PMYO Mülakat Merak edilen Herşey ( Sınavlar Mulakatlar ... )

Sponsorlu Bağlantılar

Anıl Umut

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
PMYO Mülakat Merak edilen Herşey ( Sınavlar Mulakatlar ... )
PMYO Mülakatı


Öncelikle şunu söylemek isterim ki, mülakat sınavı korkulduğu gibi çok zor, herkesin saatlerce incelendiği bir sınav değil. Mülakat sınavında nelerle karşılaşabileceğinizi, nelere dikkat etmeniz gerektiğini kendimce anlatmaya çalışacağım.

İsterseniz olaya en başından başlayalım. Yapacağınız ilk şey sınava başvuracağınız merkeze giderek belgelerinizi teslim etmek olacak. Bu belge tesliminden sonra bir derslikte 120 soruluk bir kişilik testine tabi tutulacaksınız. Bu teste bir formalite muamelesi yapıp, lakayıt davranmanızı tavsiye etmem. Bu testi bitirdikten sonra size mülakata giriş belgesi verilecek ve belgede yazılı tarihte değerlendirme merkezine tekrar geleceksiniz.

Mülakat sınavı günü geldiğinde, bahçede heyecanla beklerken, bir polis memuru gelerek başvuru numarasına göre, 50′şerli gruplar halinde sizi mülakatın yapılacağı spor salonuna doğru esrarengiz bir yolculuğa çıkaracak. İlk yapacağınız şey soyunma odalarına giderek üstünüzü çıkartmak. Erkekler için, göbek altından diz kapağı üstüne kadar kapalı, vücudunuzun geri kalanı açık olmak zorunda. Bayanlar için ise, sıfır kollu bir badi ve diz kapağı üstünde bir şort veya diz kapağı üstüne kadar kıvrılmış bir eşofman giymek mümkün. Hepimiz üstümüzdeki fazlalıkları çıkardığımıza göre mülakatın yapılacağı spor salonuna girebiliriz.

Spor salonuna ilk girdiğinizde, sıranızı bozmadan tribünlere oturacak ve uzun süre sizden önce salona girenlere mülakatta neler yaptırıldığını görme fırsatınız olacak. Bu esnada tribünden şınav ve mekik çekemeyenlere bakarak gevrek gevrek gülmeniz mümkün. Ama “gülme komşuna, gelir başına” diyerek efendi uslu oturma hakkına da sahipsiniz. Eğer salona ilk girenlerdenseniz şansınıza küsün. Daha sonra, sıra size doğru geldikçe, siz tribünden salon içine ineceksiniz ve tek sıra olacaksınız. Artık sizin için mülakat başlıyor…

Sınavı teorik yönden ele aldığımızda, mülakatı geçmek için adayın 100 üzerinden en az 70 puan alması gerekmektedir. Bu puanlar ise mülakat sınavında tabi tutulacağınız 4 aşamalık testlerde verilecek. Bu aşamalarda size 4×25 puan verilecek. İlk aşamada boy ve kilonuz ölçülüyor. Boy ve kilonuz arasındaki orantıya bakılarak size puan veriliyor. Eğer boyunuz ile kilonuz arasında bir orantısızlık yoksa, (190 boy 70 kilo veya 1.70 boy 90 kilo gibi) iyi bir puan alırsınız. İkinci aşama, polis olmaya fiziksel veya zihinsel bir engeliniz olup olmadığını öğrenmeyi amaçlıyor. Düz tabanlık, renk körlüğü, konuşma bozukluğu veya vücudunuzda önemli çapta bir fiziksel bozukluk yoksa bu bölümden de iyi bir puan alarak yolumuza devam ediyoruz. Üçüncü aşamada, fiziksel yeterlilik testine tabi tutuluyorsunuz.Bu testte sizden, 10 adet eğil-kalk yapmanız, 10 adet nizami şınav ve 10 adet nizami mekik çekmeniz isteniyor. Mülakattan önce yapılacak hareketler üzerine düzenli egzersiz yapmış tüm adaylar için bu aşamadan tam puan almak çocuk oyuncağı diyebilirim. Ve dördüncü yani son aşama.Burada genelini emniyet müdürlerinin oluşturduğu bir heyetin karşısına çıkacaksınız. Bu heyetin karşısına çıkmadan önce size bir küreden kağıt parçaları çektirilecek. Bu kağıt parçalarında naçizane bir soru yazılı. Bu aşamadaki amaç sizin konuşma yeteneğinizi ölçmek. Konuşma yeteneği testi deyince paniğe kapılmanıza gerek yok. Konuşma yeteneği testi dediğimiz şeye, aslında “iki cümleyi bir araya getirebiliyor mu bakalım?” testi de diyebiliriz. Elinizdeki kağıtta yazılı olan muhtelif sorulara yüksek bir sesle, mümkünse sesiniz titremeden güzel bir cümle halinde cevap verin. Kağıtta yazılı soruları merak ettiğinizi varsayarak bir kaç örnek vereyim. “Türkiye’nin kaç ili vardır?” , “Evinize bir hırsızla karşı karşıya gelseniz tepkiniz ne olur?” vs. gibi. Aslında burada amaç sizin genel kültürünüzü ölçmek değil. Düşünme, konuşma ve cümle kurma kabiliyetinizi ölçmek. Bu yüzden mantıklı ve güzel cümleler kurun. Örneğin; “Türkiye’nin kaç ili vardır?” sorusuna sadece “81″ demek yerine “Türkiye’nin 81 adet ili vardır.” şeklinde cevap vermelisiniz.

Bu aşamadan sonra artık sizin için kader anı. Sizi geniş bir alana toplayıp, mülakattan başarısız olanların isimlerini okuyacaklar. Moralinizi bozmayın. Bunu yapmalarının sebebi mülakattan başarısız olanların sayısının az olması. Umarız faydalı bir yazı olmuştur.

Mülakat sınavından geçen tüm adaylara, yazılı sınavda başarılar dileriz!


 

Benzer Konular

Marco Laren
Cevap
2
Görüntüleme
656
Joker.
hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
411
hikmet366
ANIL
Cevap
4
Görüntüleme
408
BYFECI


Üst Alt