Türk Bayrağının Tarihi

Sponsorlu Bağlantılar

Baydırman

Baydırman

Moderator
    Konu Sahibi
Türk Bayrağının Tarihi
Canımız, kanımız, aziz vatanımızın şehitlerinin kanıyla sulanan güzel bayrağımızın tarihine bakıyoruz. İşte Türk Bayrağının Tarihi.

Türk bayrağının hikayesi hakkında kesin bir bilgi yok. Ancak yine de bayrağın nasıl oluştuğuna dair çeşitli rivayetler var. Bilinen en net bilgi bayrakta bulunan hilal ve yıldızın tarihin çeşitli dönemlerinde Türk ve İslam devletleri tarafından da kullanıldığı yönünde. Özellikle yabancı ülkelerde Hıristiyanlığı haçın, İslamiyeti de hilal ve yıldızdan oluşan bir sembolün temsil ettiği de görülebilir.

Bugün kullanılan Türk bayrağına en yakın bayrağın Osmanlı Devleti döneminde meydana gelen 1. Kosova Savaşı sonrası kullanılmaya başlandığı söylenegelmiştir. Savaş, Osmanlı Devleti’nin zaferiyle sonuçlanmasına rağmen binlerce asker bu savaşta hayatını kaybetmiştir. Rivayete göre savaşın gerçekleştiği 28 Temmuz 1389 günü gökyüzünde belirgin şekilde görünen Jüpiter ve hilal şeklindeki ay, savaş meydanında askerlerden akan kanın üzerine yansıma yapmış ve bugünkü Türk bayrağına benzer bir şekil oluşmuştur.

Ayrıca günümüzdeki astronomi araçlarıyla yapılan araştırmalarda 28 Temmuz 1389 günü, Kosova semalarındaki gök cisimlerinin bugünkü Türk bayrağını andıran bir pozisyonda olduğunu da görebilmekteyiz.

Buna karşın bugünkü Türk bayrağına en yakın kullanımın 18. yüzyılda, Osmanlı Devleti Hükümdarı 3. Selim zamanında gerçekleştiğini görüyoruz. Bu durum ise 14. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasındaki 400 yıllık zamanı açıklama konusunda Kosova Savaşı hikayesinin doğruluğunu sorgulamaya neden oluyor.

1839 yılında Osmanlı Devleti içinde çeşitli reformların uygulamaya konmasına yol açan Tanzimat Döneminde Sultan Abdülmecit, o zamana kadar 8 köşeli olan yıldızın 5 köşeli yıldız haline getirilmesini sağlamıştır. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti döneminde ise 29 Mayıs 1936 günü Türk bayrağının şekil ve kullanımına yönelik bir yasa çıkarılmış, bu yasaya 25 Ocak 1985 günü Bakanlar Kurulu tarafından da bayrağın ölçülerine yönelik bir ekleme yapılmıştır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mesut Aktaş ve DeV/AsA
DeV/AsA

DeV/AsA

Üye
Bence Dünya üzerinde bilinen resmi bayrakların en güzeline sahibiz.
Özellikle yasa ile son hali belirlenen geometrik yerleşimi muhteşem.
 
  • Beğen
Tepkiler: Baydırman


Üst Alt