UUİ atmosfere çöp dökecek

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ouSahin

ouSahin

Üye
    Konu Sahibi
UUİ atmosfere çöp dökecek
UUİ atmosfere çöp dökecek

Dünya yörüngesinde 360-400 km yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), pazartesi atmosfere 726 kg. çöp boşaltacak.

Reuters'ın haberine göre, UUİ kaptan pilotu Rus kozmonot Fyodor Yurçikin ile uçuş mühendisi Amerikalı astronot Clay Anderson, pazartesi günkü 6,5 saatlik “araç dışı çalışma-uzay yürüyüşü” için hazırlıklara başladı.

Çöpler içinde buzdolabı büyüklüğünde amonyak tüpü de bulunuyor.

UUİ'de çöp boşaltılması, Avrupa Uzay Kurumu ile Japonya Uuzay Kurumu'nun yeni sağlayacağı aygıtların montajı bakımından önem taşıyor. ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, gelecek üç yıl içinde UUİ'ye ikmal yapacak 14 uzay mekiği seferi imkanı kaldığından amonyak tankını bir mekikle taşıyamayacağından atmosfere salacak.

Boşaltılan çöp hakkında bilgi veren NASA UUİ Müdür Yardımcısı Kirk Shireman, “Uzaya mümkün olduğunca çöp dökmek istemiyoruz. Ama atmosferde yanacak olmalarına rağmen kaza ihtimalleri her zaman değerlendiriliyor” dedi. Atmosfere girişte parçaları erimeyerek Dünya'ya çarpma ihtimali olan çöp unsurları içinde 96 kg'lık kamera ayağı da var.

UUİ çöpü Yer yörüngesinde en az 300 gün döndükten sonra atmosfere girerek yanacak. Meskun yere çöp parçası düşme ihtimali 5 bin'de 1. Yer kontrol merkezi kameraları çöp parçalarını bir yıl boyunca atmosfere girerek yanacakları son 2,5 saata kadar izleyecek ve okyanuslara düşmeme tehlikesi bulunduğunda alarm yayınlayacak.

ENDEAVOUR

Öte yandan, Amerikan uzay mekiği Endeavour, 7 Ağustos'ta uzaya gönderilmek üzere Florida'daki Cape Canaveral ana uzay üsündeki fırlatma rampasında geriye sayıma devam ediyor.

Endeavour'un biri Kanadalı 7 kişilik mürettebatı bugün turuncu astronot giysilerini giyerek araç içi hazırlık yaptı.
Endeavour mürettebatı UUİ'ye seyahatlerinde istasyonun inşaatını sürdürecek ve Spacehab modülünün parçası ile ek platformun montajını yapacak.

Mürettebatta, 1986'da Challenger mekiğinin infilakı sırasında ölen ilk astronot mesleği dışı mürettebat üyesi ilkokul öğretmeni Christa McAuliffe'nin yedeği olan ilkokul öğretmeni Barbara Morgan da bulunuyor. Morgan UUİ'ye kiriş ve jiroskop yerleştirme işinde çalışacak.

2002'den bu yana Endeavour'un ilk uçuşu olacak sefer, 22'si UUİ'ye düzenlenen 118. uzay mekiği uçuşu olacak.
UUİ'nin inşaatının 2010'a kadar tamamlanması bekleniyor. 1 Şubat 2003'te atmosfere girişte yanarak yok olan Columbia mekiğinden sonra 3 mekikten ibaret kalan filo emekliye ayrılacak.

Rusya ile ABD uzay kurumları, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya ve Japonya'nın katkı sağladığı UUİ, yapımı bittiğinde gece çıplak gözle gökte Ay'dan sonra görülecek en parlak nesne olacak.




varsa çöpleriniz atsınlar işte :D:D
 


a21a

a21a

Emekli Yönetici
bu gidişle klasik atasözümüz değişecek gibi > ''başımıza çöp yağacak''

:aman2:
 

delimakina

Üye
bizimkileride alsınlar kapının önünden
 
SelmanTE

SelmanTE

Üye
şaşırdılar artık ne yapacaklarını yauw :D
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
5
Görüntüleme
1K
zombaka
Cevap
1
Görüntüleme
561
By_AkA
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
436
HeiLmasTer®


Üst Alt