33. İstanbul Film Festivali Başladı

Sponsorlu Bağlantılar

azattt

azattt

Üye
    Konu Sahibi
33. İstanbul Film Festivali Başladı
Bu yıl 33'üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali dün akşam düzenlenen açılış töreniyle başladı.



İstanbul Film Festivali’nin 33’üncüsü dün akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı’nda düzenlenen açılış töreniyle başladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 10’uncu kez Akbank desteğiyle düzenlenen festivalin açılış töreninin sunuculuğunu Meltem Cumbul üstlendi. Tören, festival için özel olarak hazırlanan tanıtım filminin gösterimiyle başladı. Festival bölümlerinin tanıtıldığı açılış töreninde ilk olarak, Türkiye ’de sinemanın 100’üncü yılına özel olarak hazırlanan ‘Bu İkiliye Dikkat’ bölümü sunuldu. Ardından festivalin Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışma filmleriyle FACE Sinemada İnsan Hakları Ödülü için yarışacak filmler takdim edildi. Törende, Alain Resnais ve Tuncel Kurtiz gibi geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz sinema dünyasının unutulmaz isimleri anıldıktan sonra festivalin ‘Sinema Onur Ödülleri’, Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş altı değerli isme verildi.



Festivalin ilk Onur Ödülü, tiyatro ve edebiyat alanında verdiği eserlerin yanı sıra ‘Düttürü Dünya’, ‘Çöpçüler Kralı’, ‘Hababam Sınıfı’ gibi birçok filmin senaryosuna imza atan, Türkiye sinemasına yıllar boyu emek vermiş senarist Umur Bugay’a verildi. Ödülünü, Bugay’ın yıllar boyu senaristliğini üstlendiği ‘Yazlıkçılar’ ve ‘Bizimkiler’ dizilerinin oyuncularından Meral Çetinkaya takdim etti. Yılmaz Güney’in menajeri olarak başladığı sinema kariyerinde kısa sürede Türkiye sinemasının en başarılı yapımcılarından biri olarak önemli işlere imza atan, Yılmaz Güney ile birlikte kurucusu olduğu Güney Film’in ardından Umut Film’i kuran, ‘Yılanı Öldürseler’, ‘Muhsin Bey’ gibi birçok filmin efsane yapımcısı Abdurrahman Keskiner’e ödülünü başarılı oyuncu Menderes Samancılar takdim etti. Festivalin üçüncü Onur Ödülü ise, ‘Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri’, ‘Fazilet’ ve ‘Mum Kokulu Kadınlar’ gibi filmleriyle hafızalarımızda yer etmiş yönetmen, senarist ve yapımcı İrfan Tözüm’e verildi. Ödülü, Tözüm’ün ‘İkili Oyunlar’ filminde birlikte çalıştığı tiyatro ve sinema oyuncusu Zeliha Berksoy takdim etti. İrfan Tözüm adına ödülünü, eşi Melike Tözüm aldı.



Başta Sezen Aksu, Nil Burak, Onno Tunç, Ajda Pekkan ve Melike Demirağ olmak üzere, çok sayıda müzisyenle çalışmış, ‘Fahriye Abla’, ‘Arabesk’, ‘Ağır Roman’ ve ‘Teyzem’ gibi filmlere besteleriyle hayat veren Attila Özdemiroğlu’na Sinema Onur Ödülü’nü uzun yıllar birlikte çalıştığı Melike Demirağ takdim etti. 16 yaşında başladığı sinema serüvenine, Türk sinemasının ‘altın çağı’ olarak kabul ettiğimiz 60’larda, yılda yirmi dört film gibi rekor bir sayıyla devam eden; Yılmaz Güney’den Halit Refiğ’e, Atıf Yılmaz’dan Metin Erksan’a Türk sinemasının usta yönetmenlerin neredeyse hepsiyle çalışmış ünlü oyuncusu Sevda Ferdağ’ın ödülünü yazar Selim İleri verdi. Festivalin son Onur Ödülü, Türk sinemasının vazgeçilmez karakter oyuncularından, 200’e yakın filmde rol almış, ‘Namus Uğruna’nın yakışıklı delikanlısından, ‘Hanım’ın duygusal kaptanına birbirinden farklı rollerde aynı ustalığı sergileyen oyuncu Eşref Kolçak’a takdim edildi. Eşref Kolçak’a ödülünü, ‘Güle Güle’ filmindeki rol arkadaşı, usta oyuncu Yıldız Kenter takdim etti.



Açılış töreninin ardından 33. İstanbul Film Festivali, ünlü İngiliz yönetmen Stephen Frears’ın, başrollerini Steve Coogan ve Judi Dench’in paylaştığı, birçok dalda Oscar adayı olan son filmi ‘Philomena / Umudun Peşinde’nin gösterimiyle başladı. Umudun Peşinde festivalin ‘Akbank Galaları’ bölümü kapsamında izleyicilerle buluşacak. Bugün ilk gösterimlerle başlayan 33’üncü İstanbul Film Festivali, 20 Nisan’a kadar Beyoğlu Atlas, Beyoğlu Beyoğlu, Pera Müzesi, İstanbul Modern, Citylife City’s, Ortaköy Feriye ve Kadıköy Rexx olmak üzere 8 salonda izleyicilerle buluşacak. Ayrıca filmlerin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema dersleri de festivalde yer alacak. Programla ilgili ayrıntılı bilgiye film.iksv.org adresinden ulaşılabilir.
 

Benzer Konular



Üst Alt