10 Adımda Bilgisayarı Hızlandırmanın Yolları

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
10 Adımda Bilgisayarı Hızlandırmanın Yolları
Bu konuda bilgisayarınızı nasıl hızlandırabileceğinizi ve hızlandırmak için neler yapabileceğinizi derledim.

Başlayalım.

1. Fazla Kaynak Kullanan Programları Tespit Edin



Bilgisayarınız yavaş çalışıyorsa, bunun nedeni sistem kaynaklarını fazla kullanan bir uygulamadan kaynaklanıyor olabilir. CPU kaynaklarının tamamını kullanan ve aynı zamanda bellek kullanımı da bir hayli yüksek uygulamaları sonlandırarak bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Bu tür uygulamaları tespit etmek için Görev Çubuğuna sağ tıklayarak Görev Yöneticisi seçeneğine tıklayarak uygulamalarınızı kontrol edebilirsiniz.

2. Sistem Tepsisi Programlarını Kapatın



Birçok programı kapattığınızı sanıyor olsanız da, sistem tepsisinde çalışmaya devam edebiliyorlar. Burada yer alan programlar genellikle sistem başlangıcında başlatılarak arka planda çalışmaya devam ediyorlar. Bu bölümü inceleyerek, gereksiz gördüğünüz programlara sağ tıklayıp çıkış yaparak bilgisayarınızın hızlanmasına yardım edebilirsiniz.

3. Başlangıç Programlarını Devre Dışı Bırakın



Windows Görev Yöneticisi’nde artık başlangıç programlarının etkisini de düzenleyebiliyorsunuz. Windows açılışında otomatik olarak başlatılan programlar, sistem performansını olumsuz yönde etkileyerek daha uzun başlangıç süresine neden olabiliyorlar. Görev Yöneticisine girdikten sonra Başlangıç sekmesine geçiş yaparak listedeki programların başlangıçta açılıp açılmayacağını ayarlayabilirsiniz. Uygulamalara sağ tıklayarak Devre Dışı Bırak seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.


4. Animasyonları Azaltın



Başlat butonuna tıkladıktan sonra arama bölümüne sysdm.cpl yazıp Sistem Özelliklerini açıyoruz ve Gelişmiş sekmesine geçerek Performans seçeneğinin altındaki Ayarlar butonuna tıklıyoruz. Açılan pencerede işletim sisteminizde kullanılan görsel efektleri görebilirsiniz. Burada En İyi Performans için Ayarla seçeneğini işaretleyerek daha hızlı bir kullanım deneyimi elde edebilirsiniz.

5.Virüs ve Diğer Kötü Amaçlı Yazılımları Tarayın



Bilgisayarınıza bulaşan zararlı yazılımlar, amaçlarına ulaşabilmek adına bilgisayarınızı ciddi oranda yavaşlatabiliyorlar. Bu gibi durumlarda iyi bir antivirüs ve malware uygulamasından yardım alarak tüm tehditler için tarama yapabilir ve gerektiğinde temizleyebilirsiniz.

Malwarebytes Anti-Malware v3.4.5 Free + Türkçe Yama (Windows İçin)

2019 Ücretsiz Antivirüs Programları

6. Diskinizi Temizleyin



Sabit diskinizin dolu olması durumunda da bilgisayarınız ciddi oranda yavaşlayacaktır. Gerekli dosyalarınız dışındaki dosyalar arasından temizlik yaparak biraz yer açabilir ve bilgisayarınızın rahat bir nefes almasını sağlayabilirsiniz.

7. Kullanmadığınız Programları Kaldırın



Kullanmadığınız programlar da sistemde bir yük oluşturacağından, Denetim Masası > Programlar ve Özellikler bölümünden bu programları kaldırmak bilgisayarınızı hızlandırmakta yardımcı olacaktır. Bu işlemi yaptığınızda arka plan işlemleri, otomatik başlatma girişleri, sistem hizmetleri ve içerik menüsü girişleri gibi eylemler de ortadan kalkacaktır.

8. Güç Ayarlarını Değiştirin



Laptop’larda pil tasarrufu yapmak isteyenler için iyi bir seçim olmasa da, güç ayarlarını Maksimum Performans olarak ayarladığınızda da bilgisayarınızı hızlandırabiliyorsunuz. Masaüstü cihazlarda bu seçeneği sürekli olarak kullanabilirsiniz, laptoplarda da fişe takılı durumdayken çalışıyorsanız bu seçeneği etkinleştirebilirsiniz.

9. SSD’ye Geçiş Yapın



Masaüstü ve laptop cihazlarınızda HDD yerine SSD kullanarak, bilgisayarınızda çok ciddi bir performans artışı sağlayabilirsiniz. Yüksek okuma ve yazma oranlarına sahip olan bu sürücülerden edinerek işletim sisteminizi taşıdığınızda, Windows açılışından program kullanımlarınıza kadar olan hız artışını gözle görülür bir şekilde fark edeceğinizden emin olabilirsiniz.

10. Windows’u Sıfırlayın



Yukarıda anlattığım ipuçları, sorunlarınızı çözmediyse Windows sorunlarını düzeltmek için Windows’u sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Windows 8 ve üzeri sürümlerde bu işlem artık daha kolay olduğundan; Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Kurtarma adımını izleyerek Bu bilgisayarı sıfırla seçeneğini kullanabilirsiniz.


Bunlara ek olarak donanımınıza takviyeler (ram, ekran kartı vb.) yaparak da bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz.


Eklenmesini istediğiniz yöntem ve yolları konuya yazarak iletebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ÇaRşI 2387


Üst Alt