Sabah ezanı okunurken yemek veya içmek orucu bozar mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Sabah ezanı okunurken yemek veya içmek orucu bozar mı?
Sabah ezanı okunduğunda vakit girmiş olduğundan bir şey yemek veya içmek oruca zarar getirir ve bozar. Bozulmadığı zannedilip ezan bitene kadar yiyip içilirse orucun kazası gerekir. Vaktin bitmesi sabah ezanından ziyade imsak ile ilgilidir. İmsak girdiği anda yemek, içmek bırakılır. Eğer ağızda lokma varsa, geri çıkarılmaz. Fakat ağıza yeni lokma alınmaz. Bu yiyecek veya içeceklerin ne olduğu önemli değildir. Genel kaide yiyecek ve içecek olarak geçmektedir.

(Diyanet İşleri Bakanlığı)
Oruca başlama vakti olan imsak, aynı zamanda sabah namazının kılınma vaktinin başlangıcını teşkil eder. Yani oruca başlarken sabah namazının vakti de girmiş bulunur. İmsak vaktini bildiren delil, şu hadislerdir: Abdullah b. Ömer şöyle demiştir: "Resulullah (asm) şöyle buyurdu:

"Bilâl ezanına gece okuyor. Abdullah ibn Ümmi Mektûm ezan okuyuncaya kadar yiyiniz, içiniz." Hadisi nakleden kişi der ki: İbn Ümmi Mektûm gözleri görmeyen bir kimse idi. Kendisine; "sabah oluyor" denmedikçe ezan okumazdı." (Buhârî, Müslim, Tirmizî, Nesaî, Ahmed b. Hanbel)

Oruçlu olan kimsenin, abdest esnasında ağzına su verirken boğazına su kaçsa; oruçlu olduğunu hatırlamadan ağzına su almışsa ittifakla orucu bozulmaz. Oruçlu olduğunu hatırladığı takdirde ağzına su verirse Hanefi mezhebine göre orucu bozulur. Bilahare bir gün kaza etmek zorundadır.

Şafii mezhebine göre ise oruçlu olduğunu bildiği halde mübalağa yapmadan ağzına su almış ve boğazına kaçmışsa orucu bozulmaz. Amma mübalağa etmiş ise orucu bozulur. Yalnız abdest ve gusül gibi mecburi olan şeylerden başka bir maksat için ağzına su verirse mutlaka orucu bozulur. (İslam Fıkıh Ansiklopedisi)
 

Benzer Konular

Buğra
Cevap
5
Görüntüleme
417
ajan1111
Buğra
Cevap
1
Görüntüleme
250
Baydırman
Doğuş Pertez
Cevap
1
Görüntüleme
605
Murat Alper
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
439
Doğuş Pertez


Üst Alt