100 Yıl Önce ve Bugün

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

jöly

Üye
    Konu Sahibi
100 Yıl Önce ve Bugün
100 yıl önce Kanlıca

Beykoz un önemli ilçelerinden olan Kanlıca Anadoluhisarı ve Çubukçu arasında yer alır.





Bugün Kanlıca

Kanlıca ayrıca Mihrabad Korusu yla da meşhurdur. Anadolu Yakasının en yeşillik yerlerinden biridir. Kanlıca nın yalıları da ünlüdür.





100 yıl önce Kapalıçarşı

Tarihi yarımadaya yayılmış asırlık bir çınara benzer Kapalıçarşı. Yangınlar ve depremlerle defalarca harap olmuş ancak her defasında dirilmesini bilmiştir.



Bugün Kapalıçarşı

Bugün devasa alış veriş merkezleriyle rekabet etmeye çalışan çarşı, bir çekim merkezi olmayı sürdürüyor.



100 yıl önce Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan yapıdır.



Bugün Küçüksu Kasrı

Sultan Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir.



100 yıl önce Mısır çarşısı

Mısır Çarşısı, Eminönü nde Yeni Camii nin yanındadır. İstanbul un en eski kapalı çarşılarından olan Mısır Çarşısı, 1660 yılında Turhan Sultan tarafından yaptırılmıştır.



Bugün Mısır çarşısı

Mimarlığını Kazım Ağa nın yaptığı çarşı son olarak 1940-1943 yılları arasında İstanbul Belediyesi tarafından restore edilmiştir.



100 yıl önce Ortaköy camii

Cami, Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan cami Barok üslubundadır. Boğaziçi’nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir.



Bugün Ortaköy camii

Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz’ın değişken ışıklarını caminin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.



100 yıl önce Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.



Bugün Rumeli Hisarı

Hisarın inşaasına 15 Nisan 1452 de başlanmıştır.Rumeli Hisarı bugün müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılmaktadır. Hisarda açık teşhir yapılmakta, sergi salonu bulunmamaktadır.



100 yıl önce Sirkeci

Sirkeci semti Osmanlı döneminde hem Topkapı Sarayı na yakın olması, hem de Sadrazamlık binası olan Babıali ye yakın olması bakımından önemli bir semtti. Deniz kenarında olduğu için Babıali nin iskelesi olma konumundaydı. 1885 yılında Şark Ekspresi nin hizmete girmesi, 1890 yılında Sirkeci Garı nın hizmete girmesinden sonra semt daha da büyük bir önem kazandı.



Bugün Sirkeci

Sirkeci Garı hala Avrupa yla İstanbul arasındaki demiryollarının ana durak noktası işlevini devam ettirmektedir. Semt, inşaat halinde olan Marmaray demiryolu tünel projesinde de önemini koruyacaktır.



100 yıl önce Sultanahmet

Sultanahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında sultan I. Ahmet tarafından Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa ya inşa ettirilmiştir.



Bugün Sultanahmet

Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için Avrupalılarca "Mavi Cami (Blue Mosque)" olarak adlandırılır.Sultanahmet, Türkiye nin altı minareli ilk camisidir.



100 yıl önce İstanbul Surları

İstanbul Surları, İstanbul un etrafını çeviren surlar tarihte 7. yy.dan başla¤¤¤¤¤ inşa edilmiş, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla dört defa elden geçmiştir. Son yapımı MS 408 den sonradır.



Bugün İstanbul Surları

II. Theodosius (408-450) zamanında İstanbul surları Sarayburnu ndan Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray a ve Marmara kıyısı boyunca Yedikule ye, Yedikule den Topkapı ya, Topkapı dan Ayvansaray a uzanan surlar günümüzde çeşitli onarımlardan geçmiştir.



100 yıl önce Tophane

Tophane Osmanlı dönemindeki İstanbul unun en eski sanayi bölgesidir. Tophane binası, Fatih zamanında top dökümü için inşa edilmiştir.



Bugün Tophane

Tophane binası bugün Mimar Sinan güzel Sanatlar Üniversitesi Kültür Merkezi olarak kullanılmaktadır. Her yıl Mart ın ilk haftası okulun kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde geleneksel kıyafet balosuna da ev sahipliği yapmaktadır.



100 yıl önce Yedikule sahil

Yedikule, aslında adı gibi bir zindan oluşturmak amacı ile değil, Bizans a misafir gelen kralları ve yabancı sarayların mensuplarını ihtişamlı bir şekilde karşılamak için yapıldı.



Bugün Yedikule sahil

Türk Tarih Kurumu nun yaptığı araştırmalara ve elde edilen tarihi verilere göre, başlıkta belirtilen Altın Kapı yı bir zafer takı olarak dönemin Bizans İmparatoru Theodosius inşa ettirdi.Theodosiustan sonra tahta geçen oğlu da dört tane yüksek gözlem kulesinden oluşan bir kaleyi kapı ile birleştirdi. Zindanlar günümüzde konser ve festival alanı olarak kullanılmaktadır.



100 yıl önce Yeni cami

Yeni Cami ya da Valide Sultan Camii, 1597 yılında Sultan III. Murat ın eşi Safiye Sultan ın emriyle 1597 yılında İstanbul da temeli atılan ve 1663 te ibadete açılan camidir.



Bugün Yeni cami

Mimar Davut Ağa tarafından yapılmaya başlanmış, Mimar Dalgıç Ahmed Ağa devam ettirmiş ancak inşaatın başlangıcından 66 yıl sonra dönemin mimarbaşısı Mustafa Ağa tarafından IV. Mehmed zamanında bitirilebilmiştir.Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından cami ve eklentilerinde günümüzde restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.



100 yıl önce Çırağan

Haliç ve Boğaziçi’nin en güzel yerleri sultanlar ve önemli kişilere saray ve köşkleri için tahsis edilmişti. Zaman içinde bunların bir çoğu yok olmuştur. Büyük bir saray olan Çırağan’da 1910 yılında yanmıştı. Önceki bir ahşap sarayın yerinde 1871 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Saray Mimarı Serkis Balyan’a yaptırılmıştı.



Bugün Çırağan
Yıllar boyu harabe halinde duran kalıntı büyük tamirler sonunda yeniden ihya olmuş, yanına ilave edilen eklentiler ile 5 yıldızlı, güzel bir sahil oteline dönüştürülmüştür. Bahçesinde süs havuzu, iskele ve helikopter pisti bulunmaktadır. Günümüzde birçok sosyal aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır.

 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Harika Bir Paylaşım..
Teşekkürler..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

KARİZMATİX
Cevap
5
Görüntüleme
628
98farom98
mürteza16
Cevap
0
Görüntüleme
413
mürteza16
Doğuş Pertez
Cevap
1
Görüntüleme
653
Cezzbedici3
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
352
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
460
Haydar


Üst Alt