“Deniz avı ve onun yiyeceği size de yolculara da bir geçimlik olarak helal kılınmıştır.” (Mâide, 5/96)
Bu ayete göre deniz hayvanlarının, yani suyun altından başka yerde yaşayamayanların hepsi, nerede ve nasıl bulunursa bulunsun; helaldir. Ayrıca ayette geçen “bahr” kelimesi geniş ve çok miktarda suyu içinde barındıran; deniz, nehir, göl, dere ve büyük havuzları kapsamaktadır.
Peygamberimizden nakledilen meşhur bir rivayet de şöyledir:
“Denizin suyu temiz; meytesi/ölüsü de helâldir.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 41; Tirmizî, Tahâret, 52; Nesâî, Tahâret, 46; İbn Mâce, Tahâret, 38)
Yukarıdaki ayet ve hadise göre her çeşit balık helal olduğu gibi midye, karides, kalamar ve bir tatlı su ıstakozu olarak tanımlanan kerevit gibi kabuklu deniz/su hayvanları da helaldir. Bu, aynı zamanda ulemanın çoğununu ortak görüşüdür. Sadece Hanefi mezhebi bu konuda farklı düşünür. Hanefilere göre deniz hayvanlarından sadece balık türleri yenilebilir.