Kısa bir review : N95 8GB

Throndor

Üye
    Konu Sahibi
Kısa bir review : N95 8GB
Bu N95 8GB hakkında kendi meşrebimce kısa bir değerlendirme. Cihazın teknik özellikleri zaten cümlealem sitede mevcut. O açıdan telefon hakkında belki diğer reviewlarda daha az bahsedilmiş olma ihtimali olan ufak şeylerden bahsedeyim ;

FİYAT:

Bahsi geçen telefonu 2007 Aralık ayı içerisinde oladım.. Nokia shop fiyatı taksitli 1.600 YTL, peşin 1.500 YTL idi. Ankara Akköprü Migros'daki bir telefon bayinden 1.340 YTL'ye tek çekim aldım. O sıralarda telefon için gördüğüm en makul fiyat buydu. Daha ucuzunu ancak "paralel ticaret" denilen ürünlerde görmüştüm, o da 1.100 YTL idi. Bildiğiniz üzere paralel ticaret olan ürünlerin garantisi işleri klasik KVK-GENPA olanlara göre biraz daha sıkıntılı. Bu yüzden paralel ticaret olanı tercih etmedim.

Ben SPIDER-MAN edition diye bi modele denk geldim. Normalinden tek farkı içerisinde 2 adet spiderman duvar kağıdı, 1 adet spiderman telefon melodisi ve spider-man 3 filminin İNGİLİZCE ALTYAZILI VE DUBLAJSIZ ORJİNAL SESLENDİRMELİ ve lisanslı bir sürümünün telefon içerisinde yüklü bulunması. Açıkçası bana yaradı, hem filmi bir kez daha seyrettim, hem de telefonun yüksek renk kapasiteli ekranında film deneyiminin ne kadar iyi olabileceğini zahmetsiz bir şekile anlamış oldum.

ERGONOMİ:

Cihazın boyutları ve ağırlığı bu tarz, fonksiyonelliği öne çıkan cihazlar içerisinde kıyaslandığında çok tatmin edici. Hafif ve boyutları cebe uygun. Standart özellikli telefonlar ile yanyana durduğunda bile herhangi bir kabalık arzetmiyor.
Telefon kapağı bilindiği gibi çift taraflı açılabiliyor. Bir tarafa açılınca klasik tuşlar, diğer tarafa açılında muultimedia tuşları (oynat-durdur-ileri-geri). Kendi şahsi tecrubelerimce, multimedia tarafının dişe dokunur tek pratik kullanımı, tuşları bu şekilde açınca ekranın landscape (yana dönük geniş ekran) moduna geçmesi. Multimedia tuşlarını nadiren kullandım ama ekranı çevirmek için klavyeyi hemen bu tarafa açmak insana kulay geliyor. Yine de bence gereksiz bir detay. Zaten cihazın içerisinde bazılarmızın bildiği gibi "4 eksenli konum algılayıcı" var. Yani cihaz yan tutulduğunda yan tutulduğunu, düz tutulduğunda düz tutulduğunu anlayabiliyor. Firma bunu belkide çok performanslı çalışacağını düşünmediği için kullanmamış (Ek programla bu özellik aktive edilebiliyor).
Cihazın sağ yanında ses yükseltme alçaltma tuşları, fotograf tuşu ve fotograf galerisi tuşları var.
Ses yükseltme\alçaltma tuşları biraz küçük ve kullanım rahatlığı mükemmel olmasada işlerini düzgünce yapıyorlar.
Fotograf makinesi tuşu 2 kademeli. Biraz basınca Autofocus özelliği devreye giriyor ve görüntüyü netliyor. Tam basınca da fotografı çekiyor. Tuşun konumu, çift kademeli basma olayının hissiyatı ve kolaylığı birinci sınıf.
Fotograf galerisi tuşu da bazılarına göre biraz olabilecek fuzuli tuşlardan. Sonuç olarak ekranın hemen altında yer alan ana navigasyon tuşları arasında bir adet multimedia tuşu var. Ancak fotograf çekmek için makineyi yatay konumda tutuyorsanız ve çekimin akabince makineyi düz konuma getirmeden galeriye girecekseniz, hemen fotograf çekme tuşunun yanında olan konumuyla kolaylık olabilir. Ben şahsen belli işlere atanmış özel tuşları sevdiğim için hoş bir ayrıntı olarak değerlendiriyorum.

KABLO GİRİŞLERİ :

Kulaklık kablosundan başlayalım. Kulaklık kablosu cihazın sol yan tarafına, tam ortaya takılıyor. Belli ki bu, cihazın daha çok yan tutulduğu film izleme gibi fonksiyonları sırasında kulaklık çıkışının rahatsızlık vermemesi için düşünülmüş. Ancak telefonun cepte kullanımı için kabus gibi bir tasarım. Pantolon cebindeyken kulaklıkla müzik dinlemeyi hayli zorlaştırıyor. Kullanmalı sevmesem de, sırf bunun için piyasada cihazı kemere yan konumda takabileceğim bir telefon kılıfı var mı diye baktım ama bulamadım. N95 8GB için özel tasarlanan, yani kılıfın içerisinden yandaki tuşlara ulaşılabilen tek bir kılıf var (35 YTL pazarlıksız fiyatıydı bir yerde sorduğumda), onun da kemere bağlanma imkanı yok ve kılıfın açılıp kapanma mekanizmasını yetersiz buldum. Umarım düzgün bir kemer kılıfı kısa zamanda piyasaya sürülür.

Sarj cihazı girişi altta ve solda. Bu konuda söylebilecek tek değişiklik şarj ucunun klasik nokia ucu olmaması ki bu da bence pek de hoş birşey değil. Klasik nokia şarjları kullanılamıyor. Bakkalda, markette ve gazete bayilerinde "nokia şarjınız varmı" şeklindeki arayışlara son. Sarj cihazınız evdeyse geçmiş olsun. Klasik şarjı kullanmak için ucuz bir adaptör aparatı tabi ki mevcut ama onu da ne kadar zaman yanınızda taşırsınız bilemem. En güzeli bi tane alıp arabanın torpido gözüne atmak.

Cihazın altında, tam ortada mini-USB girişi var. Söylenecek çok söz yok. Güzel, rahat, işini gayet güzel yapıyor.

DONANIM :

Kamera : Bu telefonu seçmemdeki en büyük nedenlerden biri 5 MP fotograf makinesi olması ve bunun standart arkadaş, ortam fotografları çekimi için ekstra bir makina taşıma gereğini gidereceğiydi. Gün içinde, akşam, gece, tatilde, oda içerisinde, florosanda, gün ışığında ve hatta şömine ışığında muhtelif yerlerde denedim. Beklentimi ne eksik ne fazla olacak şekilde karşıladı. Gün ışığında her makine gibi çok tatminkar fotograflar verdi. Karanlık ortamlarda da beni yüzüstü bırakmayacak netlikte, hatta tab ettirebileceğim güzel pozlar aldım. Autofocus özelliği hakkında bazı söylentiler duysam da benim makinemde şiir gibi çalıştı. Hem yakın çekimlerde (makro) hem standart çekimlerde gayet güzel netledi. 10 üzerinden 9 veriyorum. 5 MP kameranın hakkını veriyor. Zaten profosyonel değerlendirmelerde de bu başarısını kağıt üzerinde göstermiş durumda.

Ön Kamera ve Işık sensörü : 3G teknolojimiz olmadığı için şu anda pek de işimize yaramasa da bu kameranın görüntüleri bana vasat bir web-cam'i anımsattı. Işık sensörünün ne kadar başarılı olduğunu tecrube edemedim lakin dediğim gibi 3G imkanı zaten olmadığı için pek ilgilenemedim.

GPS (navigasyon \ yol bulma hadisesi ) : Piyasada olan haberler N95'in içerisindeki GPS aygıtını mevcut teknolojinin biraz gerisinde olduğu yönünde idi ki öyledir belki de. Ancak Ankara içi, ve Ankara-İstanbul-Şile seyahatlerim sırasında cihazda gayet iyi performans aldım. bahsedebileceğim tek eksi, seyir halindeki araçta uyduya ilk bağlanmanın bir iki dakika alabildiği. Durağan halde gayet çabuk bağlanıyor ve bağlandıktan sonra seyir halinde bile olsa kopmuyor. Tek kopma olayını bir kereye mahsus, çok yoğun sis ve kapalı hava sırasında seyahat ederken yaşadım. Gelgelelim NOKIA nın GPS programının eş zamanlı navigasyon özelliği için para istemesine. Bu şu oluyor ; GPS aygıtının en çok yaradığı fonksiyonu için, duyduğum kadarıyla 3 yıllığına 150 Avro kadar bir fiyatlandırma var. Cihazla konumunuzu görebilirsiniz, seyrinizi eş zamanlı haritadan takip edebilirsiniz, bir yere kadar olan yolu bulunduğunuz yerden tarif ettirebilirsiniz AMA seyir halinde bir yer söyleyip, sola dön, birazdan sağa dön, şimdi göbekten U dön, 200 metre sonra solda.. şeklinde bir seyir halinde yönlendirme olayı ek ücrete tabi. Telefonu aldığınızda bu özelliği 1 aylık deneme şansınız var. İstediğiniz zaman aktive edip 1 ay deneyebiliyorsuuz. Bu kadar para verdikten sonra ekstra ücret istenmesini içim almadı benim. Ama yurdumun hacker'ı var o su var bu su var. Gün oda hayrola.

PİL : N95 hakkında en çok kritik alan konulardan biri pil ömrü idi. Bu tip büyük ekranlı ve geniş donanımlı cihazlarda haliyle pil tüketimi yüksek pil ömrü düşük oluyor. Ama iyi haber şu ki N95 8GB'in küçük kardeşinden en önemli farklarından biri de pil ömrü. N95 sahibi arkadaşlardan pil ömrü hakkındaki aldığım kötü puanı ben N95 8GB'a vermiyorum. Gönül rahatlığıyla söylenebilir ki pil ömründe N95' e göre azımsanmayacak artış var. Teknik ölçümlerde bu artış %60-70 olarak çıkmış. Pratikde ise kolaylıkla hissedilebilir. Günde 1 saat kadar GPRS üzerinden internet, 10-15 dakika kadar wi-fi bağlantısı, 2 saat kadar müzik ve bazı ufak tefek kurcalamalar ile gece de açık olarak çekilde 2 gün rahatlıkla gidiyor. Meraklısına, 2 saatlik bir filmin yolculuk sırasında o gün size standart konuşmalarınız için de rahat pil bırakacak şekilde izlenebildiğini söyleyebilirim.

Hopörlör ve Kulaklık : Her Nokia gibi N95 8GB'ında konuşma sırasındaki ses kalitesi, hopörlör'e ve anten çekim kalitesine bağlı olarak üst düzeyde. Ses yüksekliği çok yeterli hatta ihtiyacın üzerinde. Dışarı ses verme özelliği de tatminkar. Hopörlör'den MP3 dinlemek isteyenler için tatminkar be temiz bir ses çıkışı olduğunu söyleyebilirim. Ancak hi-fi değil tabi cihaz. Tizleri basları taki bi yutmakta. Ama hemcinsleri içerisinde başarılı. Bu klasmanda kendisini geçecek tek telefon N81 olsa gerek.

Ekran : Aman Tanrım Aman Tanrım Aman Tanrım !!!. N95 8GB'ın ekranı hakkında sadece bu söylenebilir. 10 üzerinden 10. Piyasada herhangi bir cihazın bu kalitede bir görüntü oluşturabildiğine daha önce şahit olmamıştım. Cihazımın üzerinde yüklü gelen spider-man 3 filmine her baktığımda bir kez daha şaşırıyorum. Tam anlamıyla inanılmaz.

Tuş Takımı : Cihazın tuş takımı ergonomi açısından gördüğüm en güzeli olmasa da benden kolayca geçer not alıyor. Üst sıradaki tuşlara ulaşması kolay ve tuşlar basıldığını iyi hissettiriyor.

4 eksenli pozisyon algılayıcı : Aletin üzerinde böyle bir cihaz var ve Nokia bundan ne bahsediyor ve de programlarında kullanıyor. Garip. İlerleyen günlerde bu özelliği kullanarak yapılacak uygulamaları ve oyunları merak ediyorum. herkezi bildiği gibi şimdiden bir kaç tane var. Ama biraz yaratıcılık ile iminim aylar içerisinde çok daha iyileri olacaktır. Bu cihazı test eden bi iki programda performanslı çalıştığı zaten görülüyor. Sürekli açık kalırsa çok pil yediğine dair bir takım duyumlar var. Bakıcaz.

YAZILIM :

N95'in biraz stabilite sorunu olan ve sık kitlenen bir telefon olduğunu duymuştum. N95 8GB'ın şu ana kadar 2 kez hariç hiç kitlenme sorunu olmadı diyebilirim. Bu iki sorunum sırasında da GPS üzerinden navigasyon yaparken kulaklığı hızlı bir şekilde bir iki kez takıp çıkardım ( Niye böyle bişey yapmışım? zerre kadar hatırlamıyorum). Bunun haricinde gayet stabil bir sistem. Tavsiyem çok sayıda dosya veya program yükledikten sonra bir açıp kapatmanızdır. Yoksa özellikle müzik çalıcı da biraz yavaşlama farkediliyor. Ancak bu sorun dediğim gibi açıp kapayınca tamamen halloluyor.

Dikkati çeken bir şey series 60'ın 3'üncü edisyonu ile çalışan telefonlar için ( ki N95 8GB da bunlardan biri) şu anda hafif bir program kıtlığı olduğu. Ancak biraz zamanla bu da kaybolacaktır.

SONUÇ :

Genel olarak Nokia N95 8GB çok şık, bu kadar yeni ve sıradışı bir telefona göre gayet stabil çalışan, küçük kardeşi N95'e göre gayet gözdolduran artıları olan (Başta pil ömrü ,Daha geniş ekranı ve bence daha şık olan görünüşü; hatta bence şu durumda 200 milyon daha az verip N95 almak nispeten mantıksız görünüyor) , vaadedileni kullanıcısına sağlayan bir telefon.

Zaten cihazın içerisinde bazılarmızın bildiği gibi "4 eksenli konum algılayıcı" var. Yani cihaz yan tutulduğunda yan tutulduğunu, düz tutulduğunda düz tutulduğunu anlayabiliyor. Firma bunu belkide çok performanslı çalışacağını düşünmediği için kullanmamış (Ek programla bu özellik aktive edilebiliyor).

bu özelliği tam olarak nasıl aktive edebiLiriz yardımcı olabilrmisinz ?.

ekranı dçndur de otomatik döner

senin telefonda o seçenek yoksa versiyonunu yükselt eski versiyonlarda yok sanırım