Türkiye nüfusunun dikkat çeken detayları!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bydexer

bydexer

Üye
    Konu Sahibi
Türkiye nüfusunun dikkat çeken detayları!



[h=2]İstanbul bir cumhuriyet olduğunu ilan ederken, siyaset liderlerinin illeri ise birbirlerine fark attı.[/h]
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri, ülke nüfusuyla ilgili çarpıcı detaylar içeriyor.


[h=4]İSTANBUL CUMHURİYETİ[/h] Buna göre, sanayi kentleri ve kıyı şehirlerinin nüfuslarındaki artış sürerken, iç bölgelerdeki göç olgusu da rakamlara yansıdı. İstanbul ise 13 milyon 625 bine dayanan nüfusuyla AB üyesi 27 ülkeden 20'sini geride bıraktı. İşte rakamlarla Türkiye nüfusu:


- Dünyanın birçok ülkesini geride bırakan İstanbul'un nüfusu 13 milyon 624 bin 240 kişiye ulaştı. İstanbul mevcut insan sayısıyla AB üyesi 20 ülkeden daha kalabalık. Yunanistan (11.1 milyon), Portekiz (10.6 milyon), Belçika (10.6 milyon), Çek Cumhuriyeti (10.3 milyon), Macaristan (10 milyon), İsveç (9.1 milyon), Avusturya (8.3 milyon), Bulgaristan (7.7 milyon)


[h=4]KIYI KENTLERDE ARTIŞ VAR[/h] - Verilerde dikkat çeken bir unsur da 'göç' olgusunun sürüyor olması. TÜİK'in rakamlarına göre sanayi kentleri ve kıyı şehirlerinde nüfus artıyor. Buna karşın, özellikle Orta Anadolu, Ege, Akdeniz ve Marmara'daki küçük illerde nüfusun gerileme eğilimi dikkat çekiyor.


- Bir yılda Manisa 39 bin, Isparta 37 bin, Kütahya 26 bin, Bilecik 22 bin, Sivas 15 bin, Amasya 11 bin, Yozgat 11 bin azalmış görünüyor.


- Nüfus artış hızı Hakkari'de binde 79'u, Şırnak'ta binde 62'yi, Şanlıurfa'da binde 31'i, Gaziantep'te binde 30'u, Diyarbakır ve Batman'da binde 27'yi, Mardin'de binde 25'i buldu.


[h=4]Liderlerin illerinde durum ne?[/h] Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı Rize'de nüfus 4 bin kişi artarak 323 bini geçti.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli, binde 103.4'ü bulan yıllık nüfus artış oranıyla Türkiye sıralamasının en önünde yer aldı. Kentin nüfusu bir yılda 76 bin 699'dan, 85 bin 062'ye çıktı. Geçen yıl ise nüfus artış hızı gerilemişti.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de de nüfus 479 binden 485 bine yükseldi.


16 büyükşehir arasında sadece Samsun'un nüfusu geriledi. Bin kişi düşen nüfus 1 milyon 251 bin oldu.


Öte yandan deprem felaketleriyle sarsılan Van ve ilçesi Erciş, ilk defa nüfus kaybetti. TÜİK verilerine göre her yıl istikrarlı şekilde nüfusunu artıran Van'da 10 binin üzerinde düşüş var. Erciş de 2 binin üzerinde nüfus kaybederek her yıl artan nüfusunu geriye saydırdı.

 
Astrosman

Astrosman

Üye
:turkiye:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt