19 Yıl Sonra 2 Kupa

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
19 Yıl Sonra 2 Kupa
Turkcell Süper Lig'de Denizlispor'u deplasmanda 2-1 yenerek, 2008-2009 sezonunu şampiyon tamamlayan Beşiktaş, aynı zamanda 5. kez Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya da hak kazandı.

Turkcell Süper Lig şampiyonunun direkt, ikincisinin ise 2 ön eleme oynayarak katılacağı ligde yeni sezonda Türkiye'yi temsil edecek ilk ekip Beşiktaş oldu. Siyah-beyazlılar, eylül ayının ortasında başlayacak ''Devler Ligi''nde direkt olarak gruplarda mücadele edecek. Beşiktaş, daha önce 4 kez yer aldığı Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde, gruplarını 2 kez üçüncü, 2 kez de dördüncü sırada tamamlarken, ilk 2 sırayı alıp 2. turu henüz göremedi.

''Kara Kartallar'', ''Devler Ligi''nde 1997-1998 sezonunda Galli John Benjamin Toshack, 2000-2001 sezonunda İtalyan Nevio Scala, 2003-2004 sezonunda Rumen Mircea Lucescu, 2007-2008 sezonunda da Ertuğrul Sağlam yönetiminde mücadele etti.

Turkcell Süper Lig'de Denizlispor'u deplasmanda 2-1 yenerek sezonu şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş'ta, İbrahim Üzülmez dışında kadroda bulunan bütün futbolcular Beşiktaş formasıyla ligde ilk şampiyonluğu yaşadı.

İbrahim Üzülmez, siyah-beyazlıların 2002-2003 sezonunda yaşadığı bundan önceki son şampiyonluğunda da forma giymişti. Şampiyon kadroda yer alan oyunculardan Rüştü, Yusuf ve Nobre ise Fenerbahçe formasıyla daha önce Türkiye'de lig şampiyonluğuna ulaşmıştı.

Ayrıca, kadrodaki oyunculardan Nobre Brezilya Ligi'nde Cruzeiro, Sivok Çek Ligi'nde Sparta Prag, Zapotocny ve Holosko Çek Ligi'nde Slovan Liberec, Delgado İsviçre Ligi'nde Basel, Ernst Almanya Ligi'nde Werder Bremen, Tello da Şili Ligi'nde Universidad ve Portekiz Ligi'nde Sporting Lizbon'da bu mutluluğu yaşamıştı. Bu arada, siyah-beyazlıların son şampiyonluğunda takım kaptanı olan Tayfur Havutçu, bu kez siyah-beyazlı takımda antrenör olarak şampiyonluk yaşadı.

MUSTAFA DENİZLİ, BEŞİKTAŞ VE TÜRK FUTBOL TARİHİNE GEÇTİ
Turkcell Süper Lig'de sezonun son maçında deplasmanda Denizlispor'u 2-1 yenerek şampiyon olan Beşiktaş'ta, teknik direktör Mustafa Denizli de tarihe geçti. 1959 yılında başlayan ligdeki 11. şampiyonluğunu yakalayan Beşiktaş, ilk kez bu mutluluğa bir Türk teknik adamla ulaştı.

Beşiktaş'ın daha önceki 10 lig şampiyonluğunda da yabancı teknik direktörler takımı zafere taşımıştı. Siyah-beyazlı takım ligde 1959-1960'da Macar Andres Kutik, 1965-1966 ve 1966-1967'de Yugoslav Ljubisa Spajiç, 1982-1982'de Yugoslav Dorde Miliç, 1985-1986'da aynı ülkeden Branko Stankoviç, 1989-1990, 1990-1991, 1991-1992'de İngiliz Gordon Milne, 1994-1995'de Alman Christoph Daum ve son olarak 2002-2003 sezonunda da Rumen Mircea Lucescu ile şampiyonluklar yaşamıştı.

Diğer yandan, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin başında daha önce lig şampiyonlukları yaşayan Mustafa Denizli, Beşiktaş'ta da bu başarıya ulaşarak, ''Üç Büyükler''i şampiyon yapan ilk teknik direktör unvanını aldı. Mustafa Denizli, 1987-1988 sezonunda Galatasaray, 2000-2001 sezonunda ise Fenerbahçe'nin başında lig şampiyonluğu yaşamıştı.

Denizli ayrıca, Fenerbahçe'yi de şampiyon yapan ilk Türk hoca olmuştu. Denizli, 1986-1987 sezonunda ise Jupp Derwall'in yardımcısı olarak bu mutluluğu yaşamıştı. Denizli ayrıca, teknik adamlık kariyerinde bir sezonda hem Türkiye Kupası, hem de lig şampiyonluğunu ilk kez yaşadı.

DEMİRÖREN, ''BAŞKAN'' SIFATIYLA İLK LİG ŞAMPİYONLUĞUNU YAŞADI Beşiktaş, Turkcell Süper Lig'de sezonun son haftasında Denizlispor'u deplasmanda 2-1 yenerek şampiyonluğa ulaşırken, kulüp başkanı Yıldırım Demirören de ''başkan'' sıfatıyla ilk lig şampiyonluğunu yaşadı.

Siyah-beyazlı kulübün 30 Mayıs 2004 tarihinde yapılan kongresinde ilk kez başkan seçilen Yıldırım Demirören, görev süresi içinde ilk lig şampiyonluğunu bu sezon gördü. Demirören'in başkanlığı döneminde 3 kez Fortis Türkiye Kupası, 1 kez de TFF Süper Kupa'yı müzesine götüren ''Kara Kartallar'', ilk kez ligde mutlu sona ulaştı.

Yıldırım Demirören, Beşiktaş'ın bundan önceki son şampiyonluğunda, Serdar Bilgili başkanlığındaki yönetimde de futbol şube sorumlusu olarak bu mutluluğu yaşamıştı. Bu arada, siyah-beyazlı kulüpte başkanlık koltuğuna ilk kez 30 Mayıs 2004 tarihindeki kongrede oturan Yıldırım Demirören, büyük bir tesadüf eseri, başkanlığı dönemindeki ilk şampiyonluğu da yine bir 30 Mayıs'ta kutladı. Diğer yandan, sezonu ''duble'' yaparak kapatan Beşiktaş'ta, Demirören, onursal başkan Süleyman Seba'nın ardından, siyah-beyazlılarda çifte şampiyonluk yaşayan ikinci kulüp başkanı olarak kayıtlara geçti.

SİYAH-BEYAZLILAR, AYNI ZAMANDA KASASINI DA DOLDURDU
Turkcell Süper Lig'de şampiyon olup, Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne de direkt katılma hakkını kazanan Beşiktaş, aynı zamanda kasasını da doldurdu.

Beşiktaş, bu başarıların ardından, Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA'dan yüklü miktarda gelir elde edecek. Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne direkt katıldığı için 3 milyon avro alacak olan siyah-beyazlılar, maç başı 400 bin avrodan grupta 6 maç oynayacağı için 2.4 milyon avro daha kazanıp, toplam 5.4 milyon avro garanti parayı kasasına koyacak. Beşiktaş, ''Devler Ligi''nde de galip geldikleri her maç için 600 bin avro, berabere kaldıkları maç için de 300 bin avro daha gelir elde edecek.

''Kara Kartallar'' ayrıca, Türk takımları için ayrılan 10 milyon avro havuz payının, ikinci bir Türk takımının da bu lige katılması durumunda yarısını, katılamaması durumunda ise tamamını kasasına koyacak. Beşiktaş, bunun yanı sıra, Turkcell Süper Lig'e katılım bedeli, lig şampiyonluğu primi ve puan karşılığı performans ödülü olarak Futbol Federasyonu'ndan yaklaşık 20 milyon TL gelire hak kazandı. Siyah-beyazlılar, Fortis Türkiye Kupası'nı da bu sezon müzesine götürürken, kupadan toplam 2 milyon 586 bin dolar gelir elde etmişti.

LİG TARİHİNDE 3. KEZ BİR TAKIM, SEZON İÇİNDE TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞİKLİĞİNE RAĞMEN ŞAMPİYON OLDU
Turkcell Süper Lig'de Denizlispor'u deplasmanda 2-1 yenerek şampiyon olan Beşiktaş, teknik direktör Ertuğrul Sağlam ile yola çıktığı sezonda Mustafa Denizli ile hedefine ulaştı. Sezona Ertuğrul Sağlam ile başlayan siyah-beyazlılarda kulüp yönetimi, 6. hafta sonunda genç teknik direktörün görevine son verirken, 7. hafta öncesi takımın başına deneyimli teknik direktör Mustafa Denizli'yi getirdi. Denizli yönetimindeki Beşiktaş, 16 haftalık sezonun ilk bölümünü lider Sivasspor'un 6 puan gerisinde, ancak 6. sırada tamamlamasına rağmen, ikinci bölümdeki müthiş çıkışıyla ipi göğüsledi.

-TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞİKLİĞİYLE GELEN ŞAMPİYONLUKLAR-
Lig tarihindeki 51 sezondan sadece 3'ünde, sezon içinde teknik direktörünü değiştiren bir takım şampiyonluğa ulaşabildi. 1975-1976 sezonunda Trabzonspor, geçen sezon Galatasaray, bu sezon da Beşiktaş, sezon içinde teknik heyetini değiştirmesine rağmen, mutlu sona ulaşmayı başardı. 1975-1976 sezonuna Şükrü Ersoy ile başlayan Trabzonspor, 13. hafta sonunda yerine Ahmet Suat Özyazıcı'yı getirdi ve sezonu şampiyon olarak bitirdi.

Geçen sezon Galatasaray, Alman teknik adam Karl Heinz Feldkamp ile sezona başladı. Feldkamp'ın ligin 29. haftasında Gençlerbirliği ile 6 Nisan'da yapılacak maçtan bir gün önce sürpriz istifasının ardından, Burak Dilmen ve Nezih Ali Boloğlu'ndan oluşan teknik heyetle sarı-kırmızılı takımın sorumluluğunu üstlenen Cevat Güler, sezon sonunda lig şampiyonluğuna ulaşmanın gururunu yaşadı. Bu sezon ise Beşiktaş, sezona Ertuğrul Sağlam ile başladı. Sağlam'ın 6. hafta sonunda görevine son veren kulüp yönetimi, Mustafa Denizli'yi takımın başına getirirken, deneyimli teknik adamla mutlu sona ulaştı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt