3g tüm operatörlerin karşılaştırmalı test sonucları..

Sponsorlu Bağlantılar

alperen1313

alperen1313

Üye
    Konu Sahibi
3g tüm operatörlerin karşılaştırmalı test sonucları..
3G’nin kullanıcılara neler getireceğini, ne gibi servisler kullanılacağını, kısaca 3G hakkında her şeyi yazdığım “3G Ufukta Gözüktü” yazımda uzun uzadıya açıklamaya çalıştım. Bugün ise Avea, Turkcell ve Vodafone’un 3G modemleri ile yaptığım hız testinin sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Test sistemi olarak her gün kullandığım 1. nesil Macbook Air’ı kullandım. 1.6 GHz işlemcili bu cihazın 2 GB RAM’i var ve oldukça ortalama bir konfigürasyona sahip. Bu nedenle genel dizüstü kullanıcılarını temsil edebileceğini düşünüyorum.


Kullanılan modemlerin modelleri ve genel izlenimlerim şöyle:


*Avea MF636: İçlerinde en iri kıyım duranı bu olsa da dış yüzeyinin bir tarafı mat bir plastikle kaplı. Bu sayede koyduğunuz eğimli bir yerden kaymayacağından emin olabilirsiniz. Macbook Air (MBA)’in ince USB girişine girmekte hiç sorun yaşamadı. Kardeşleri gibi üzerinde microSD yuvası var. Eksisi ise kapağının kaybolma olasılığı çok yüksek çünkü USB yuvayı açtığınızda gövde ile kapağın bağlantısı kalmıyor. Avea’nın ilgili sitesinde pek detay bulamadığım için HSUPA hızı konusunda yorum yapamayacağım, sadece test verilerini paylaşınca göreceğiniz sonuçlar olacak. Ücret detayları için buraya bakabilirsiniz.
*Turkcell E178G: Boyut olarak ikinci sırada gelen VINN kod adlı model Turkcell’in sunduğu iki modelden ucuz olanı. Aralarındaki farkı sitedeki fotoğraflarından ayırt edemedim, bunun dışında tek farkları 2 GB SD kart hediyesi gibi gözüküyor. Bu cihaz da MBA’ya rahatça takılabildi, kapağı kısa bir iple gövdeye bağlı olduğundan kaybolacak gibi durmuyor. Ayrıca donanım olarak en hızlı yükleme (upload) hızına sahip model de bu gibi gözüküyor. Ücretlendirme detayları için buraya bakabilirsiniz.
*Vodafone K3715: Vodafone Türkiye’nin sunduğu 3 modelden en hızlısı, Turkcell’in 5.76 MBps yükleme (upload) kapasiteli cihazına göre yavaş kalsa da 2 MBps yükleme (upload) kapasitesine sahip. Görünen o ki tasarım olarak da çevremdekilerin en beğendiği model oldu. Tasarım olarak da kapak yerine kayarak dışarı çıkan bir USB yuva kullanıyor. Ayrıca fiziksel olarak da en ufak cihaz. Ücretlendirme detayları için buraya bakabilirsiniz.

Turkcell ve Vodafone cihazların en önemli ortak özellikleri ise şaşıracaksınız ama Huawei firması tarafından üretilmeleri. Avea’nın modemini ise yine uzakdoğulu ZTE firması üretmiş. Modemlerin teknik özellikleriyle ilgili en temel fark yükleme/upload alanında göze çarpıyor. Burada sağlamlıkta Avea, tasarımda Vodafone, hızda Turkcell kazanıyor. Fiyatlar ise neredeyse aynı olduğundan bir kazanan yok gibi gözüküyor (paket karşılaştırmasına girmeden çıplak fiyatlarına bakın lütfen)

Gelelim testin can alıcı noktası olan performans testine. 3 cihazı da güvenilir hız testi kaynağımız olan SpeedTest.net adresinden test ettim. Test noktaları ise Bursa, Eskişehir, Amsterdam, New York, San Francisco ve Seattle oldu. Bunlardan Türkiye’deki test noktalarını 3′er defa, diğerlerini 1′er defa denedim. Yani toplamda 10 ayrı noktanın test sonuçlarını aldım.

Üniversitedeki istatistik hocam derdi ki “sayılar yalan söylemez, yalancılar sayı söyler” derdi. Ben de bu nedenle sizlere sadece sayıları söyleyip geçmeyeceğim. Onun yerine bu grafikleri nasıl değerlendirmeniz gerektiği konusunda bir kaç ön bilgi vereceğim:

İmkanım olmadığı için bütün Türkiye’de bir test yapmam mümkün değil. Bu yüzden İstanbul’un iş ve alışveriş nüfusu olarak yoğun olduğu bir yerde, İTÜ ARI 2 Teknokent’te test yaptım. İstinye Park AVM’nin karşısında olan bu bina pek çok iş merkezinin olduğu Maslak bölgesinde ve oldukça çok insana çalışma alanı sağlıyor. Bunu söylememin sebebi test sonuçlarımın, hız ortalamalarının tamamen bu noktaya özel olduğunun altını çizmek istememdir.

Sonuçları değerlendirmeye alırsak, bu noktada Vodafone en yakın rakibi Turkcell’i %40′ın üzerinde bir hız farkıyla geçmiş, Avea ise neredeyse klasman dışı kalmış. Bu cümleyi tek başına alıp değerlendirmeden hemen bir sonraki maddeye bakın.

Önce ne dedim? Bu test Maslak için geçerli. Peki sonra ne dedim? Vodafone bu bölgede %40′ın üzerinde fark atmış dedim. Peki İstanbul ve Türkiye genelinde durum ne? İşte testimizin kilit noktası burası! Bu sayfayı sadece ben değil, dünyanın her yerinden insanların kullanması test için SpeedTest.net’i kullanmamın temel sebebi. Testin sonuç sayfasında iki önemli değere yer veriliyor. Biri Your ISP Average (İstanbul), diğeri ise Your ISP Average (Turkey) değerleri.

Bu değerlerden ilki operatörün İstanbul genelindeki hız ortalamasını verirken ikincisi ise Türkiye genelindeki hız ortalamasını veriyor. Bu sonuçları karşılaştırmadan önce raporları verelim:

Avea 3G Modem Hız Testi Raporu





Turkcell 3G Modem Hız Testi Raporu





Vodafone 3G Modem Hız Testi Raporu







Ön bilgiyi hatırlarsanız burada dikkate alınması gereken değerlerin servis sağlayıcının yaşadığınız şehir ve Türkiye genelindeki hız ortalamaları. Küçük bir tabloda bunları karşılaştıralım:



Bu tabloda pembe ile gördüğünüz değerler o satırdaki en yüksek hızı gösteriyor. Buradan göreceğiniz üzere Vodafone ipi göğüsleyen operatör olurken dosya indirmede ikinci sırada Turkcell, üçüncü sırada Avea olurken Avea ülke genelinde Turkcell’i burun farkıyla geçiyor.

Kısaca: SpeedTest.net üzerinden yaptığım test sonuçlarına göre Maslak’ta Vodafone 1 numaraya açık ara otururken İstanbul geneli ve Türkiye geneli ortalama değerlerine bakarsak Turkcell’in nefesini ensesinde hissediyor. Avea ise eğer doğru paket seçimi yaptıysanız her ay Türkiye’nin en yaygın WiFi erişim ağı olan TTNet WiFi üzerinden 600 dakika erişim olanağı da sunduğu için tercih edilebilir. Yok ben sadece 3G kullanırım diyorsanız Avea sınıfta kalıyor ve Turkcell mi Vodafone mu sorusunun cevabını tamamen kullanacağınız yerlerdeki kapsama alanı belirliyor. Yine de Vodafone’un Maslak yöresindeki ezici üstünlüğünü görmezden gelmeyin – resmen sınırları zorluyor :)
 
  • Beğen
Tepkiler: fottekin, egemen_ege ve Anıl Umut

süphan

Üye
iyi
 


Üst Alt