Püf Noktası Telefonum Brick oldu ne yapmalıyım ? (Çözüm Yöntemleri)

Sponsorlu Bağlantılar

themotto

themotto

Üye
    Konu Sahibi
Telefonum Brick oldu ne yapmalıyım ? (Çözüm Yöntemleri)
Herkese merhaba arkadaşlar. Bu yazımda yine daha önceki yazımda olduğu gibi android cihazınızı kullanırken karşılaşabileceğiniz sorunlardan birine değineceğim. (Ki muhtemelen en tehlikelisi )

Bildiğiniz üzere android platformu kullanıcıya büyük özgürlükler tanıyan bir platform. Gerek geliştirme olsun gerek mevcut olanı editlemek olsun her anlamda bilginiz düzeyinde çalışma yapmanız mümkün. Elbette bunları yaparken eksik bilgilenmeden kaynaklı işler çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Bu sorunlardan en sıkıntılısı ve hatta büyük çoğunlukla geri dönüşü olmayan ise brick dediğimiz olaydır. Ve brick olayı çoğu zaman rom yada kernel değiştirme esnasında gerçekleşir. ( geliştiricilerin karşılaştığı brick olaylarını hariç tutuyorum burda çünkü orda zaten test sözkonusu) Bu nedenle yazıma devam etmeden önce standart bir kullanıcıysanız daha önce yazmış olduğum Rom yüklerken dikkat edilmesi gerekenler! - MaxiCep Başlığını incelerseniz güvenli bir şekilde rom ve kernel yükleme konusunda bilgi edinebilirsiniz.

şimdi gelelim asıl sorunumuza, eğer bu başlığı okumaya devam ediyorsanız muhtemelen yukarda paylaştığım konuda yazılanlardan farklı birşey yaptınız. Sonra telefonunuz kapandı, sonra 2-3 kere açmaya çalıştınız açılmadı. Sırtınızdan ter boşaldı. Bataryayı çıkarıp takıp recovery denediniz gene olmadı.

Ve
Medyaları görüntülemek için kayıt olmalısınız
Mezarımı derin de kazın türküsü eşliğinde internette çözüm aramaya başladınız. :)

Çözüm yöntemlerine geçmeden önce kısaca brick nedir? sorusuna cevap vermek istiyorum. Brick (ing:tuğla ) telefonunuzun artık araba takozundan farklı birşey olmadığını ifade eden şık bir kelimedir. Yani birçoğunuzun brick sandığı şey aslında brick değildir ( yada soft brick de denilen donanımın yazılım desteğini büyük ölçüde kaybetmesi durumudur. Ancak bu durumda donanım parçaları sağlamdır ve tekrar programlanabilir durumdadır! )

Hard brick ( Gercek brick) durumunda ise Bir yazılım hatası durumunda ya donanım elemanlarından biri zarar görmüş , yada donanım elemanları yazılım desteğini tamamen kaybetmiş hale gelmiştir. Her ne kadar gerekli mühendislik çalışmalarıyla bu durumların bile büyük kısmı düzeltilebilsede ev ortamında yada kendi imkanlarınızla yapılamayacak işlemlerdir bunlar. O nedenle eğer telefon hardbrick haline gelirse yapabileceğiniz çok birşey yok malesef :)

Bu noktada şunu da belirtmek isterim ki aslında birçok kişinin düşündüğünün aksine telefonu brick yapmak gerçekten emek isteyen bir iştir :) Yani normal kullanımda böyle birşey yapmanız imkansıza yakındır ( eğer üretim hatasından kaynaklı vs birşey yoksa) Hatta daha da ileri götürecek olursak çok derine inilmediği sürece yapılan oynamalarda bile brick yapmak zordur :)

E peki motto neden bu kadar brick vakası var millet niye perişan madem bu illetten diye soracak olursanız ; basitçe biz insanız da o yüzden derim :) Nasıl cennete girmek için yapılan şeyler bedava olup, cehenneme gitmek için yapılması gerekenler ciddi bir para harcaması ve emek gerektiriyor ve buna rağmen etrafınıza baktığınızda hangisinin daha çok tercih edildiğini görüyorsanız burda da aynı şey geçerli :) Yani aslında biz telefonu brick yapmak için bayağı efor sarfediyoruz...

Lafı daha fazla uzatmadan çözüm yöntemlerine geçelim. ( Ki zaten baya uzattım :) )

1-Durum analizi yapın.
- Cihazınızın brick olduğundan şüpheleniyorsanız. Öncelikle sakin olun. Çünkü bu durumda bir yandan kendinize kızmanız, panik duygusu, bir yandan da sorunu biran önce çözüp kurtulma psikolojisi sizi bilinçli davranmaktan alıkoyacaktır.
- Cihazınız bu duruma gelmeden önce en son yaptığınız işlemi belirleyin.
2-Durum analizini yaptıktan sonra eğer acemiyseniz xda başta olmak üzere android paylaşım platformlarından yardım isteyin. Unutmayın bilmediğiniz bir konuda bir başkasının yardımını istemek sizi küçültmez. Bu platformlara başvururken probleminizi olabildiğince net anlatmaya çalışın.
Şimdi kendinizin yapabileceği çözümlere geçelim;
3-Cihaz açılıyor mu?
-Öncelikle bu noktada kritik sorumuz bu. Eğer cihaz açılıyorsa ve sonra tekrar kapanıyorsa telaşmanıza gerek yok. Çok yüksek ihtimalle telefonunuz kısa birkaç işlem sonrası düzelecektir. Telefonunuzu recovery modunda başlatın. Ve sdcard0'ı ( yani hafizakartını değil, telefonun belleğini) formatlayarak temiz bir kurulum yapın. Hiçbir restore işlemi yapmayın. Ve sistem uygulamalarının yedeklerini tekrar kurmayın. bu kurulum sırasında daha önce kullandığınız bir rom tercih edin. Ve her ne kadar daha önce bu romla başka bir kernel kullanmış olsanızda sorunsuz şekilde ilk olarak romu normal haliyle kurun ve telefon tamamen açılana kadar müdahale etmeyin...

4
-Daha önceden kullandığınız bir rom vardı yukardaki işlemi yaptınız, o rom normalde çalışıyordu ama sorunu çözmediyse telefonun stock rom diye tarif ettiğimiz orjinal romuna dönün. Ve yine temiz kurulum yaparak cihazı yeniden başlatmayı deneyin.
5
-Son olarak kullandığınız custom recovery uygulamasını yeniden kurmayı deneyin. Çünkü yapılan bazı işlemler recovery uygulamasının çalıştığı veri kaynaklarını da etkileyebiliyor. Dolayısiyle o recovery'nin flashladığı romlar da hatalı oluyor.

6-Herşeyi yaptınız ancak hala cihazınızı tam anlamıyla açamıyorsanız tüm umudunuzu kaybetmeyin. Cihazı orjinal romu yüklü halde servis sağlayıcınıza gönderin. Çünkü bazı donanım elamanları içlerinde bir miktar enerji barındırır ve belirli bir veri depolarlar. Ve siz bataryayı çıkarsanız bile bu veri kaybolmaz. Teknik müdahale ile bu eleman resetlenerek fabrika çıkışı haline getirilebilir. ( Ancak yine söylüyorum bu standart kullanıcı iseniz sizin yapabileceğin birşey değildir)

Not:bu konu genel olarak android cihazlar için yazıldığından tek tek telefonlar için her maddenin nasıl yapıldığını anlatmadım. Ancak siz bu maddeleri yukarda da belirttiğim android paylaşım platformlarından kendinize uygun olanını bularak uygulayabilirsiniz.

Herkese bol androidli günler dilerim, umarım yazım faydalı olmuştur.
Sevgiler,
Motto
 
  • Beğen
Tepkiler: ceyhuncu, .NeXuS. ve bayfeat


bayfeat

bayfeat

Üye
:tşk:
 
  • Beğen
Tepkiler: themotto
NEXUS

NEXUS

Üye
Yararlı Bir Konu Olmuş Bence Konu Sabitlenmeli :) :tşk:
 
  • Beğen
Tepkiler: themotto
themotto

themotto

Üye
    Konu Sahibi
Teşekkür ederim :) Umarım ihtiyacı olanlara faydalı olur
 
  • Beğen
Tepkiler: .NeXuS.


Üst Alt