3G baz istasyonu sayısı halen 2G'nin gerisinde

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
3G baz istasyonu sayısı halen 2G'nin gerisinde
Türkiye’deki mobil internet kullanıcı sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Peki mobil internet altyapısı ne durumda?

2009 yılında tanıştığımız 3. nesil genişbant mobil internet hizmeti olan 3G, Türkiye'de ne kadar yaygınlaştı? Bu sorunun cevabını TeknoKulis araştırdı.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan elde ettiğimiz rakamlara göre ülkemiz sınırları içerisinde 4 mart 2013 tarihi itibari ile 2G baz istasyonu sayısı 51.561 ve 3G baz istasyonu sayısı 30.103 olup, toplam 81.664 adet baz istasyonu bulunmaktadır. Büyük resme baktığımızda, baz istasyonlarının %63'ü 2G, %37'si 3G hizmeti sunuyor. 3G genişbant mobil internet hizmeti halen tam anlamıyla yaygınlaşmış değil. Mobil cihazlarda sıklıkla 3G yerine 2G (Edge) ile bağlantı kurulduğu görülüyor.Baz istasyonlarının kapasitesi de sınırlı olduğundan dolayı konser, spor müsabakası gibi kalabalık etkinliklerde internet servisi yetersiz kalabiliyor. Operatörler, kalabalık organizasyonlardaki bu sorunu gezici baz istasyonları ile çözmeye çalışıyorlar.

Dünyanın birçok ülkesinde LTE olarak adlandırılan 4. nesil mobil internet hizmeti sunulmaya başladı. Son dönemde piyasaya çıkan akıllı telefonların birçoğu 4G şebekesini destekliyor. Ülkemizde 4G lisansları için henüz ihale duyurusu yapılmadı. Bu konuda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın çalışmaları yürüttüğü söyleniyor.

Operatör bazındaki rakamlar ticari bilgi olarak değerlendirildiği için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu bilgileri paylaşmıyor. Ancak operatör bazındaki 3G ve 2G baz istasyonu oranları da çok farklı değil.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt