20 Yaş dişi nasıl çekilir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
20 Yaş dişi nasıl çekilir
Yirmi yaş dişi
20 Yaş dişi ne zaman çekilir



Sürme vakti geldiği halde çeşitli sebeplerle ağızda yerini alamayan dişlere gömülü dişler denir. Üçüncü büyük azı dişleri ( yirmi yaş dişleri ya da akıl dişleri olarak da bilinir. ) en sık karşılaşılan gömülü dişlerdendir.
Üçüncü azı dişlerinin sürebilmesi için ağızda yer bulunmuyorsa ve kişi 25 yaşına geldiği halde halen sürmemişse, gömülü olarak değerlendirilirler. Zaman zaman da bu dişler kısmen sürer, ancak hiçbir vakit tam yüksekliğe ulaşamazlar. Üçüncü azılarınız henüz sürmemişse, diş hekiminizi ziyaret ederek durum ile ilgili bilgi edinebilir ve gömülü kalan dişlerin neden olabildiği ağrı, şişme, enfeksiyon, çürük ve dişeti hastalıkları gibi bazı sorunlar ortaya çıkmadan etken dişin çekilmesini sağlayabilirsiniz.

Üçüncü azılar neden düzgün bir biçimde sürmezler?

Evrimleşen insanoğlunda çene kemikleri gittikçe küçülmeye başladığı halde azı dişlerinde sayıca azalma tam olarak gerçekleşmemiştir. Bunun neticesi olarak günümüz insanında ağızda son süren üçüncü azı dişleri için genellikle yer kalmamaktadır. Bilindiği üzere üçüncü azı dişleri 15 ile 25 yaşlar arasında sürebilirler.

Gömülü üçüncü azılar ne tip sorunlara yol açabilir ?

Gömülü üçüncü azıların etrafında kist ve tümörler oluşabilir. Diğer yandan, kısmen sürmüş üçüncü azılar da ciddi bir enfeksiyon kaynağıdır. Bu tarz dişler ağrının yanısıra dişeti sorunları ve apselere yol açabilirler. Ancak her üçüncü azı da bu problemlere neden olmayabilir.

Sadece antibiyotik kullansam olmaz mı?

Antibiyotikler yanlızca kısa bir müddet için rahatlama sağlayabilirler. Toplumumuzda bilinçsiz ve çok çeşitli antibiyotik kullanımı yaygın olduğundan, alınan antibiyotikler şikayetlere yol açan mikroorganizmalara her vakit etki etmeyebilir. Bunun yanında etkili olsalar bile, gerçek sorunu ortadan kaldıramazlar. Diğer bir söylemle, antibiyotik alınsa da probleme yol açan diş hala ağızdadır.

Çekim ne vakit lazımdır ?

Üçüncü azı dişlerinin çekilmesi için kesinlikle sorun yaratmalarını beklemek yanlıştır. Dişhekiminizin de önermesi koşuluyla erken dönemde yapılacak üçüncü azı çekimlerinin ileride doğabilecek pek çok sorunu önleyeceğini unutmayınız. Örneğin, gömülü üçüncü azılar, ikinci azı dişlerine zarar verebilirler. 16 yaşından önce yapılan çekimlerde iyileşme son derece hızlı olmaktadır. Daimi ikinci büyük azılar sürdükten sonra üçüncü büyük azıların alınması olasıdır. Bu da 11-12 yaş civarında gerçekleşir. Dişhekiminiz, bu dönemde alacağı röntgenler ile üçüncü azı dişlerinin sürmesi için yeterli yer olup olmayacağını tayin ederek çekim için lazım tavsiyede bulunacaktır.

Eğer şikayetim yoksa ne yapmalıyım?

Ağrı, şişme ve enfeksiyon şikayeti olan kişiler, üçüncü azılarını en kısa sürede çektirmelidirler. Ancak hiçbir şikayet söz konusu değilse, ileride oluşabilecek problemleri önlemek veya mümkün bir çapraşıklık riskini ortadan kaldırmak için bu dişlerin alınması yararlı olacaktır. Bunun yanı sıra, şikayete yol açmayan gömülü üçüncü azıların erken dönemde alınması ile; sebebi tespit edilemeyen çene ağrıları, hareketli protezlerin doku uyumsuzlukarı, dişeti hastalıkları ve tümör gelişimi gibi bazı riskler de ortadan kalkacaktır.

Gömülü dişler nasıl çekilir?

Gömülü dişin üstündeki dişeti dokusu açıldıktan sonra kemik ve diş üstündeki bağlayıcı dokular uzaklaştırılır. Peşinden diş çekilir ve açılmış olan dişeti dikilir.

Bu operasyondan sonra hastanın dişhekimi tarafından önerilecek bazı ilaçları ( antibiyotik, ağrı kesici v.b ) alması gerekebilir. Genellikle 5. günden sonra dikişler

Diş çekimini takiben yapmanız önerilenler

- Diş hekiminizin yanından ayrıldıktan sonra, 15 dakika kadar çekim yerine diş hekiminizin koyduğu gaz tamponu ısırarak yerinde tutunuz. Şayet kanama veya sızıntı varsa ikinci bir tamponla değiştiriniz. İlk yarım saatlik müddet zarfında ağzınızı çalkalamamaya itina gösteriniz , buradaki amaç çekim boşluğundaki pıhtının korunarak yara iyileşmesini hızlandırmaktır , Ağız çalkalandığı durumda çekim boşluğundaki pıhtı oluşumu engellenebilir ve kanama olabilir .

- 6 saat kadar sızıntı durumunda kanamanız olabilir.

- Alkol ve kanamayı artırabilecek olan asetik salisilik asit ( örn. aspirin) gibi ilaçları kullanmayınız.

- Çekimden sonra bir müddet istirahat ediniz. Olasıysa başınız yüksekte olmak kaydıyla yatınız.

- Çekimden sonra 2 saat kadar hiçbir şey yemeyiniz. Sıcak yiyecek yada içeceklerden kaçınınız. Oda sıcaklığındaki süt yada süt ürünleri tercih edilebilir.

- Diş hekiminiz öneriyorsa, çekimden 2 saat sonra antimikrobiyal ilaçlar ve/veya ağız gargaraları ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

- Şayet gelişi hoş bir problem olursa (ağrı, şişme, fazla ve uzun süren kanama) diş doktorunuza danışınız.
 

nazlican

Üye
bnde yeni çıkartyrm 20 yaş dişimi :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt