Nokia ve Samsung Sonunda Anlaştıklarını Açıkladı

Sponsorlu Bağlantılar

Buğra

Buğra

Admin
    Konu Sahibi
Nokia ve Samsung Sonunda Anlaştıklarını Açıkladı
Nokia ve Samsung arasında yıllardır devam eden patent anlaşmazlığı nihayet son buldu.


Nokia, Samsung’un Nokia patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemeye başvurmuş ve mahkeme Samsung’un Nokia’ya tazminat ödemesine hükmetmişti. Tahkim süreci nihayet sona eren dava sonucunda Samsung, Nokia’ya ciddi bir miktarda patent ücreti ödeyecek.

Samsung ve Nokia’dan işbirliği
Samsung ve Nokia tahkim mahkemesinden gelen karar sonrası hem 2015 yılındaki patent kullanımları için hem de 2016 ve 2018 yıllarını kapsayan yeni bie patent kullanın anlaşmasına varlıklarını yayınladıkları basın bülteni ile resmi olarak duyurdu.

Samsung, 2015 yılı da dahil olmak üzere tahkim mahkemesinin sonucunda Nokia’ya 1.2 milyar Euro patent kullanım ücreti ödeyecek. Samsung ayrıca Nokia teknolojilerinin patent lisanslaması için 2016 – 2018 yılları arasında 1.3 milyar Euro daha ödeyecek. Aslında Samsung ve Nokia arasında zaten yürürlükte olan bie patent lisans anlaşması vardı. dolayısı ile Samsung, her yıl Nokia şirketine belli bir öşktarda patent ücreti ölüyordu. Alınan son kararlarla birlikte bu rakamın 220-230 milyon Euro daha artacağı tahmin ediliyor.

Nokia ve Samsung arasındaki yeni anlaşmanın Nokia mali bilançolarında 220-230 milyon Euro değerinde olumlu yansıması beklenirken, bu durumun Nokia yatırımcıları arasında çok da hoş karşılandığı söylenemez. Zira bir dönem akıllı telefon pazarına hükmeden firmanın en değerli patentlerini kendisinin kullanmak yerine ezeli rakiplerine kullandırarak para kazanması teknoloji dünyasında alışılmış bir durum değil.

Nokia, her ne kadar akıllı telefon bölümünü Microsoft’a satarak bu pazardan geçici bir süre için çıkmış olsa da yıllardır oluşturduğu bilgi birikimi ile akıllı telefon pazarında para kazanmaya devam ediyor. Finlandiyalı firma 2016 yılı sonunda tekrar akıllı telefon pazarında yer almaya hazırlanırken, Sony ve LG gibi firmalarla devam eden patent anlaşmazlığı davaları olduğunu da hatırlatalım.

Nokia ve Samsung Sonunda Anlaştıklarını Açıkladı - MaxiCep
 


Üst Alt