X6 Tanıtım Ve İnceleme (Orjinal Firmware)

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Hiçişleri

Hiçişleri

Üye
    Konu Sahibi
X6 Tanıtım Ve İnceleme (Orjinal Firmware)
Nokia'nın symbian konusundaki gelişimini yakından takip eden biri olarak şu an kullanmış olduğum X6_00 32gb modelini tanıtmaya çalışacağım.

Cihazı temmuz ayında umre ziyareti için bulunduğum suudi arabistandan 1400 riyal yani 590 liraya aldım.Bu vesile ile o güzel günleri de yad etmek istedim.


Bundan önce 3650 (yuvarlak klavyeli) , 6260 (kapaklı, döner başlıklı) , ve halen ikinci telefon olarak kullandığım N70 ten sonra dokunmatik hayata X6 ile giriş yapmış oldum.

Ama umduğumu buldum mu diye sorarsanız malesef ki bulamadığımı söylemek zorundayım..
Ilk olarak işletim sisteminden başlayalım.

Symbian S60 os 9.4 sisteme sahip cihaz 360*640 ekran çözünürlüğüne sahip. Piksel olarak zengin olsa da fiziksel olarak küçük boyutlu olduğu için ekran hd gibi görünüyor ki zaten nokia bunu kampanyalarında nhd ekran diye reklam ediyor.
128 mb ram bulunan cihazda malesef bu hafızanın yarıdan fazlası daha açılışta gidiyor. Şu an benim kullandığım modifiye edilmiş yazılımda bile max. 55-60 mb seviyelerini görebiliyorum açılışta.(ilk kutudan çıktığında 45-50 seviyelerindeydi) Birkaç saatlik kullanımdan sonra zaten 35-40 mb seviyesine düşüyor. Eğer benim gibi internet bağımlısı biriyseniz ve opera kullanıyorsanız bazen 3-4 mb a kadar düştüğünü ve cihazın kilitlendigini bile görürsünüz.
Kapasitif (yani baskıya değil dokunmaya duyarlı) ekranı olan cihazın dokunmatik hassaslığı ölçü olsun diye söylüyorum, iphone ile yarışacak seviyede değil ne yazık ki. Çoklu dokunmatik destekli olmayan cihazın ekranı tırnak ve normal kaleme de duyarlı değil. Parmak ucunu algılayan cihaz tutuş açısına göre bazen tepkisiz kalarak sizi şaşırtabiliyo.





Yazı girişi olarak tam ekran qwerty ve alfa sayısal tuş takımı kullanan cihazın yazı performansı da bana göre 10 üzerinden 6. Çünkü bazen siz t9 ile yazarken kelimeyi tam olarak yazıyorsunuz ama o herhangi bir tuşu basılı tuttuğunuzu zannederek kelime tahminini bırakarak rakam yazıyor.
Ama bunun yerine umut vadeden bir gelişme var ki o da swype. Son dönemin en iyi yazılımı bana göre. Ve Türkçe desteği de çıkınca (şu an Türkçesi de çıktı) mesaj yazmaya doyum olmayacak gibi görünüyo, ki şu haliyle bile kullanılabilir seviyede.

Kendi dahili rehber arayüzü başarılı olsa da aradığınız ismi bulmak için birkaç işlem yapmak uzun sürebiliyor. Bunun için de youlu adres book yazılımı biçilmiş kaftan. Şu an 1.02 sürümü piyasada olan programın tek eksiği mesaj göndermek istediğinizde mesajı beklemeye alarak kendini kapatması. Onun dışında dahili rehber uygulamasına rakip olacak hatta onu gölgede bırakabilecek bir yazılım.






Kamerasına gelirsek, 5 mp çözünürlüğe sahip ve çift flaş ışığı bulunan kamerasıyla uygun açı ve ışığı yakalarsanız yüksek kaliteli resimler elde edebiliyorsunuz. Video çözünürlüğü ise max. vga seviyesinde. Kalitesi de ortamın ışığına bağlı olarak değişiyor ama aynı çözünürlükteki dijital fotoğraf kameraların video kalitesini aratmayacak seviyede diyebiliriz. Kamera demişken şunu da ekleyeyim 2 mp kamerası olan n70 in resimleri x6 ya göre daha parlak ve canlı duruyor.

Galerisi tahmin ettiğiniz gibi diğer cihazlardan farklı değil. Yani yavaş. Resimleri açma ve resimler arasında geçiş hızı oldukça düşük. Bunun için birkaç alternatif uygulama var piyasada ama bana göre en iyisi lcg photobook. Henüz gelişme aşamasındaki uygulama şu haliyle bile benim cihazımda galerinin yerini almış durumda.






Video oynatma performansı ise bana göre tam bi hayal kırıklığı. Alternatif uygulama denesem de kendi çektiği videolar dışında akıcı olarak oynattığı bir video türü görmedim henüz, şunu da belirteyim bu konuda çok araştırma da yapmadım.


Bağlantı donanımı oldukça başarılı olan cihazın yerleşik kablosuz internet bağlantısı mevcut. Bluetooth için Btswitc uygulamasını tavsiye ederim, tek dokunuşla açıp kapatıyor bluetooth u.

Cihazda ayrıca yerleşik gps alıcısı da mevcut. Şu an son sürümü de çıkan nokia ovi maps uygulaması ile oldukça başarılı bir navigasyon sunuyor cihaz. Ama ovi nin kullandığı harita Türkiye için henüz çok çok yetersiz. Örneğin benim memleketim olan Manisa'nin Demirci ilcesi Nokia'nin haritasında bulunmazken GmobileXT navigasyon uygulamasının haritasında köyleriyle ve köy yolları da dahil olarak bulunmakta. Navigasyon için birkaç farklı alternatif yazılım mevcut. Deneyerek size en uygununu bulabilirsiniz. Şunu da belirteyim konumlama olarak internet destekli olduğunda oldukça hızlı olan cihaz sadece tümleşik gps ile biraz bekletiyor sizi.




Cihazın bana göre en büyük eksiklerinden biri mevcut uygulama yöneticisi. Malesef henüz nedenini bilemesem de çoğu kez ram hatası veriyor. Mesela bir java uygulamanın suit ayarlarını yapamıyoruz bu sebepten. Ve gene aynı sebepten kurmuş olduğumuz bir temayı kaldıramıyoruz.Bunun için de alternatif olarak uninstallking uygulaması oldukça başarılı ama suit ayarlarını yapmanıza izin vermiyor.



Dosya yöneticisi olarak ise x plore yi tek geçiyorum, itiraf etmek gerekirse dahili dosya yöneticisini bir ya da iki kez açmışımdır şimdiye kadar.Bence xplore dokunmatik cihazlar için daha da geliştirilebilir.





Müzik çaları ise yetinmesini bilenler için gayet iyi. Dileyenler için alternatif uygulamalar mevcut, tavsiye isteyenler için powermp3 ü söyleyebilirim. Lcg jukebox da unutulmamalı ama henüz stabil bir versiyonu olmadığı için şimdilik kullanmaya gerek yok.


Bütün cihazlarda olduğu gibi bunda da jbak taskman bağımlılık yapıyor. Çok hızlı ve işlevsel olan uygulama menüye girmenize bile gerek bırakmıyor çoğu zaman.



Bekleme ekranı olarak kısayollar ve rehber çubuğu ile gelen cihaza sertifika sorununu çözerseniz ora-tsu ev ekranı temasını kurarak bekleme ekranını zenginleştirebilirsiniz. Araştırma yaparak daha fazla ev ekranı teması bulabilirsiniz.


Son olarak şunu da belirteyim cihazın bi önemli eksiği de galeri, dosya yöneticisi, rehber ve mesajlar gibi ortamlarda birden fazla ögeyi seçmek için kısayol yok malesef. Yani her seferinde seçenekler>işaretle\işareti kaldır> kombinasyonu yapmamız gerekiyor, buna alternatif olarak ise pencil adındaki uygulamayı tavsiye ediyorum..

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar.. Sormak istediğiniz soru varsa yardımcı olabilirim bildiğim kadarıyla..




Not: Konuyu daha önce başka bir yerde yazmıştım, yani kendi yazımı alıntı yaptım.
C6 Firmware modifiyeli X6 için de böyle bir çalışmam olacak yakında.
 


serhat_002

serhat_002

Üye
açıklama için tşkler... bende x6 16gb kullanıyorum ve gayet memnunum bi şakayetim yok....
 
Hiçişleri

Hiçişleri

Üye
    Konu Sahibi
c6 yazılım modifiyeli kullanıyorum şu an ben, daha iyi.
 
ErdemBütün

ErdemBütün

Üye
Firmware çalışmanı bekliyorum :)
 
Hiçişleri

Hiçişleri

Üye
    Konu Sahibi
Aslında şu an kenim için hazırladığım fw yi yayınlamayı düşünüyorum. Bana göre hiçbir hatası yok. Yakın bi zamanda yayınlayabilirim.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt