibirliler ve kardeşlerine karşı sinelerinde amansız kin besleyenler olacak ..."
(İmam Gazali İhya'u Ulum'id-din 3. Cilt s.355)

28--Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu vakit yalan söyler; vadettiğinde hulf eder (sözünden döner) emanet edilen şeye hıyanet eder."
(Mehmed Zahid Kotku Hadislerle Nasihatlar Cilt 1 s.14)

29--Müslümanda… hainlik ve yalan bulunamaz."
(İmam Gazali İhya'u Ulum'id-din 3. Cilt s.303

30--Kolaylaştırın güçleştirmeyin. Müjdeleyin nefret ettirmeyin. Birbirinizle iyi geçinin ihtilafa düşmeyin."
(Hz. Said ibni Ebu Berde r.a.) (Ramuz El-Hadis 2. Cilt s. 510)

31--Din kolaydır. Kimse dine karşı şedid olamaz. Zira dine mağlub düşer. (Yani dinin kolaylığına intibak etmeli. Sıkı tutayım diyen aciz kalır.) Hattı hareketinizi doğrultun (hududa) yakın olun.
(Ramuz El-Hadis 1. Cilt s.98)

32--Bir nefse takdir edilmiş şey mutlaka olur !"
(Hz. Cabir r.a. Kütüb-i Sitte 16. Cilt Sf. 499)

33--"Ölümü en çok zikreden ve kendilerine gelmezden önce onun için en iyi hazırlığı yapanlardır. İşte akıllılar bunlardır."
(Hz. Enes r.a.: Ibnu Mace Zuhd 31 Kütüb-i Sitte 16. Cilt Sf. 330)

34--Bir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha üstün bir miras bırakamaz."
Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi Prof. Dr. İbrahim Canan 2. cilt Akçağ Yayınları Ankara s.512

35--Cennette senin canın kuş isteyecek. Hemen kızartılmış olarak önüne getirilip konacaktır.
(Büyük Hadis Külliyatı-5 s. 414/10123

36--Müslümanlık temizdir kirsizdir. Siz de temiz olun temizlenin Zira cennete temizler girer.
(G.Ahmed Ziyaüddin Ramuz El Hadis 1. cilt Gonca Yayınevi İstanbul 1997 96/2)

37--Eğer cennette olan şeylerden bir tırnaklık miktar görünseydi yer ile gök arasını süse boğardı. Eğer cennet ehlinden bir adam görünüp bileziklerini gösterseydi Güneş'in yıldızların ışıklarını bastırdığı gibi Güneş'in ışığını bastırırdı.
((Tirmizi) Büyük Hadis Külliyatı-5 s. 409/10096)

38--Rabbim bana dokuz şey emretti: Gizli halde de aleni halde de Allah'tan korkmamı öfke ve rıza halinde de adaletli söz söylememi fakirlikte de zenginlikte de iktisat yapmamı benden kopana da sıla-ı rahim (dostluk) yapmamı beni mahrum edene de vermemi bana zulmedeni affetmemi susma halimin tefekkür olmasını konuşma halimin zikir olmasını bakışımın ibret olmasını marufu (doğru ve güzel olanı) emretmemi.
(Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi Prof. Dr. İbrahim Canan 16. cilt Akçağ Yayınları Ankara s. 317)

39--Müminin şerefi dini asaleti güzel ahlakı mürüvveti de aklıdır.
(İbn Hıbban Hakim; Huccetü'l İslam İmam Gazali İhya'u Ulum'id-din 3. cilt Çeviri: Dr. Sıtkı Gülle Huzur Yayınevi İstanbul 1998 s. 111-112

40--Kim ki Kuran'ı öne alırsa Kuran onu cennete götürür. Kim de arkasına bırakırsa onu da cehenneme sürer."
G.Ahmed Ziyaüddin Ramuz El Hadis 1. cilt Gonca Yayınevi İstanbul 1997 227/9
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt