OGu2HaN
Üye
-
Konu Sahibi
-
Ben öncelikle şunu belirtmeliyim ki bir nefsin bir eylemi yapmaya niyeti yoksa onu yapmamak için bahane bulmakta hiç zorlanmaz dolayısıyla kola bağımlısı olup onu bırakmaya niyeti olmayan nefislere sahip arkadaşlar kendi nefislerinin klonlarına sahip pek çok şahısa ait mesajları okuyarak kola içmek için bir bahane bulabilirler fakat ben eski bir kola bağımlısı olarak mantığımı nefsimin önüne koyarak haram olduğu aşikar olan bu içeceği içmek için bahane aramamaktayım.Sual: Alkollü gazoz furyasından sonra, şimdi de kolaların sırrının açıklandığı ve Cochineal diye bir böcekten, kimyasal filtreleme yoluyla elde edilen, karmin isimli maddeden, boya maddesi olarak, her marka kolanın içine konduğu ve bu durumda kola içmenin haram olduğu söyleniyor. Kola içmek haram mıdır?
CEVAP
Hayır, kola içmekte hiç mahzur yoktur. İslam âlimleri buyuruyor ki:
Resulullah efendimiz, bir Yahudi’nin ekmeğini ve tereyağlı yemeğini temiz mi diye sormadan, araştırmadan yedi. Bu domuz yağı mı, koyun yağı mı, ekmeğin hamuru suyla mı, yoksa şarapla mı yoğruldu diye sorup araştırmadı. Müşrik kadının su kabından abdest aldı. Bunlar, yenilen gıdaların içinde ne var diye araştırmanın gerekmediğine birer delildir. (Berika)
Kâfirler, gıdalara necaset de, zehir de katabilirler. Nitekim Yahudi yemeğe zehir katmıştır. Peygamber efendimiz de, araştırmadan o yemeği yemiştir; çünkü necis olduğu bilinmeyen şeyleri yememek takva değil, vesvese olur. Dinimiz de, vesveseden kaçmayı emreder. (Hadika)
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız'den alıtı
--------------- Ekleme ---------------
Alkollü gazozlarSual: Bazı kuruluşlar, bazı gazoz ve kolalarda alkol olduğunu tespit etmiştir. Alkolün damlası da haram olduğuna göre, böyle meşrubatları içmek haram değil midir?
CEVAP
Son zamanlarda yoğun bir şekilde, Tunus, Mısır gibi ülkelerde, Müslümanlar hakkında çeşitli şekilde karalayıcı bir kampanya ve saldırı furyası başlatılmıştır. Özellikle Tunus’da polis, sokaktaki kadınların eşarbını başından almaktadır. Mısır’da kola içmenin haram olduğuna dair haberler gelmektedir.
Gazozlardaki alkol yeni değildir. Bunu belli bir zamana getirmeleri maksatlıdır. Gayeleri, (Bakın Müslümanlar meşrubat bile içmiyorlar) yaygarasını yaygınlaştırmak, bu vesile ile (İşte Müslümanlık budur, bakın Müslümanlar ne hale gelmiş) dedirtmek. Belki de bazı provokatörler çıkıp, (Alkollü gazozlara hayır) sloganı ile, protestolar yapabilirler. Müslümanlar bu fitneye, Müslümanlığın kötülenmesine alet olmamalıdır.
Şarap, rakı gibi alkollü içkilerin damlası da haramdır. Fakat içki olarak değil de, başka sebeplerle bulunan alkoller bu hükme dahil değildir.
Bişeye haram demek başka,kullanmayın demek başka.Yabancı malların, Türk malı varken kullanılmasını bende istemem.Gerçekten de güzel bir konu ben haram olması konusuna katılıyorum çünkü ; yakın zamanda yapılan karikatür krizi ve müslüman kardeşlerimize yapılan hadsiz gerek işkenceler gerek psikolojik zulümlerden dolayı alınan her maddi şey (manevi olmaz zaten) yapılan işkencelere birer yardım oluyor.Sadece Coca-Cola değil diğer ABD İsral Danimarka vs olsun mallarını almamalı kardeşlerimize yapılan zulümlere katkıda bulunmamalıyız.Zaten mantıklı da olmuyor onların mallarının alınması.Çünkü ülkemizde üretililenler daha güzel ve güvenilir.Bizler de kendi ülkemizin mallarını tüketirsek hem ekonmimiz güçlenir hem de söz hakkımız.Bu sayede yapılan zulümlere DUR! diyebiliriz...........
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?