Lazer Epilasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Lazer Epilasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Lazer epilasyon nedir?


Lazer epilasyon vücuttaki istenmeyen tüylerden lazer enerjisi kullanılarak, kalıcı bir şekilde kurtulmayı sağlayan medikal bir yöntemdir.1990 yılından itibaren yaygın olarak kullanılmaya başlanmış olup,1997 yılında insan sağlığına zarar vermediği FDA[Amerİkan Gıda ve İlaç Dairesi] tarafından onaylanmıştır.

Lazer epilasyon cihazları selective photothermolysis [dokuya ve renge göre seçicilik] prensibine göre çalışır.Lazer ışını sabit ve tek dalga boyunda olup,sadeceuygulama yapılan alandaki melanin pigmenti bakımından zengin olan kıl gövdesi tarafından emilip, kıl kökünü ısıtıp tahrip ederek kalıcı epilasyon sağlar.Epilasyon lazerlerinin hedefi kıllarda bulunan melanin pigmenti olup,600-1100 nm’lik dalga boyları melanin tarafından kolaylıkla emilir ve ancak bu dalga boylarına sahip lazerler epilasyonda uygundur.Aşırı ısınan kıl gövdesinin deriye zarar vermemesi için işlem sırasında cilt jel sürülerek,soğutucu gaz veya soğutucu hava püskürtülerek soğutulur.Deri ve kıl yapısının uygun olması durumunda uygulama bölgesindeki kıllar bayanlarda %70-90,erkeklerde %60-80 kalıcı olarak dökülür.Geriye açık renkli ve ince önemsiz kıllar kalır. En etkili sonuçlar beyaz tenli ve koyu renkli kıla sahip kişilerde alınır. Son yıllarda gelişen teknolojilerle birlikte farklı dalga boyunda ışın üreten lazer cihazları ile koyu ten rengine sahip kişilerde de iyi sonuçlar alınmaktadır.
Vücudumuzdaki kıllar anagen,katagen ve telogen olmak üzere üç farklı evrede bulunur. Anagen dönem aktif büyüme dönemi olup,bu dönemde kıl gövdesi kıl köküne bağlıdır.Bu dönemde lazer epilasyon yapılırsa kıl gövdesindeki melanin pigmenti tarafından emilen lazer ışını burada oluşan yüksek ısının iletimi ile kıl kökü tahrip edecek ve kalıcı epilasyon sağlanacaktır. Kişiden kişiye değişmekle beraber vücudumuzdaki kıların %10 ila %20 si aktif büyüme dönemindedir.Bu nedenle de belli periyotlarla lazer seansları tekrarlanması gerekmektedir. Lazer seans aralıkları genellikle yüz bölgesi için 4-6 hafta,vücutbölgesi için 6-8 haftadır.
Koyu ten rengine sahip bireylerde cilt rengi kıl rengine yakın olduğu için daha fazla sayıda seansa ihtiyaç olacaktır.Sarı ve kızıl kıllara rengini veren pheomelanin lazer ışınları tarafından görülmediği için lazer epilasyon sarı, kızıl ve beyaz ışınlara etki etmez.

LAZER EPİLASYON CİHAZLARI

Lazer epilasyon cihazlarının hangisinin en iyi olduğu görecelidir.Her cihazın üstün olduğu,zayıf olduğu hususlar farklıdır.Ayrıca her cihaz her cilt tipine uygun olmayabilir.Fakat Alexandrite lazer, Nd Yag lazer ve Diode lazerler kalıcı epilasyonda FDA(Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ) tarafından onay almıştır.
Alexandrite Lazer:755 nm dalga boyunda ışın üretip,bu dalga boyunda kahverengi ve siyah kıllarda bulunan eumelanin pigmenti tarafından en iyi emilime uğrarlar.Özellikle açık tenli,koyu renkli kıla sahip olan kişilerde çok etkilidir.Koyu tenlilerde 755 nm dalga boyundaki ışınlar kıl köküne varmadan derideki melanin pigmenti tarafından tutulacağından cilt tipi 5 ve 6 olan kişilerde kullanımı uygunolmaz.
Nd Yag Lazer:1064 nm daalga boyunda ışın üreten Nd Yag lazerler in melanin pigmenti tarafından emilimi düşük olup ciltte daha derine ulaşırlar.Kıl kökünü yakabilmeleri için yüksek enerji seviyelerinde çalışırlar.Kıl kökünü besleyen kılcal damarlardaki hemoglobini hedefleyerek damarı haraplayıp,kılın beslenmesini bozarak kalıcı epilasyon sağlarlar.Dolayısıyla sarı ve kızıl renkli pheomelanin içermeyen kıllarda da bu lazerlerin kullanılabileceği bildirilmektedir.
Koyu tenli kişilerde yanık riski düşük olduğu için Alexandrite lazere alternatif olabilir.Fakat ışınlar derine gidipkılcal kan damarlarını hedef aldığı için oldukça ağrılıdır.Nd Yag lazerler varis ve kılcal damar tedavilerinde başarılı bir şekilde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Diode Lazer: 810 nm dalga boyunda ışın üretirler. Diod lazerlerin son teknoloji ile geliştirilmiş en modern tipi olan Soprano XL Diod lazer, icadından kısa bir süre sonra FDA belgesi almış ve en çok tercih edilen Diod lazer epilasyon cihazı ünvanını elinde bulundurmaktadır.Lazer epilasyon cihazları içinde safir kaynaklı DualChill başlığı ile lazer epilasyonu uygulama sırasında aktif soğutma yaparak cildi en az tahriş eden, ilk lazer ışını atımı ile ikinci lazer ışını atımı arasındaki süre en az olan ve yaklaşık 1 saniyede 10 seri atış ile ağrı ve acıyı kişiye hissettirmrden masaj yapıyormuş hissi veren bir lazer epilasyon cihazıdır.
Ütüleme(in-motion ) özelliği ile ağrıyı,acıyı ve yanmayı kesinlikle hissettirmez.Diğer epilasyon cihazlarından ayıran en büyük özelliği budur.
En hızlı çalışan ve en acısız çalışan lazer epilasyon cihazıdır.Bu özelliği ile de lazer epilasyon seanslarını azaltmakta daha az seanslarla daha kesin sonuçlara ulaştırmaktadır.
Açık,koyu ten rengi,açık,koyu uzun kısa kıl ayırımı yapmadan her türlü cilt ve kıl yapısında başarılıdır. Hafızasında 6 farklı cilt tipi vardır. Cildinize özel bir program seçilerek o programla lazer epilasyon yapılır. Böylelikle lazer epilasyonda başarıyı arttırır.
Soprano XL Diode Lazer Epilasyon cihazı programlanabilmesi,ten ayırımı kıl ayırımı yapmaması,aktif soğutması ile masaj yapabilmesi, ağrıyı, acıyı hissettirmemesi, seans sürelerini ve seans sayılarını kısaltması ile lazer epilasyon için mükemmel bir cihazdır.
IPL(Mavi Işık,Fotoepilasyon ):Birçok reklamda lazer gibi lanse edilmesine rağmen IPL cihazlarının çalışma prensibi farklı olup, gerçek lazer değildir. Yoğunlaştırılmış ışık enerjisini dokuya temas ettikten sonra dağıtarak gönderir.IPL cihazlarla doğru çalışıldığı takdirde iyi sonuçlar alınabilmekle beraber çok fazla sayıda seans gerektirir.

Lazer tedavi öncesi hazırlık:

Lazer tedavisi öncesinde güneşlenilmemelidir.Bronz tene sahip olanda,güneşlenme sonrası tedaviye ten rengi açılana kadar en az 3 hafta ara verilmelidir.
Uygulamadan önce ağda,ip,cımbızveya makine ile kıllar alınmış ise yüz bölgesi için 2 hafta,diğer vücut bölgelerinde 3-4 hafta kılların uzaması için beklenmelidir.
Lazer epilasyon yapılacak bölgedeki kıllara sarartma,boyama yapılmamalıdır. Peeling yapılacaksa lazer için en az 10 gün beklenmelidir.
Lazer tedavisinden 1-2 gün önce kılların traş edilerek kısaltılması gerekir. Tedavi öncesi uygulanacak bölgeye krem,makyaj malzemesi vb.ürünler sürülmemelidir.
Kişide herpes simplex (uçuk) öyküsü varsa lazer tedavisinden bir gün öncesinden önlem amaçlı antiviral hap tedavisi başlanabilir.
Yeterli klinik çalışma olmaması nedeniyle hamilelere lazer epilasyon yapılmaz.Emziren annelerde yapılmasında sakınca olduğunu gösteren bir klinik bulgu yoktur.
Epilasyon Sonrası:
Tedaviden sonra ciltte güneş yanığına benzer pembeleşme ve kırmızılaşma görülebilmekle beraber, kısa sürede kaybolur. Tahrip olmuş kılların etrafında küçük şişlikler görülebilir. Bu durum etkin dozda çalışıldığının göstergesi olupgenellikle 24 saat içinde kaybolur.Eğer tedavi bölgesinde ağrı,kızarıklık,su toplama gibi etkiler görülürse en kısa sürede uzman doktora başvurulmalıdır.
Tedaviden yaklaşık 3-10 gün sonra sanki yeni çıkıyormuş gibi kıllar deri yüzeyinde görülür. Bu kılların çoğu dökülme sürecine girmiştir. Banyo esnasında liflenme ile bu kılların çoğu temizlenebilir.
Seans aralarında tüyler jilet veya dökücü kremler ile alınabilir.Ağdalama,cımbız veya epilasyon cihazları kullanılmamalıdır.
Lazerden sonraki 24 saat içinde aşırı terletici fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.Ter epilasyon bölgesinde tahrişe sebep olabilir.
Lazer tedavisinden yaklaşık 5 gün sonra cilt normale döner.Bu 5 günlük sürede cilde keseleme yapılmamalıdır.Tedaviden sonra 2 hafta süreyle güneşe maruz kalınmamalıdır.Bu süre zarfında ve tedavi sürecinde düzenli aralıklarla yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Lazer epilasyonda kılların rengi, kalınlığı, derinliği ve kişinin ten rengi tedavi sonuçlarını etkiler. Açık tenli, koyu renkli,daha yüzeyel yerleşimli ve kalın kıllarda sonuçlar çok iyi olup,seans sayısı daha azdır.Cilt rengi ne kadar koyu olursa lazer ışını deri tarafından fazlaca tutulacağından yanık riski yüksek olacağından düşük enerji seviyelerinde çalişılması gerekir.
Lazer epilasyonun diğer epilasyon tekniklerine göre en büyük avantajı tedavinin çok geniş yüzeylerde dahi çok kısa sürede tamamlanabilmesidir.Tedavi süresi uygulamanın yapıldığı bölgeye ve kıl yoğunluğuna bağlıdır. Örneğin üst dudak 2-3 dakika sürerken total bacak 1 saat sürebilmektedir.Kalıcı ve iyi bir sonuç almak için en az 4 seans mutlaka gereklidir.Çoğunlukla vücut bölgelerinde 6-8 seansta tedavi tamamlanmaktadır.Hormonal dengesizlikleri olan,koyu cilt yapısına sahip kişilerde seans sayısı ortalamanın üzerindedir.

Lazer epilasyonun olası yan etkileri:

Nadiren hipo veya hiperpigmentasyo görülebilir.Bir hafta ile bir ay arasında genellikle kaybolur.Kabarcık ve yara oluşumu nadiren görülür.Topikal ilaçlar iyileşme sürecini kısaltır.Lazerli epilasyon tedavisinin acemi ellerde yapılması ve doğru dozun kullanılmaması durumunda yanık ve leke riski yükselir.Ayrıca dozun çok düşük dozda verilmesikılların tahrip olmak yerine giderek incelmesi ve renginin açılmasına neden olur.Bir süre sonra rengi açolan ve incelen kıllaradoğru doz kullanılsa dalazer etki etmez.
Herhangi bir yan etki durumunda karşınızda uzman bir muhatap bulabilme ve en kısa sürede doğru müdahalenin yapılabilmesi için lazer epilasyon işlemi mutlaka uzman doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Erkeklerin de bir kısmı daha çok kılların azaltılması için epilasyon tedavisini tercih etmektedir. Erkeklerde lazer epilasyon en sıklıkla sakal üstü, sırt,göğüs,ense,boyun ve omuz bölgelerinde uygulanmaktadır.Baylarda cilt kıl yapısı ve bölgelere göre ortalama 6-10 seansta %60-%80 oranında kalıcı azlma sağlanabilmektedir.Sırt,omuz,ense ve üst kol bölgeleri kılların derin yerleşimli olmsı nedeniyle lazer epilasyona daha dirençli olup daha fazla seans sayısı gerekir.Bu bölgelerde daha derine inebilen Nd-Yag veya Diod lazerler daha etkili olabilmektedir.Lazer epilasyon aralıkları vücutta 6-8 hafta,yüz bölgesinde 4-5 haftadır.
Erkekler hormonların baskısı ile sürekli yeni kılüretme eğilimindedir.Tedavi süresince bir yandan aktif büyüme evresindeki kıllar kalıcı olarak yok edilirken diğer yandan aynı bölgede yeni kıllar çıkmaktadır.Lazer epilasyon işleminin etkli olması için kıl köküne bağlı bir kıl gövdesi olmak zorundadır.Bu kıl gövdesi üzerinde ısıya dönüşen ışık enerjisi köke iletilerek bir daha kıl üretmeyecek şekilde harap olmasını sağlamaktadır.Daha önce kıl üretmemiş kökler işlemden etkilenmemektedir.Bazı bireylerde belli bir seans sayısından sonra 4-6 ay kıl çıkmamasına rağmen ,bu süre sonunda yavaş yavaş uygulama bölgesinde kıl çıkışı görülebilmektedir.Uzun aralıklarla yapılan idame seansları ile tedavi etkisi sürekli hale gelebilir.
Öncelike lazer epilasyon medikal bir işlemdir.İnsanların tamamının kendine has özelliklere sahip olması nedeniyle tıbbi yöntemlerle her birey için %100 garantili sonuç alınabileceğinden bahsedilemez.Lazer epilasyon cilt ve kıl yapısına göre bayanlarda %70-90,erkeklerde %60-80 oranında kalıcı sonuçlar sağlar.Bitme garantisi diye bir şey ile neyin kastedildiği açıklanmalıdır.
Lazer epilasyon fiyatları ve kampanyaları ile ilgili e-mail veya telefon ile bilgi alabilirsiniz.
 

Benzer Konular

Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
459
Haydar
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
756
hikmet366
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
724
hikmet366
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
405
Haydar


Üst Alt