Dokunmatik nasıl çalışır?

Sponsorlu Bağlantılar

samikayaa

samikayaa

Üye
    Konu Sahibi
Dokunmatik nasıl çalışır?
Arkadaşlar bugün arkadaşımla iddaaya girdik.İddaanın konusu şu telefonların ekranları dokunmaya duyarlımıdır yoksa ısıya duyarlımıdır?


Eğer dokunmaya duyarlıysa niye herşeyi algılamıyor.Isıya duyarlıysa niçin telefonlarda kullanılan kalemleri algılıyor?




Cevaplarınızı ve önerileriniz bekliyorum arkadaşlar.
 


mcnpl4

mcnpl4

Üye
farkli tip ekranlar var. bazilari 5800 gibi biraz baski gerektiriyor ve her cisimle calisiyor. bazilari isi. eskiden kucuk samsung telefonlarda vardi. bir digeri ise suan cogu dokunmatik telefonda kullanilan dokunmatik. eli degdirince olusan elektrik farkina gore algiliyor. isimlerini hatirlamiyorum kisa bilgi olsun diye yazdim
 
AHKE

AHKE

Üye
rezistif dokumatik var basmak yani dokumak gerekiyor hassasiyeti kötü oluyor.kapastif dokunmatik ısıya duyarlı dokunmatik ekran çeşiti çogunlukla kullanılan ekran tipi
 
mcnpl4

mcnpl4

Üye
kapasitif isiyla degil diye biliyorum
 
Kerim.

Kerim.

Üye
kapasitif isi ile
 
samikayaa

samikayaa

Üye
    Konu Sahibi
Benim bildiğim kadarıyla kapasitif ısı ile değil.
 
theeternal

theeternal

Üye
bende tam bilmiyorum su konuyu ıncelemenı tavsıye ederım
 
mcnpl4

mcnpl4

Üye
isiya duyarlilar biraz daha gec tepki veriyor
 
aleranol

aleranol

Üye
Şu an kullanılan ekranlar kısaca elinizdeki elektriği algılıyor.
 
skylinegti

skylinegti

Üye
Rezisitif dokunmatik ekranlar dirençseldir ve ekranın tepki vermesi için ona baskı uygulamanız gerekir.

Kapasitif dokunmatik ekranlar insan vücudunun elektriksel özelliklerinden faydalanır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Polymath
Turan

Turan

Üye
Bunu bi arastirmak gerekiyo
 

aydknakn

Üye
Kısacası rezistif bastırma ile kapasitif insan elektrigi ile calışır
 
Türe

Türe

Üye
Rezisitif ekran baskı ile, kapasitif ekran ise elektronlar ile çalışır.

Test etmek için uçlu kalemin arkası metal olan kısmını çıkarın, daha sonra bir ucundan tutun ve telefon üzerinde hareketler yapın. Algıladığını göreceksiniz.
 
Uhops

Uhops

Üye
Rezisitif ekran baskı ile, kapasitif ekran ise elektronlar ile çalışır.

Test etmek için uçlu kalemin arkası metal olan kısmını çıkarın, daha sonra bir ucundan tutun ve telefon üzerinde hareketler yapın. Algıladığını göreceksiniz.

Az daha açarmısın nasıl yapacağız ben bu tip ilginç deneyleri severim.
 
blacktalon

blacktalon

Üye
elektriksel oluyor bu ekranlar
 
Topal Pire

Topal Pire

Üye
Kapasitif ekranlar parmağınızdaki ölü elektrik ile çalışır. Rezistif ekran telefonların ekranının altında bi katman vardır. O katman ile ekran arasında sıvı bir madde vardır. Baskıya dayalıdır. Yaptığınız baskı ile dokunduğunuz yerde sıvı dalgalanma yapar. Böylece anakarta mesaj gönderir.
 
GuiTaRisT111

GuiTaRisT111

Üye
Kapasitif ekran vücudunuzdaki statik elektriği çeker. İşte bu yüzden her şeyi algılamaz. Ama stylus kalemlerde elektron var bu yüzden algılıyor. Elektrik-elektronik okuyorum bu konu hakkında tartışmıştık. Resistif ekran ise dokunmayı algılar. Yani her şeyinizle dokunabilirsiniz. Yanlış anlamayın :ehe
 

Kefelon

Üye
bu konuda arkadaslarla birlikte deney yapmis biri olarak cevap veriyorum :D bizde boyle bi iddaya giristik ve deneyerek ogrenelim dedik 5800 gibi telefonlarda sorun yok onlar bastirmayi algiliyo tamam ancak kapasitifler (suan butun akilli teller bunu kullaniyor) isiyla mi elektriklemi algiliyor asamasina geldik ilk once normal bi kalemin arkasini kalorifere yakinlastirip isittik ve ekrana dokundurduk sonuc negatif algilamadi daha sonra yunlu bi eldiven takip onu bacagimiza surup isinmasini saglayarak dokunduk ve algiladi ancak isidan degil olusan elektriklenmeden dolayi algilamis :D bir stylus kalem aldik ve parcaladik icinde saat pillerinin aynisi bebzerliginde bi pil var (daha kucuk) bu son arastirmaylada elektrigi algiladi konusunda hem fikir olduk. Birde liseli veya ilkoluysaniz kullandigimiz vestele ait akilli tahtalarda iki sistemde bulunmuyor o tahtalarda lazer sistemi kullanilmis farkli noktalarda lazerler var onlarla algiliyor.
 
fk555897

fk555897

Üye
Eski tip Rezistif ekranlar baskıya duyarlı olarak çalışır.
Şimdiki Kapasitif ekranlar ısıya duyarlı çalışır.
 
System X

System X

Üye
şu ısıya duyarlı ekran muhabbetini kim çıkardıysa ellerinden öpüyorum.bu kadar büyük bir palavrayı daha iyi yayabileni görmemiştim..
o değil hala ısıya duyarlı diyor adam... nihhahaha :D

telefonlarda kullanılan iki türlü dokunmatik kontrol var.ilki resesif dediğimiz cam kullanılamayan ekranlar.çünkü önünde bir katman vardır çıplak gözle baskı yapılan yerde meydana gelen çökme görülebilir.biz kısaca buna basmatik de deriz.neyinle basarsan bas sorun olmaz :D

ikincisi ise kapasitif dediğimiz dokunmatik kontrol türü... yaniekranda elektrostatik bir alan oluşturuluyor ve bastığımız yerde meydana gelen yük değişimi işletim sistemine iletiliyor...bu tip ekranlar resesif ekranlara göre oldukca avantajlıdır.zira çoklu dokunmatik özelliği bu teknoloji ile hayatamıza geldi.diğer yandan gorilla glass cam da telefonlarda yer alabiliyor.

son olarak da nokianın süper hassas dokunmatik ekranları var.mantık kapasitif ekran üzerine olsada nasıl oluyorda muz kabuğu ile bile çalışabiliyor orasını teorik olarak çözebilmiş değilim. ama nokia gerçekten yeni teknolojiler üzerine ve mevcut teknolojiler üzerine bişeyler ortaya koyabilen ender firmalardan birtanesi...adamlar resesif ile kapasitif ekranların iyi yanlarını biraraya getirip sunmuş daha ne istiyosunuz. C:
 
  • Beğen
Tepkiler: GuiTaRisT111


Üst Alt