150 yıllık işkence geleneğinde kavga !!!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
150 yıllık işkence geleneğinde kavga !!!

Samsun'da Öndöl adı verilen ve büyükbaş hayvanların yarıştırıldığı etkinlikte köylüler, hayvanlara eziyet edilmesine karşı çıkan dernek başkanının üzerine yürüdü.

Samsun'da 150 yıllık gelenek Öndöl Yarışması'na büyükbaş hayvanlara atılan dayaklar damga vurdu.
Öndöl adı verilen büyükbaş hayvanların yarıştırıldığı etkinlikte sopalarla hayvanlara vurulduğunu gören Samsun Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hümeyra Ulubay, duruma el koymak istedi.
Tepkisini 'Sizi insan sanıp buraya geldim" diyerek gösteren Ulubay'ın üzerine yürüyen köylüler, dernek başkanını linç etmek istedi. Tartışmanın büyümesi üzerine araya giren jandarma ekipleri, sinirli köylüleri uzaklaştırdı.
Canik ilçesine bağlı Yayla köyünde geleneksel olarak düzenlenen, manda ve öküz gibi büyükbaş hayvanların yarıştırıldığı Öndül Yarışması'nda hayvanlara yine eziyet edildi.
Yarışmada arka arkaya dizilmiş 5 kağnı arabası üzerine konulan 600 kilo ağırlığındaki kütükleri çekecek olan iki hayvanın, 15 dakikalık süre içinde en uzak mesafeye taşımak istenmesi amaçlanıyor. Hayvanlara bağlanan boyunduruğun her iki ucuna bir taraftan insanların biniyor, diğer taraftan da iplerle çekilmeye çalışıyor.
Geçmiş yıllarda benzer görüntülerin yaşanması üzerine hayvanseverler şikâyet etmiş, Samsun Valiliği İl Hayvanları Koruma Kurulu da yarışmayı kurul gözetiminde yapmayı kararlaştırmıştı.
Samsun İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Jandarma ve Samsun Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği yetkililerinden oluşan kurul üyeleri, bu seneki yarışmayı gözetim altına aldı.
Yarışmanın yapılacağı yolda kurul üyelerinin olmadığını gören köylüler, yapılan uyarılara rağmen yine bildikleri yöntemden şaşmadı. Önce yarışacak hayvanların önündeki kalabalığın dağıtılması için öküzler insanların üzerine sürüldü. Ardından hayvanlara eziyet ve dayakta başladı. Bir yandan hayvanlar boyunlarına geçirilmiş iplerle çekilmeye çalışıldı, diğer yandan da sopalarla kafalarına ve sırtlarına vuruldu. Yükün ağırlığını kaldıramayan hayvanlara bu da yetmezmiş gibi ucu sivri değnekler batırıldı.
Kurul üyeleri bir süre sonra alana gelmesine rağmen köylüler işkenceden vazgeçmedi. Durumu fark eden Samsun Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hümeyra Ulubay, öküzlerden birinin gözlerinden yaş geldiğini gördü. Bunun yanı sıra bir öküzün yaralandığını belirten Ulubay, yarışmayı iptal etmek istedi.
Ulubay, hayvanların sağlık durumu hakkında rapor istediğini söyleyerek tepki gösterdi.
Köylüler ise dayak atılmadığını iddia etti. Köy muhtarı Erdem Ciba'nın gelmesiyle durumu muhtara anlatan Ulubay, ilgisiz kalınması üzerine üslubunu daha da sertleştirdi. Ulubay, 'Sizi insan sanıp buraya geldim" deyince bu kez köylüler dernek başkanının üzerine yürüdü. Ulubay, sinirli vatandaşlardan uzaklaşmaya çalışırken, muhtar Ciba ise vatandaşları sakinleştirmek istedi. Olayların büyümesi üzerine araya jandarma ekipleri girdi. Sinirli kalabalığı dağıtan jandarma, vatandaşlardan sakin olmalarını istedi.
Yaşanan tartışmanın ardından 40 köyden gelen yaklaşık 5 kişi, tekrar yarışmaya döndü. Yaşanan olaya rağmen köylüler, kurulun gözü önünde hayvanlara eziyet etmeye devam etti.
(CİHAN)

• Beğen
Tepkiler: huri$ ve Laz¥

Laz¥

Laz¥

Üye
Bu güzel konu için yandaki üye TuRkiShCowboy adlı üyemize teşekkür etti. :: FatalBahoz

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Bu güzel yorum için alttaki üye üsttekıne ricada bulundu :ehe

çeşnibahar

çeşnibahar

Üye
ben de 5 dk önce falan tv'de izledim bunları, çok sinir oldum, hatta keşke 1-2 tanesi ölse de adamlardan, hepsine ders olsa diye düşündüm.. :@ teşekkürler enes..

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim ... insanlık ayıbı bu ..

passiv€ aggressiv€

Üye
yazık be hayvanlara ...

abdulk4dir

abdulk4dir

Üye
Catty

Catty

Emekli Yönetici
İşte geri kalmış ilkel beyinler , ya yok edeceğiz bunları yada eğiteceğiz , ben eğitmeyi seçiyorum...

Yazık değil mi o hayvanlara ?
Yazık değil mi harcadığın zamana ?
Yazık değil mi bizim gibi insanlara ?

İzlerken bu haberi , hiç abartmıyorum tüylerim diken diken oldu , içim gitti , yahu bu ne ! Allah aşkına şu saçma sapan eğlenceleri bırakın , bırakın şu hayvanlarla oynamayı , çocukmusunuz siz ????

Oradaki hayvanseverler derneği başkanı bayanın yerinde olcaktım varya durdururdum ben o işkenceyi !bağırıp çağırmazdım!

Bizim tembel belediyecilik takip etmiyor sorumluluklarını !!!
İnsanlar alışmış ,alıştırılmış .
Yazık bizim gibi düşünenlere , Ben çok düşünüyorum Türkiyenin halini de kafayı yiyeceğim bir gün ! işte o gün zaferin gerçekleştiği gün olacak ki ne yazık ben olmayacağım !

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Pardon erol abi ...

Salihyet

Salihyet

Üye
Mesajlar birleştirilmiştir.

huri$

huri$

Üye
of yaa ne kadar gereksiz gelenekler haala surduruluyo
bunlara degilde daha insanca $eylere egilsek artik
ne soylenebilir daha bilmiyorum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...