12 ada hangi antlaşmayla Yunanistan'a ne zaman verildi

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
12 ada hangi antlaşmayla Yunanistan'a ne zaman verildi
12 Ada Yunanistan'a ne kadar satıldı ve ne zaman verildi merak ediliyor. 12 Ada Yunanistan'a neden verildi tüm bilgilere bu makalemizden kolay bir şekilde erişebilirsiniz.

Tarihte pek çok olay ve durum vardır ki bunlardan en vahim olanı 12 adaların büyük bir siyasi-otoriter rejim boşluğu sonucu kaybedilmesidir. Binlerce askerin kanı dökülerek Osmanlılar tarafından Venedik ve Cenevizlilerden alınan 12 Adalar, büyük bir rehavet ve hamaset sonucu ne yazık ki Yunanistan‘a bırakılmıştır.

Tarihler 15 Şubat 1947’yi gösterirken, bundan 62 yıl önce, 4 asır boyunca Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde ki 12 adalar resmen Yunan Hükümetinin kontrolü altına girmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ye İngilizler ve Amerikalılar tarafından yapılan ”12 Adalar Sizin Olsun” teklifini İsmet İnönü’nün ret etmesi tarihi hata olarak kayıtlara geçmiş ve akıl almaz sonuçlar doğurmuştur. Ne yazık ki yapılan hatalar bununla da sınırlı kalmamıştır.

Yine Limni adasının Alt Komisyon tarafından kayıtlara işlenmemesi sonucu ada Yunanistan‘ın kontrolüne bırakılmıştır. Her bir cephe de ayrı ayrı zaferler kazanan Büyük Türk ordusu maalesef masada ağır bir hezimete uğramıştır. Lozan anlaşması her ne kadar lehte gibi görünse de pek çok açıdan Türkiye aleyhine sonuçlar doğurmuştur.

12 adanın verilme nedenleri arasında en büyük etken, milli iradeyi yansıtacak olan bir siyasi kanadın bulunmayışıdır. İnönü hükümeti her bakımdan ülkenin lehine olabilecek pek çok maddeyi Türkiye aleyhine neticelendirmekle kalmamış, gerekli propagandayı yapamadığı için de basık, vasat ve aciz bir yönetim portresi çizmiştir.

Bir diğer unsur olarak da rakip devletlerin mevcut Türkiye hükümetini anlaşmaya mecbur bırakmasıydı ki, bu en kötü olanıydı savaşçılıklarıyla tanınan Büyük Türk Milleti 3. bir Dünya Savaşını göze alamadığı için kendisini imza atmaya mecbur kılmıştır.

Makaleyi okumayı bitirdiğine göre hemen bir yere gitme, bir önceki yazımız olan 1.Dünya Savaşı Neden Başladı Kısaca - Sebepleri ve Nedenleri başlıklı makalemizde 1. Dünya Savaşı, 1.Dünya Savaşı Nasıl Başladı ve 1.Dünya Savaşı Neden Başladı Kısaca hakkında bilgiler verilmektedir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Esendağlı ve Gofrettin115


Gofrettin115

Gofrettin115

Üye
İsmet İnönü ye size verelim diye teklif etmişler ben öyle bilmiyordum direk yunanistan verildi diye biliyorum
 

yancık çınkası

Üye
Sanki şöyle bir şey anlatılıyordu: Türkiye 12 adayı İtalyanlara geçici olarak vermiş, İtalyanlar 2. cihan vuruşunda yenilenden sonra 12 adayı Yunanistan'a vermiş. Hatta Kardak krizinden keyin Tansu Çiller İtalya'ya gidende ona 12 aral ile birlikte Kardak'ın da Yunanistan'a verildiğinin belgesini gösterdiklerine dair haber çıkmıştı yanlışmasam.
 
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
O 12 Ada Neyse Bişey Demiycem
 


Üst Alt