Taşınabilir Bellek Problemlerine Çözüm

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Taşınabilir Bellek Problemlerine Çözüm
Son zamanlarda, flaş disklerde salgın gibi yayılan virüsler, bilgisayarlarda küçük ama can sıkıcı etkiler oluşturuyor. Üçüncü parti bir yazılım kullanılmadığında temizleme işlemi oldukça çetrefilli olan bu zararlı yazılımlar, Windows kullanıcıları için mide bulandırıcı olabiliyor. Bu virüsler, belleğinizin autorun.inf dosyasına kendini yazdırıyor, böylece belleğin bilgisayarla bağlantısı sağlandığında otomatik olarak virüs aktif oluyor. Antivirüs yazılımlarının birçoğu bu haşerelerin canına okuyabilse de, bazıları iş işten geçtikten sonra 'geçmiş olsun' der gibi uyarı veriyor. Birkaçı da, ne yazık ki göremiyor.

Aslında bu virüslerle yaklaşık altı-yedi ay önce karşılaşmıştım, ancak ne ad-aware tarzı spyware tarama araçları, ne de güvenlik yazılımım Eset Smart Security birşey bulabilmişti. Uzun uğraşlar sonucunda kendi çabalarımla virüsü temizlemeyi başarabilmiştim. Ancak bu virüsler yaygınlaştıktan bir iki sonra antivirüsüm tanıyabildi.

Antivirüslerin bu virüslere karşı kayıtsız kalmasının bir nedeni de, Windows klasörü içerisinde kafasına göre ya da sistem dosyalarının isimlerine benzer bir dll dosyası oluşturması. Böyle olunca, güvenlik yazılımlarına herşey normal gözüküyor. Bazılarının da belirli amvo.exe gibi belirli dosya isimleri olabiliyor, ancak bilmek yine yetmiyor, normal silme işlemini uyguladığınızda tekrar aynı dosyayı oluşturuyor. Ayrıca, antivirüs yazılımı zararlı dosyaları bulup güzel bir şekilde temizlese de, etkilerini temizleyemiyor. Misal, sabit diskinizde olan virüsü temizlediyseniz, açmak için çift tıkladığınızda 'Birlikte Aç' penceresi çıkabiliyor karşınıza. Bunu aşmak için de her seferinde adres çubuğuna ulaşmak istediğiniz sürücünün ismini yazmak durumunda kalıyorsunuz.

Aşağıdakilere benzer problemleriniz varsa ve virüs yazılımınız bu durumdan rahatsız değilse, büyük ihtimalle bu tür bir virüstür:


  • Sistemdeki sabit disklere, ya da taktığınız flaş diske erişemiyorsunuz.
  • Diskinize erişirken bir yavaşlık var ve açtığınızda farklı bir gezgin penceresinde açılıyor.
  • Gizli dosyalarınızı göremiyorsunuz, 'Gizli dosyaları göster' seçeneğini aktif edemiyorsunuz.


Bunlar dışında da verdiği zararlar da vardır elbette, ancak karşıma çıkan ve aklıma gelenler bunlar.

Yazımızın konusu olan programın adı Combofix. Aslında, program bu virüsleri temizlemeye yarayan komut/işlemlerin paketlenmişinden başka birşey değil. İyi yanı, sürekli güncellenmesi. Eski bir sürümünü kullanmak istediğinizde, 'Lütfen güncel olanı indiriniz' diyerek uyarıyor, yeni virüs tanılamalarını içeren kopyasını indirerek devam edebiliyorsunuz ancak. Kullanımı ise çok basit ve güvenli. Çalışmadan önce bir sistem geri yükleme noktası oluşturarak her ihtimale karşı önlemini alıyor. Okulumda ve evde birçok kez bu virüslerle dolan bilgisayarları temizledim, hepsinde kesin sonuç aldım. Kaçırdığı olmadı şu ana kadar.

Kullanım Yönergesi:

1. Buraya tıklayarak 2.7MB boyutundaki dosyayı indirin.
2. Açık programlarınızı kapatın. İnternet kullanan ve bağlantısı kesilmemesi gereken bir uygulamanız varsa, onun işini duraklatın, ya da bitirmesini bekleyin, zira program internet bağlantısını kesiyor.
3. Virüs olduğunu düşündüğünüz tüm depolama birimlerinizi onlardaki zararlıların da kontrol edilip temizlenebilmesi için bilgisayara bağlayın, çalışır duruma getirin.
4. Dosyayı XP altında direkt açabilirsiniz, Vista altında ise sağ tıklayarak 'yönetici olarak çalıştır' seçeneğini seçmelisiniz.
5. Açtıktan sonra bir uyarı verecek, Yes'e basarak onaylıyorsunuz.
6. Bu aşamadan sonra explorer (bilgisayarın masaüstünü yöneten program) kapanacak, böyle bir duruma alışkın değilseniz bilgisayar kapanıyor zannedebilirsiniz, korkmayın. Karşınıza mavi bir MS-Dos penceresi çıkacak ve burada belli işlemler yapacak.
7. İşi bittiğinde, sizin önünüze bir log dosyası getirecek. Burada sildiği dosyalar, hangi dosyalara hangi işlemleri uyguladığının bilgileri yer alacak. Bu dosyayı isterseni HiJackThis gibi bir uygulamaya kontrol ettirebilirsiniz, ancak ben gerek görmüyorum.

Bu basit işlemleri tamamladığınızda, kullanamadığınız/zarar görmüş fonksiyonları kontrol edin. Büyük ihtimalle çözülmüş olacaktır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt