Nokia Lumia 920 ve 820'nin karşılaştırmalı analizi...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Nokia Lumia 920 ve 820'nin karşılaştırmalı analizi...



Nokia’nın duyurduğu ilk cihaz “dünyadaki en yenilikçi akıllı telefon” olarak lanse edilen Lumia 920 oldu. Cihazın kamerası beklendiği gibi Carl Zeiss lense ve Nokia'nın PureView teknolojisine sahip.

920, rakiplerinden daha iyi bir resim ve video performansı vaad ederek Nokia’nın yeni amiral gemisi oldu. Cihaz Nokia 808’dekinin aksine 8MP sensöre, ancak yine pureview teknolojisinin sağladığı geliştirilmiş görüntü sabitleme yeteneği ile düşük ışık seviyelerinde çok iyi bir performansa sahip.

Lumia 920 üzerinde WXGA (768x1280) çözünürlükte LCD ekran barındırıyor. Ekran, bir akıllı telefondaki en parlak ekran olmakla birlikte, piksel güncellemesi diğer LCD ekranlara göre 2,5 kat daha hızlı. Aynı zamanda süper hassas, Nokia tanıtım etkinliğinde ekranın çok kalın eldivenlerle bile rahatlıkla kullanıldığını gösterdi. ClearBlack teknolojisi daha da geliştirilerek PureMotion HD+ adı verilen teknolojiye dönüştürülmüş. Bu teknoloji, ekran ton ve parlaklığını etraftaki ışığa göre otomatik olarak ayarlıyor.

Telefon aynı zamanda Fatboy yastığı v.b ekipmanlarla kablosuz şarj desteğine ve NFC ile Nokia City Lens Sanal Gerçeklik Uygulaması gibi pek çok yardımcı yazılıma sahip.

Duyurulan diğer cihaz ise Nokia Lumia 820 oldu. 920’ye göre daha küçük olan telefon, WVGA (480x800) çözünürlüklü 4.3" ClearBlack AMOLED ekrana sahip. 820 de yine 920 gibi monoblok (tümleşik bataryalı) polikarbonat yapıda dizayn edilmiş. Ancak 920’den farklı olarak, 820’nin değişik (sarı, kırmızı, mavi, siyah, beyaz v.b) renklere sahip ve kablosuz şarj destekli koruyucu arka kapak değiştirme özelliği bulunuyor.

820’nin kamerası da yine Carl Zeiss mercekli 8MP ancak bunda PureView teknolojisi bulunmuyor. Ama yine de tanıtımda Microsoft tarafından gösterildiği kadarıyla 820’nin de yardımcı ayar ve yazılımlarla desteklenen ilginç kamera özelliklerine sahip olduğu görülüyor.

Lumia 920 pek küçük bir cihaz sayılmaz ama 4.5 inçlik ekranı fena da değil. Sadece boyut olarak Lumia 900’e göre biraz daha büyük. Yine de 185gr’lık ağırlığıyla piyasadaki en ağır telefonlardan biri. Telefon, 10.7 mm kalınlığında ve tutuşu artıran arkadan kavisli monoblok polikarbonat yapıya sahip.

Genel tasarımı itibarıyla Nokia Lumia 800’ü andırdığı söylenebilir. Arka kamera tıpkı Lumia 800’de olduğu gibi orta kısma düşey olarak yerleştirilmiş. Lumia 920’nin kamerası bir akıllı telefonda ilk defa kullanılan “optik imaj sabitleme (ois)” teknolojisine sahip.

Nokia Lumia 920 PureView çıkışlı kameraya sahip ancak 41MP sensör yerine 8.7MP sensör taşıyor. Yine de sahip olduğu imaj sabitleme özelliği, süper parlak F/2.0 aralık değerdeki Carl Zeiss merceği ve Nokia’nın belirttiğine göre düşük aydınlatma seviyelerinde rakipsiz görüntü kalitesiyle mükemmel performans gösteriyor. Telefon aynı zamanda üç adet lens uygulaması ile birlikte geliyor. Bunlar: SmartShot, Cinemagraph ve Panorama.

"PureView" teknolojisi yenilikçi kamera özellikleriyle öne çıkıyor, megapiksel sayısıyla değil. (Nokia en baştan beri bunu belirtiyor. Bu yüzden "808 PureView" modeli varsayılan ayarda 5MP’lik resim çekiyor.)

Bu arada, arkadaki kamerayı saran tabaka ile cihazın yan tarafında yer alan tuşlar, Nokia’nın dediğine göre neredeyse çizilmesi ve kavlaması imkansız seramikten imal edilmiş.

Lumia 920’nin ön tarafına baktığımızda, Lumia 800’de de gördüğümüz ve Nokia’nın “2,5D” adını verdiği kavisli cama sahip IPS LCD ekranı görüyoruz.Bu ekran aynı zamanda Nokia’nın PureMotion HD+ adını verdiği çok yeni bir teknoloji kullanıyor. Ekran AMOLED olmasa da, yine de her açıdan çok net şekilde ve renkler capcanlı olarak görülebiliyor. Kullanılan yeni ekran teknolojisi, ekran ayarlarını etraftaki ışık düzeyine göre otomatik olarak ayarlıyor.

Ekran camı Gorilla Glass kalitesinde ve Synaptics’in dokunma teknolojisini barındırıyor. Tanıtımda gördüğümüz kadarıyla ekran, eldiven giyerken bile dokunuşları algılayabiliyor. Fakat bundan daha da iyisi tırnaklarınızı (ki bu özellik bayanlar için çok iyi) yada arabanızın anahtarını dokunmatik kalem gibi çok rahatça kullanabiliyorsunuz.

Nokia Lumia 920, iki çeşit kablosuz bağlantı teknolojisiyle geliyor (NFC ve kablosuz şarj). NFC özellikle yeni blutetooth hoparlörlerle ve WP8’den içerik paylaşımı konusunda devreye giriyor.

Kablosuz şarj açısından ise 920, Qi teknolojisini destekliyor. Yani herhangi bir Qi-uyumlu adaptörle çalışabiliyor. Nokia’nın sunduğu üç adet adaptör var. Birincisi pek çekiciliği olmayan plastik altlık biçimli adaptör, ikincisi Fatboy yastığı şeklindeki adaptör, üçüncüsü ise JBL PowerUp Bluetooth adındaki kablosuz hoparlör. (Üçüncüsü hem telefonu şarj ederken hem de hoparlör görevi görüyor)

Nokia Lumia 920’de olmayan ve keşke olsaydı dediğimiz özellik ise MicroSD kart genişlemesi. Yine de 32GB’lık depo hafızası ve 7GB’lık SkyDrive alanı size yeterli gelebilir. N9 ve Lumia 800’de gördüğümüz gibi dizayn elverdiği ve işletim sistemi desteklediği halde Nokia’nın neden böyle bir karar aldığını bilmiyoruz.

Batarya da yine kullanıcı tarafından değiştirilemez yapıda tasarlanmış (monoblok yapısından dolayı normal) ama içeride 2000mAh’lik batarya yer alıyor. Resmi rakamlar 2G modunda 17 saat, 3G modunda 10 saat konuşma süresi vaad ediyor.

Nokia tarafından tanıtılan ikinci cihaz ise amiral geminin küçük kardeşi olan Lumia 820..

820 üzerinde WVGA (480x800) çözünürlükte 4.3 inçlik AMOLED ekran yer alıyor. Cihaz, çözünürlük yönüyle 920’den çok düşük kalırken, AMOLED ekran yönüyle 920’den öne çıkıyor. Ne yazık ki 820’de PureMotion HD+ keyfini tadamıyorsunuz. Yine bu telefonda da 920’de olduğu gibi 1.5 GHz çift çekirdek işlemci, 1 GB ram yer alıyor. Ancak 1650 mAh’lik daha düşük bataryaya ve 8 GB’lık daha küçük depo hafızasına sahip.

Nokia Lumia 820’nin Lumia 920’ye göre diğer avantajı ise 32 GB’a kadar genişleme imkanı sunan microSD kart slotunun bulunması. WP8 arayüzü henüz son halini almadığından donanım konusundaki izlenimlerimiz dışında diğer özelliklere dair sizlere belli bir miktardan fazla bilgi aktaramıyoruz.

Cihaz görünüm itibarıyla 920’deki gibi kavisli bir ekran içermiyor ayrıca daha parlak boyaya sahip olduğundan parmak izlerini belli edecek yapıda. Telefonun WVGA çözünürlüklü ekranı 920 ile kıyaslanınca daha solgun görünüyor. Cihaz yapı itibarıyla elde tutulduğunda oldukça sağlam olduğu hissini veriyor.

Kaynak: GSMarena
Çeviri: bulutsuzgece
 
  • Beğen
Tepkiler: Esendağlı ve Cihanî Sultan


FastBreaker

FastBreaker

Üye
eline sağlık
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
teşekkurler eline saglik. Gorunuşte mevcut lumialarin donanimlisi gibi gozukse de icinde barindirdigi yeni teknolojilerle ilklerin telefonu olmaya aday.
 
  • Beğen
Tepkiler: Esendağlı ve Cihanî Sultan
crazy_oruc

crazy_oruc

Üye
teşekkürler eline sağlık.
 
msy2017

msy2017

Üye
eline sağlık güzel çevirmişsin.
 
amcalu1

amcalu1

Üye
Yalnız cidden cok ağır 920
 
Esendağlı

Esendağlı

Üye
Evet,cihaz çok ağır olmuş,neden acaba
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt