İnternet hızı ile ilgili bilinmesi gereken kavramlar
Bu yazımızda internet hızı ile ilgili bir internet kullanıcısının bilmesi gerekenlerden kısaca bahsetmek istiyoruz.
Günümüzde internet, ev yaşamında işlerin yürütülebilmesi ve iş yerlerimiz için elektrik, su ve ısınma kadar gerekli ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Özellikle son 2 aydır içerisinde bulunduğumuz küresel pandemi sürecinde pek çok kurum ve kuruluşun salgın önlemleri çerçevesinde uzaktan iletişimle iş ve işlemlerini yürütmeye başlamasıyla birlikte internetin insanların yaşamındaki öneminin daha da arttığı söylenebilir.
Hal böyle olunca özellikle iş ve işlemlerin internet üzerinden yürütülmesi elbette ki internet hızının yüksek olmasını da gerektirmektedir. Özellikle internet üzerinden yapılan toplantılarda belli aralıklarla kesilen internet bağlantısını hiç kimse istemez.
Biz de bu yazımızda internet hızı ile ilgili bir internet kullanıcısının bilmesi gerekenlerden kısaca bahsetmek istiyoruz. Bu sayede internet kullanıcılarının yaşadıkları hız problemlerine daha bilinçli bir şekilde yaklaşım göstermeleri mümkün olabilecektir. Dilerseniz daha fazla uzatmadan başlayalım.
İnternet hız birimleri nedir ve ne anlama gelir?
Öncelikle internet kullanıcısı olarak belli dönemlerde internet hızınızı ölçmek için internet gereği duyabilirsiniz. Bu işlem için internet hız testi ölçümleme servisi sağlayan web siteleri mevcuttur. Örneğin; Speedcheck.org/tr sitesine giriş yaptınız. Bu adreste internet hızınızı ölçme testini başlattığınızda karşınıza internet hızı ile ilgili belli terimler gelecektir. Peki, bu terimler ne anlama gelmektedir?
İnternet hızı ölçüm birimi, mbps olarak adlandırılan özel bir birimdir. Aslına bakılırsa mbps İngilizce megabit per second teriminin baş harfleri kısaltılarak oluşturulmuş bir terimdir. Saniye başına megabit anlamına gelmektedir. Bunu daha iyi anlamak için kısaca megabayt ve megabit terimlerinden bahsederek bunların birbirleri arasındaki ilişkiyi de ortaya koymaya çalışalım.
Aslına bakılırsa megabayt ve megabit terimlerinde kilit kavramlar bayt ve bit kavramlarıdır. Bunların her birinin 1 milyon tanesi mega ile adlandırılarak megabayt ve megabitleri oluşturur.
Bir bilgisayar için en küçük veri birimi bittir. 8 bit ise 1 baytı oluşturmaktadır. Dosyaların boyutlarından bahsederken genelde bayt terimi kullanılırken internet hızında bit terimi daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Şimdi internet hızında belirtilen mbps ifadesini daha iyi anlayabiliriz. Saniye başına bilgisayarınıza internet üzerinden iletilen veya yüklenen megabit miktarı cinsinden ifade edilmektedir.
Örneğin; internet hız testinde karşınıza çıkan veri 1 mbps ise saniyede 1 megabit dosya internetten bilgisayarınıza transfer edilmektedir. İnternet üzerinden bilgisayarınıza saniyede 1 megabayt dosyanın transfer edilmesini sağlamak içinse internet hızınızın 8 mbps olması gerekmektedir.
Bant Genişliği nedir?
Konu internet hızı olunca muhakkak ki bilinmesi gereken terimlerden bir diğeri de bant genişliği terimidir. Günlük hayatta pek çoğumuzun en az bir kere duyduğu ancak anlamını bilmediği bu terim aslına bakılırsa internet hızını doğrudan etkileyen faktörlerden biridir.
Bant genişliği, aslına bakılırsa en basit tabiriyle bir internet bağlantısının veri iletim kapasitesini ifade eden kavramdır. İnternet kablolarını su borularına benzetirsek bant genişliği de bu borulardan belli bir zamanda geçebilen maksimum su miktarıdır.
Bir internet bağlantısının bant genişliği ne kadar fazla olursa oraya birim zamanda daha fazla veri iletimi sağlanabilir. Bu yüzden, internetin dağıtımını sağlayan hatlardan ne kadar yüksek verimle faydalanırsanız faydalanın çıkabileceğiniz en yüksek hız bant genişliğinin kaldırabileceği hız kadar olacaktır.
Yükleme ve indirme hızları ne anlama gelir?
İnternet hızı ile ilgili yaptığınız hız testlerinde karşınıza iki farklı test sonucu çıkacaktır. Bunların ilki indirme hızıyken ikincisiyse yükleme hızıdır.
İndirme hızı, bilgisayarınıza internetten dosya indirme hızını ifade etmekte iken yükleme hızı da bilgisayarınızdan internete dosya yükleme hızınızı ifade etmektedir.
Yükleme hızı, özellikle internet üzerinden kameralı yapılacak görüşmelerde çok önemli olacaktır. Nitekim, Skype veya Zoom gibi görüntülü görüşme veya Twitch gibi yayın programlarını kullanarak yapılan görüşme ve yayınlarda görüntünüz doğrudan internete yüklenmektedir. Özellikle bu tip işlemleri daha sık gerçekleştirenlerin internet yükleme hızlarının yüksek olmasını tavsiye ederiz.
Fiber internet, ADSL ve VDSL’in farkları nelerdir?
İnternet bağlantısı ile ilgili en popüler kavramlar arasında ADSL, VDSL ve son dönemde hızlı internet ile eş anlamlı olarak kullanılan fiber internet kavramları gelmektedir. Peki, bunlar ne anlama geliyor? Fiber internet gerçekten hızlı internet mi demektir? Dilerseniz önce bu kavramları tanımlayarak sorumuza cevap bulmaya çalışalım.
ADSL nedir?
ADSL İngilizce Asymmetric Digital Subscriber Line, kelimelerinin kısaltılmış haline verilen isimdir. ADSL kavramı internetin bağlanma şeklini tanımlamaktadır. ADSL bağlantı, klasik telefon bağlantısı üzerinden internet erişimi sunar ve bilindiği üzere bu kablolar bakır kablolardır.
ADSL bağlantı ile internet kullanan kişiler internetin dağıtım merkezine ne kadar yakınsa o kadar güçlü bir internet bağlantısına sahip olurlar. Zira dağıtımda kullanılan bakır kabloların özelliklerinden dolayı ana merkezden ne kadar uzağa gidilirse verinin iletim kalitesi de o kadar düşmektedir. ADSL internet hizmetinin maksimum bant genişliği, 24 mbps’ye kadar çıkabilmektedir.
VDSL nedir?
VDSL ise Very High Speed Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltması olarak ifade edilmektedir. Anlaşılacağı üzere ADSL’den daha hızlı bir bağlantı şeklini ifade etmektedir. Ancak VDSL’in bağlantısında da bakır kablolar kullanılmaktadır. Ancak VDSL bağlantıya sahip internet hatlarının daha hızlı olmasının sebebi iletimde kullanılan bakır kabloların daha güçlendirilmiş malzemelerle verileri iletmesini sağlamasıdır.
VDSL bağlantı ile internetin kullanıldığı yerin dağıtım noktasına olan uzaklığına bağlı olarak internet hızı 150 mbpsye kadar çıkabilmektedir. VDSL bağlantı ile ADSL’e nazaran yüklemede 10 kat, indirmede ise 5 kat daha yüksek bir hız sağlanabilmektedir. Daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
https://www.webtekno.com/fiber-adsl-vdsl-modem-internet-farklari-h87307.html
Fiber internet nedir?
Günlük dilde daha çok fiber internet olarak adlandırılan terim aslında UFB (Ultra-Fast Broadband) olarak adlandırılmıştır.
Fiber internet halihazırda internetin tüketicilere ulaştırılabildiği en hızlı şeklidir.
Bu internete fiber denilmesinin sebebi veri iletiminde kullanılan kabloların fiber özelliğinden gelmektedir. Fiber kabloların hammaddesi bakır değil, cam ve plastiktir. Burada kabloya gelen veri ışık şeklindedir ve kablo bu veriye yön vermektedir. Elektromanyetik titreşim ve dalgalardan etkilenmeyen kablonun internet hız verimi de haliyle oldukça yüksektir.
Fiber internet ile bağlantısı sağlanan bir internetin hızı 1 gbpsye kadar çıkabilmektedir.
Tüketici olarak hangisi seçilmeli?
İnternet ile ilgili kavramlardan kısaca bahsettikten sonra elbette tüketicilerin en çok merak ettikleri konuya da kısaca değinmeden olmaz. Hangi tip interneti tercih etmek gerekir?
Öncelikle bunun cevabını vermek için bilinmesi gereken ilk şey, interneti kullanacağınız bölgedeki internet altyapısının nasıl olduğudur. Zira interneti kullanacağınız bölgede sadece ADSL altyapısı mevcutsa fiber internet kullanma şansınız isteseniz de olamayacaktır.
Elbette daha hızlı internet sunan bağlantı şekillerinin maliyetleri daha yüksek olacaktır. Bu yüzden öncelikle burada cevaplanması gereken soru internetin ne amaçla ve kaç kişi tarafından kullanılacağıdır.
İnterneti sadece iş amaçlı olarak kullanıyor ve doğrudan bir yayın yapmıyor veya online toplantılara katılmıyorsanız ADSL bağlantı size her türlü yeterli gelecektir. Zira bu bağlantı türünde dizi ve film bile izleseniz çok yüksek kalitede izlemediğiniz sürece istediğiniz her şeyi rahat bir şekilde izleyebilirsiniz.
Ancak interneti kullanarak görüşmeler yapıyor ve kameranızı sık kullanıyorsanız ADSL bağlantı yetmeyecektir. Böyle bir durumda VDSL bağlantıyı tercih etmelisiniz.
Hele ki yüksek kapasiteli online oyunlar oynuyor ve bunlara dair yayınlar yapıyorsanız tam kapasite verim sağlayabilmek için muhakkak fiber internet kullanmalısınız.
Yorumlar