Öldüren Güzellik

Sponsorlu Bağlantılar

haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Öldüren Güzellik


Öldüren Güzellik



Bu kareler her ne kadar modern s at eserlerine benzese aslında dünyanın en ölümcül hastalıklarına neden olan virüslerin yakın çekim halleri. Bu virüslerden birçoğu insan vücudunda yıkıcı bir etki yaratabilir ve büyük salgınlara yol açabilir.

Çıplak gözle görülmeyen bu ölümcül bakteri ve virüsler, "Bilimin Gözü" (Eye of Science) projesi kapsamında Alman bilim fotoğrafçıları tarafından sıra dışı bir ışık sayesinde birer sanat eserine dönüştü. Bu fotoğraflar için en yeni teknolojik ekipmanlar kullanıldı. Sonuçta ölümcül hastalıklara neden olan bu canlılar en ufak sporlara varana kadar mükemmel bir ayrıntıyla gözler önüne serildi.

Bu resimler, araştırmalar ve eğitim için kullanılmak üzere Londra'daki Bilim Fotoğraf Kütüphanesi'nin büyük veritabanında saklanıyor. Bilim Fotoğraf Kütüphanesi'nden Mark Abbott, önceleri bu resimlerin sadece araştırmalarda kullanıldığını ancak böcekler ve virüsler gibi örneklerin de mikroskopta incelenmeye başlanmasıyla ortaya çıkan resimlerin halkın da ilgisini çekmeye başladığını belirtti.

Ellerinde dünyanın her yerinden gelen numuneler olduğunu söyleyen Abbott, bu çıplak gözle görülemeyen örneklerin, altın yapraklarla örtüldükten sonra mikroskop altında incelendiğini ifade etti. Abbott, ellerindeki görüntülerin aslında siyah-beyaz olduğunu, sonradan dijital ortamda renklendirildiğini anlattı. Ortaya çıkan resimlere aldıkları olumlu tepk rden mutlu olan Abbott, bazı resimlerin sanatsal çalışmalarla karşılaştırıldığını ve hatta sanat kitaplarında basıldığını bunun da bilimin topluma, özellikle de çocuklara ulaştırılmasında çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

İşte bu hem ölümcül hem de sanatsal resimler…



Bir sanat galerisinin duvarına asılabilir gibi duran bu kare aslında renkli geçirimli elektron mikroskobu ile 12 bin 500 kat büyütülmüş Ebola virüsünün fotoğrafı.


Yağlı boya tablo gibi görünen bu fotoğraf 28 bin 500 kat büyütülmüş bir çiçek hastalığı virüsünü gösteriyor. Sarı renkli kısımlar virüsün protein kılıfı, kırmızı renkli kısımlar ise DNA.


Bu suşi gibi görünen esrarengiz cisimler ise aslında çiçek hastalığı virüslerinin birbirlerine yaklaşmış hali. Virüs, protein kılıfı (sarı) ile çevrelenmiş DNA’dan (kırmızı) oluşuyor.


Renkli taramalı elektron mikroskobunda görüntülenmiş Neisseria meningitidis bakterisi menenjite (meningococcal meningitise) y açıyor. Fotoğraf 33 bin kez büyütülmüş.


Pnömokok (Streptococcus pneumoniae) pek çok kişi tarafından enfeksiyona neden olmadan taşınıyor. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda üst solunum yoluna bulaşarak zatürreeye sebep olabiliyor.


İşte 14’üncü yüzyılın ortalarındaki Büyük Veba Salgını’na ve Büyük Londra Salgını'nın sebebi… Hıyarcıklı vebaya sebep olan veba bakterisi (Yersinia pestis) insanlara pirelerden bulaşıyor ve bir gün içerisinde öldürebiliyor. Yani fotoğraftaki zararsız görünümüne aldanmayın.


Bu karedekiler sarı ve yeşil florasan ışığı altında parlayan iki küçük uzaylı gibi görünse de aslında idrar yolu enfeksiyonu ve mide-bağırsak iltihabına neden olan ve zehirlenmeye yol açabilen koli basili tanecikleri. (Büyütme 17 bin kat)


Bu fotoğraftakiler sporları 11 Eylül'ün hemen ardından postayla gönderilen ve ABD’de büyük bir paniğe yol açan öldürücü şarbon (antraks) bakterileri yani Bacillus anthracis bacteria. (Büyütme 18 bin 300 kat)


Bu jelibona benzeyen tüberküloz bakterisi ise öksürme veya hapşırma ile akciğere ulaşırsa ölümcül olabiliyor. (Büyütme 10 bin kat)


Renkli taramalı elektron mikroskobunda görüntülenmiş Borrelia burgdorferi bakterisi insanlara kene ısırığıyla bulaşıyor ve lyme hastalığına sebep oluyor. (Büyütme 3 bin 650 kat)


Bu resimdeki benekler siğillere sebep olan Papilloma (HPV) virüsleri. (Büyütme 60 bin kat)


İşte ilk kez 2002'de Çin'de ortaya çıkan ölümcül akciğer hastalığı SARS virüsü. Virüs resimde 56 bin kez büyütüldü.


Grip virüsü parçacığı. Virüs nucleocapsid (kırmızı) ve çift katlı lipit katmanı (yeşil) tarafından sarılmış RNA'dan oluşuyor. (Büyütme 230 bin kat)

Çocuk felci virüsünde RNA genetik materyali protein kılıfı (mavi) ile sarılı bir biçimde virüsün merkezinde bulunuyor.

 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Abonelik için şimdilik teşekkürler, pc geçince detaylı bakarım konuya
 


Üst Alt