ÖSS-OKS öncesi taktikler

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
arslansem

arslansem

Üye
    Konu Sahibi
ÖSS-OKS öncesi taktikler
ÖSS-OKS öncesi taktikler

Çalışma maratonunun sonuna yaklaşıyoruz. Artık geri sayım başladı da diyebiliriz. Kiminiz 2 senedir, kiminiz de 9-10 aydır bu uzun maratonu koşuyorsunuz; finale yaklaştınız.



Sınavların yaklaşmasıyla birlikte ister istemez kaygı ve stres düzeyinizde artış yaşanıyordur. Bunun yanı sıra geriye kalan süreyi en verimli şekilde nasıl değerlendirebilirim sorusunun zihinlerinizi kurcaladığı ve bu sorunun kaygı düzeyinizin artmasında etkili unsurlardan biri olduğu şüphe götürmez. Acaba geriye kalan süre nasıl değerlendirilmeli?

Sınava kadar konuları bitirme şansı olmayan öğrenciler, ders ve konu sınırlamasına gitmelidir. Kendi puan türünde puanına en fazla katkı sağlayan dersler (bu durum özellikle ÖSS’ye hazırlanan öğrenciler için geçerlidir) ve bu dersler içinde kolay anlaşılabilir olup çok soru gelen konular üzerine yoğunlaşmalılar. Konuları bitirmiş olan öğrenciler bu dönemi soru bankalarını kullanarak genel tekrar için kullanmalılar.

Sınav yaklaşırken öğrenciler açısından deneme sınavlarının önemi bir kat daha artmaktadır. Konu çalışmasını bitiren ya da bitirmek üzere olan bir öğrenci için kendi başarısını görmek, eksikliklerini, hatalarını ortaya çıkarıp bunları gidermek adına deneme sınavları birer işaret taşları gibidirler. Öğrenciler deneme sınavlarındaki durumlarına göre çalışma şeklini, saatini, çözeceği soru tiplerini, kısaca çalışma stratejisini yeniden düzenlemektedir.

Deneme sınavları hangi ortamlarda ve ne şekilde çözülmeli?

Denemeler geli­şigüzel ortamlarda, herhangi bir süre konmadan yapıldığında tam bir prova niteliği taşımaz. Elden geldiği kadar sınav ortamına benzer atmosferlerde, benzer sınıf ortamlarında, grup içerisinde ve süreli olarak deneme sınavı uygulaması yapmaya gayret edin. Her deneme sınavını böyle bir ortamda çözme imkanınız olmayabilir, ancak en azından sınava yakın dönemde yapacağınız deneme sınavlarında yukarıda belirttiğim noktalara dikkat etmeniz, ÖSS ve OKS’ye yabancılık çekmemeniz için önemli bir faktör olacaktır. Sınav yaptığınız ortamın gürültü açısından steril olmasını beklemeyin; çünkü sınavlara gireceğiniz yer ideal bir ortam olmayabilir. Her koşulda sınava girebilecek şekilde kendinizi hazırlayın. Sınava yakın zamanda çözdüğünüz denemelerde, testleri çözüm sıranızı netleştirmeniz gerekir. Özellikle çözüm sırası ÖSS’ye giren öğrenciler için oldukça önemlidir. Öncelikle toplam puanınıza en fazla katkıyı getirecek olan testlerin çözümüyle sınava giriş yapmanız herhangi bir aksi duruma karşı alacağınız önemli bir tedbirdir (Sınavı süresinde yetiştirememe durumu gibi). Bunun yanında en başarılı olduğunuz branşların sorularının çözümüne de öncelik verin. Çünkü sınavın ilk anlarında motivasyonunuz en üst düzeyde olmalıdır. Çok zorluk çekmeden çözüm yapabileceğiniz branşlar sizin moral düzeyinizi yüksek tutacaktır.

Ne tür deneme sınavları çözülmeli?

Deneme sınavları yapılırken geçmiş yıllara ait olan ÖSS’ler de uygulanabilir. OKS’ye hazırlanan öğrenciler de geçmiş yıllardaki OKS’lerden yararlanmalıdır. Ayrıca ÖSS ve OKS’ler içindeki derslere ait sorular, farklı yılların sorularıyla harmanlanarak ders sınavları da oluşturulup uygulanabilir.

Deneme sınavı çözme sıklığı ne olmalı ve deneme sınavı sonuçları nasıl değerlendirilmeli?

Haziran ayıyla birlikte bütün öğrenciler sınav gününe 1-2 gün kalıncaya kadar her gün bir deneme sınavı çözerek hazırlıklarını sürdürmelidir.

Öğrencilerin yaptığı en temel yanlışlardan biri deneme sınavını çözdükten sonra net ve puan hesabını yapıp deneme fasikülünü bir kenara atmaktır. Deneme sınavı çözmenin nedenlerinden biri tabii ki puan ve net durumunu görmektir, ancak bir diğer neden de hangi derslerin hangi konularında, ne tip sorularda ne tür hatalar yapıldığını belirlemektir. O nedenle deneme sınavı yaptıktan sonra belli bir süreyi, çözdüğünüz denemenin analizine ayırmalı, eksik olduğunuz konuları tespit etmelisiniz. Belirlenen hataları giderici konu takviyesi yapın ve bol soru çözün. Örneğin öğleye kadar deneme sınavı uyguladıysanız, öğleden sonra hatalı cevapladığınız ya da boş bıraktığınız sorularla ilgili gerekli olan çalışmayı yapın. Eğer böyle bir gayret içerisine girmezseniz, belli bir süre sonra aynı deneme sınavını çözdüğünüzde yine benzer hataları tekrarlamanız sürpriz olmayacaktır. Bunun yanında dikkatsizliğe neden olan faktörleri bulup ortaya çıkarmalı ve gerekli önlemleri almalısınız. Her deneme sınavının son 10-15 dakikasını, yaptığınız soruların kontrolüne ayırmaya gayret edin. Böyle bir uygulamayla, dikkatsizlikten yaptığınız yanlışları fark etme şansınız olur.

Son olarak

Son tavsiyemiz, sınavı hayatlarının merkezine koymamalarıdır. Neticede ÖSS ya da OKS, hayatta karşımıza çıkacak önemli sıçrama tahtalarından sadece biridir. Bütün bir geleceği bir sınav sonucuna mahkum etmek ya da bütün bir geleceği bu sınavların sonucuna göre kurgulamak psikolojik açıdan öğrencileri çıkmaza sokacaktır. Hayata daha geniş ve kuşatıcı bakmak gerekir. O nedenle hayata kapı deliğinden değil, pencereden baksınlar!
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt