pro.engineer
Üye
-
Konu Sahibi
-
Güsell
Bazen Insan Vicdan Azabi Cekeceqini Bildiqi Halde Isler Yapar .. Ama Onlarida Buna Zorlayan Bir Takim Seyler Vardir ..
Kendiminde Vicdan Azabi Cekeceqimi Bildiqim Islere Kalkisacaqimi Ve Yapacaqimi Biliyorum ..
Ama Intikam Denen Duyqu Pesini Birakmaz Insanin O Insana Yanlis Yapilmissa .. Yaptiqim Her Ise Allah'Im Affet Diye Basliyorum ..
Cunku Gunah Birsey Yaptiqimi Biliyorum .. Kisaca ; Vicdan Azabi Gecmez ..
Tesekkurler ..
Kul hakkını helal eder ve Yaradan affederse vicdan azabı geçebilir..
Amin ! Anlayabiliyorum seni. Bu durumda kimsenin elinden birşey gelmiyor insanların fikirlerini değiştirmeleri gerekir o da bizim elimizde değil... Dua etmek herşeyi görüp duyan Allah'a sığınmaktan başka çaremiz yok.
Güzel konu ve güzel cevap...Amin ! Anlayabiliyorum seni. Bu durumda kimsenin elinden birşey gelmiyor insanların fikirlerini değiştirmeleri gerekir o da bizim elimizde değil... Dua etmek herşeyi görüp duyan Allah'a sığınmaktan başka çaremiz yok.
Güzel konu ve güzel cevap...
Evet söylediğin gibi kardeşim her şeyin kendi cinsine göre bir bedeli var mutlaka. Bazı değerlere ulaşabilmen için katlandığın zorluk ve sıkıntılar bile ödediğin bir bedel olabilir....
Maddi olsun manevi olsun kendi hedefini seçmiş olan biri, karşısına çıkan zorluklardan asla yılmaz ve pes etmez. Ayrıca bir not düşmek gerekirse; insan sıradan olunca illaki sıradanlıklardan hoşlanır ve vicdan onun için bir fassodur.
Vicdan azabı; bana göre yapılan bir yanlışın yahut hatanın fark edilip, acilen hatanın giderilmesi için uğraşılmasıdır. Hatayı veya yanlışı kabullenip düzeltmek için herhangi bir hamlede bulunmuyorsa kişi vicdanen rahat demek olur.
Eğer bu azap bir kul hakkından kaynaklı ise; İşte o zaman iş değişir. Kul hakkı ile ilgili günahlardan tövbe etmenin şartı vardır, hakkı yenilen kulun hakkını sahibine iade etmek ve ondan helallik almak gerekir.
peyki ya yapabileceği hiç bir eylem yoksa ? O zaman vicdan azabı çekmek bedel ödemek değil midir ?
Yapılabilecek bir şey vardır mutlaka. Peki bu vicdan azabı tam olarak neden kaynaklanıyor?
Mesela diyelim ki, hakkını yediğin bir kişi hakkın rahmetine kavuştu. Ne olacak şimdi adamın üzerinde hakkı var ve sen helalleşemedin. Peki sen ne yapacaksın şimdi, ya işlediğin hatanın vicdanen cefasını/elemini çekeceksin yada vurdum duymaz biri olup sefasını süreceksin. Vurdum duymaz olursan boş ver her şey senin için...
Eğer vicdanın rahat emiyor ve bu hata sana elem/acı veriyorsa, bu hatayı gidermenin yoluna bakacaksın...
İhanet; Kendi kişiliğimize biçtiğimiz sahte değerlerimize/kıymetlerimize yapılan, kişiye büyük elem veren ve ızdırap çektiren bir hakarettir...
Aslında ihanetin iyi olan bir tarafı da var, nasıl mı? İhanet sonrası bizim, kendimize daha gerçekçi değerler biçip, yeni kısmetler aramak için sunulan en ideal anlardır...
Bu ihanet onun her şeyiyle ciddiyetsiz, samimiyetsiz ve sahte bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir. Belki de sırf çıkarı hususunda senden menfaati olduğu müddetçe yanında bulunan aciz bir insandı...ya ihaneti yapan ?
Bu ihanet onun her şeyiyle ciddiyetsiz, samimiyetsiz ve sahte bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir. Belki de sırf çıkarı hususunda senden menfaati olduğu müddetçe yanında bulunan aciz bir insandı...
Böyle kişilerin gözümdeki değerlerini anlatmak bile istemem...
Böyle bir durumda anlık nefis yenilgisi diye birşey söz konusu bile olamaz. Birkez yapan yine yapar düşüncesindeyim.
Ciddi bir kişi neden ihanette bulunsun peki?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?