1 Nisan Şakası nasıl ortaya çıktı ? Dünyada ve Ülkemizde yapılan ilginç şakalar :)

Sponsorlu Bağlantılar

MorgenSterN.

MorgenSterN.

Üye
    Konu Sahibi
1 Nisan Şakası nasıl ortaya çıktı ? Dünyada ve Ülkemizde yapılan ilginç şakalar :)
1.Rivayet (Söylenti)

15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu İspanya daki Endülüs müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir.

En sonun...da 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur an bir elinde İncil; Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler.

Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir.

Bunun üzerine Müslümanlar Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz... dediklerinde Haçlı ordusu komutanı Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur diye cevap verir ve BÜTÜN MÜSLÜMANLAR ORADA ŞEHİT EDİLİR.

İşte o gün bugündür 1 Nisan Hristiyanlar arasında Hile Günü olarak kutlanmaktadır.

2. Rivayet (Söylenti)
Rivayete göre Fransa´da 1564´e kadar yıl 1 Nisan günü başlarmış. Fakat o yıl kral Charles IX takvimi değiştirme kararı vermiş. Ve 1 Ocak uygulamasına geçilmiş. 1 Ocak 1565 tarihinde herkes birbirine hediyeler sunmuş, “mutlu yıllar” dilemiş.
Fakat 1 Nisan gelip çattığında bazı cingöz muzipler, sanki yılbaşı kutlanıyormuşçasına, eskiden olduğu gibi yine hediyeler alıp vermişler. Bunu muziplik nedeniyle “şaka” niyetine, “gülmek için” yaptıklarını söylemişler. O günden itibaren, her yılın 1 Nisan günü, büyük-küçük herkes biribirine şaka yapmaya koyulmuş.

Fransa´da yılın bu döneminde, yani Nisan ayının başında, balık avı yasaktır. Zira bu dönem balıkların üreme mevsimidir. İşte böyle bir ortamda muziplik yapmayı sevenler balık avcılarını kandırmak için ırmaklara çiroz ringa balıkları atmışlar. Atarken de “Nisan Balığı” diye bağırmışlar.
Günümüzde tatlı sulara balık atılmıyor, ama balık şeklinde çikolatalar yeniliyor, dostlar işletiliyor, insanların arkasına kağıttan balıklar iliştirilerek gülüşmelere yol açılıyor.

Yapılan ilginç Şakalar
“-1957 yılında BBC’nin saygın haber programı “Panorama”, ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurdu. Bunun ardından köylülerin artık ağaçlardan spagettinin hasadını yapmaya başladığı açıklandı.



Bir anda televizyon kanalına telefon yağmaya başladı, tüm izleyiciler kendi spagetti ağaçlarını nasıl yetiştirebileceğini soruyordu. Telefonu açan BBC yetkilileri de ‘bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin’ yanıtını veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı.



-1962′de İsveç’in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan’da çıkan bir teknisyen, ekranın önüne bir naylon kadın çorabı geçirerek izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesini verdi.



-1976′da da İngiliz gökbilimci Patrick Moore, 1 Nisan 09.47′de Plüton Jüpiter’in arkasında geçerken sıra dışı bir olay meydana geleceğini, gezegenlerin bu dizilişinin Dünya’nın çekim gücünü azaltacağını söylemişti. Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini yaşayacaklarını söyledi.



-1977′de İngiliz The Guardian gazetesi, Hint Okyanusu’ndaki hayali San Seriffe ada cumhuriyetinin 10. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 7 sayfalık ek çıkardı.



-Sports Illustrated’in 1985 yılı nisan sayısında yaşamı boyunca Mets’de oynamayı hayal eden “çaylak” bir beysbol atıcısının hikayesi konu edildi. Sidd Finch adlı bu kişi beysbol topunu neredeyse ışık hızıyla metrelerce uzağa atabiliyordu.



Bununla birlikte aslında söz konusu Finch ömründe hiç beysbol oynamamış, bir Tibet manastırında beysbol atışlarının felsefesi üzerine öğrenim görmüştü. Mets taraftarları ülkenin her yerinde bu inanılmaz, adeta tanrının bir lütfu olan oyuncu için kutlamalar yaptı. Sonunda bu oyuncuyu yazarın hayal gücüyle yarattığı ve bunun 1 Nisan şakasından ibaret olduğu anlaşıldı.



-1992′de sol eğilimli NPR radyosu, Richard Nixon’ın “Kötü bir şey yapmadım ve bir kez daha kötü bir şey yapmayacağım” sloganıyla başkanlık seçimlerine aday olduğunu açıkladı.



-1995′te Discover dergisi, Aprile Pazzo isimli bir biyoloğun Antarktika’da kafası yassı kemiklerden oluşan ve penguenleri yakalamak için buzu büyük bir hızla ısıtan yeni bir tür hayvan türü keşfetiğini açıkladı.



-1996′da Amerikan fast food zinciri Taco Bell’in, Amerikan bağımsızlık tarihinin sembolü olan özgürlük çanını satın aldığını ve federal hükümetin çanın adını Taco özgürlük çanı olarak değiştirdiğini açıklaması, halk arasında infial yarattı.



-1998 yılında Science and Reason adlı derginin nisan sayısında Alabama eyaletinde “3.14″ olan “pi” sayısının değerinin yapılacak oylama ile yuvarlanarak “3.0″ olacağı duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararı protesto etti. Sonunda ikinci bir sayı yayınlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlı bir fizikçinin yazısıydı.



-Yine 1998′de Burger King, USA Today’e verdiği bir sayfalık ilanda solaklar için özel olarak hazırlanmış “whopper” mönüsünü sunacaklarını açıkladı. İlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazırlanmış bu menüdeki hamburger solakların rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi günü Burger King, solaklar için hamburgerin şaka olduğunu duyurdu. Ancak günlerce müşteriler gelerek bu mönüden istedi, hatta bazıları sağ elliler için olanının üretilmesini talep etti.”
Ülkemizde yapılan ilginç şakalar

SAMSUN’A FİL ŞAKASI

Samsun’un Havza İlçesi’ndeki radyo istasyonunu canlı yayında arayan ve kendini “Fettullah Doğrusöylemez” olarak tanıtan bir kişi, “Kunduz yaylasından arıyorum. Ormandan ilçe merkezine doğru yüzlerce fil geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her şeyi ezip geçiyorlar” diyerek telefonu kapattı.

DJ Ertaş Çoban olayın “1 Nisan şakası” olduğunu anladı. Ancak, yaklaşık 20 kişi radyoyu telefonla arayarak, “Burada fil mi varmış? Nereden geliyorlar?” gibi sorularla bilgi almaya çalıştı. Kısa süre sonra aynı kişi yeniden radyoyu arayarak, “Size 1 Nisan şakası yaptım” dedi.



KÖTÜ ŞAKA

Şakacılardan biri ise, geçen yıl 1 Nisan şakasının dozunu kaçırınca hapis cezasına çarptırıldı:

1 Nisan 2006 tarihinde Kadıköy-Beşiktaş seferini yapan vapura binen Murat Alas, “üzerinde bomba olduğunu” söyledi. Şakacı, vapur iskeleye yaklaşınca gözaltına alındı ve 2 Nisan’da tutuklandı.

23 yaşındaki seyyar satıcı ve müzisyen, savunmasında “Aklıma nereden geldi bilmiyorum. Keşke yapmasaydım. Yolculara ‘üzerimde bomba var, pimi çeker patlatırım’ dedim. Elimde, bir şey yoktu. Daha sonra da ‘Bu da size 1 Nisan şakası olsun’ dedim. Gülenler oldu. Sadece bir bayan ağladı” dedi. Alas’ı önce 2 yıl hapse çarptıran 8′inci Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın suçunu ikrar etmesi nedeniyle cezasını 1 yıl 8 aya indirdi.



BAKAN HÜSEYİN ÇELİK’E ŞAKA

Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü törenlerine katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Ferit Melen Havaalanı’na indi. Çelik’i karşılayan gazeteciler, “Sayın Bakanım, az önce önemli bir gelişme oldu ve Saddam Hüseyin, Türkiye’ye sığındı. ABD ve müttefik kuvvetler ise Irak Savaşı’ndan geri çekildi. Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?’ diye sordu. Bakan, çevresindekilere, “Biz uçaktayken mi bu gelişme oldu?” diye heyecanla sordu ve ekledi, “İlk defa sizden duyuyorum. Çok güzel bir gelişme, sevindim” dedi.

CHP Van Milletvekili Mehmet Kartal’ın, “Sayın Bakanım 1 Nisan şakası olmasın” demesiyle durumu farkeden Çelik, şakaya muhabirlerle birlikte güldü.



BÜLENT ARINÇ’A ŞAKA

Bülent Arınç TBMM Başkanlığı sırasında, Milli Egemenlik Yılı dolayısıyla balonla Ankara gezintisi yapacağını bekleyen gazetecilere 1 Nisan şakası yaptı. Arınç, balonla gezmek yerine Meclis çatısına balon bağladı.

TBMM Ana Bina önündeki alanda, üzerinde “Milli Egemenlik Yılı 2005″ yazılı bir balon, Arınç’ın da katılımıyla Meclis çatısına bağlandı. Törende gazeteciler ile şakalaşan TBMM Başkanı Arınç, 2005 yılının “Milli Egemenlik Yılı” olarak çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Konserler yapılıyor, yürüyüşler yapılıyor. Bugün de Meclis ana binasının 50 metre kadar üstünde belli bir süre yer alacak olan balonumuzu uçuruyoruz. 24 Nisan günü de Kapadokya’dan balonlar gelecek. Hepiniz o balonlarla birlikte Ankara üzerinde bir tur yaptıracağız. Aslında bugünkü balonla benim bir arkadaşımı da yanıma alarak yukarılara çıkmam gerekiyordu. Ama hava muhalefeti sebebiyle şimdilik o gösterimizi erteliyoruz. Bazı arkadaşlar buna ’1 Nisan şakası’ diyebilir. Ama balonun kendisi burada. İçine bineceğim şakaydı. Kusura bakmayın. Hayırlı olsun”



YİNE BOMBALI ŞAKA

Ankara’da şakacı bir vatandaş, “DEHAP Genel Merkezi’nde bomba var” ihbarıyla Ankara polisini alarma geçirdi. Bomba imha uzmanlarıyla birlikte parti merkezine giden polis, inceleme sonucu bir şey bulamadı. Partinin yerel seçimlerde aldığı sonuçları değerlendirme toplantısına katılmak üzere partiye gelen yöneticiler, genel merkezde çok sayıda polisle karşılaşınca şaşırdı. DEHAP’lılar ihbarın yapıldığı tarihe dikkat çekerek, “1 Nisan şakası olabilir” değerlendirmesinde bulundu.





TRANSFER GÖZDE ŞAKA

Trabzon’da yayınlanan bölgesel Kuzey Ekspres gazetesi, sürmanşetinde, “Fatih Tekke Fener’de” başlığıyla okuyucularına verdiği haberde, milli futbolcunun gelecek sezon için sarı-lacivertli takımla anlaştığını duyurdu. Gazete, son sayfasında ise 1 Nisan Şakası yaptığını ve haberin gerçeğini yansıtmadığını belirten bir yazı yayımladı.



ŞAKACILAR ŞAKALANDI

Önceki yıl Devlet Tiyatroları sanatçıları “Karagöz” Mustafa Mutlu ile “Hacivat” Esat Tanrıverdi de vatandaşlara şaka yapmak için harekete geçti. Onlar vatandaşları şaşırtmak isterken bir genç kız “kolonya ister misiniz?” diye yanlarına yanaştı ve ikilinin ellerine zeytinyağını boca ederek, “1 Nisan şakasının” nasıl yapılacağını ikiliye gösterdi.



 
  • Beğen
Tepkiler: kol@j


hubeyb_123

hubeyb_123

Üye
kaynagin ne?
 
zaza

zaza

Üye
1 nisanlardan nefret ediyorum ilk şakayı bana annem yaptı bugünsomuru:
 
MorgenSterN.

MorgenSterN.

Üye
    Konu Sahibi

1 Nisanla ilgili sadece söylentiler var... bir başka söylentiyide ekledim. Kaynak olarak web tabiki aradıgımızda karsımıza en çok neredeyse yalnız çıkan 2 sonuç olarak bunları gördüm. Yorum için teşekkürler :)
 
canturgay

canturgay

Üye
1 nisanda şaka yapınca hemen belli oluyor o yüzden özellikle 1 nisanda şaka yapmam :P:
 
MetQ7

MetQ7

Üye
1.Söylenti doğruysa bizde onlara hiç unutamıcakları güzel bir şaka yaparız:ehe
 
55_BeRKaN_55

55_BeRKaN_55

Üye
:d::d::d:
 

Benzer Konular

kanat_58
Cevap
1
Görüntüleme
329
OttomaN TigeR
Never Back Down
Cevap
7
Görüntüleme
628
OttomaN TigeR
Cevap
6
Görüntüleme
658
ANIL
Cevap
3
Görüntüleme
393
OttomaN TigeR
Cevap
0
Görüntüleme
789


Üst Alt