Logiritmanın Tarihi Gelişimi ( Konu Anlatımı )

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mali Özdemir

Mali Özdemir

Üye
    Konu Sahibi
Logiritmanın Tarihi Gelişimi ( Konu Anlatımı )
Logaritmanın tarihsel gelişimi
Logaritmanın Tarihi Gelişimi Üslü olarak verilen bazı ifadelerin gerçek değerleriniLogaritmanın Tarihi Gelişimi doğrudan doğruya bulmakLogaritmanın Tarihi Gelişimi matematik yönünden yapılması zor bir işlemdir. KaynaklarLogaritmanın Tarihi Gelişimi bu türLogaritmanın Tarihi Gelişimi birtakım hesaplamalarıLogaritmanın Tarihi Gelişimi kolaylıkla yapılmasını sağlayanLogaritmanın Tarihi Gelişimi logaritmayı ilk kullananıLogaritmanın Tarihi Gelişimi John Napier (1550 - 1617) olduğunu göstermekte. John Napier tarafındanLogaritmanın Tarihi Gelişimi bu konuda "Minifici Logaritmorum Canonis Descripto" ( bir logaritma cetveli tanımı ve iki ayrı trigonometri ile bütün matematik hesaplarında kolay ve çabuk kullanılmasına genel açıklaması) adlıLogaritmanın Tarihi Gelişimi zamanın bilim dili olan Latince olarak kaleme alınmış eserLogaritmanın Tarihi Gelişimi ilk kez 1614 yılında Edinburg şehrinde yayınlandı. Böylece logaritma adını da John Napier koymuştur.

Bir logaritma çizelgesinin hazırlanmasındaLogaritmanın Tarihi Gelişimi taban olarak 1 den büyük sayı seçilebilir. NapierLogaritmanın Tarihi Gelişimi çizelgesini (e) tabanına göre hazırlamıştır. Fakat çizelgeyi tamamladıktan sonraLogaritmanın Tarihi Gelişimi (e) sayısını almaklaLogaritmanın Tarihi Gelişimi zor bir sistem ortaya koyduğunuLogaritmanın Tarihi Gelişimi uygulaması sırasında farkına vardı. Daha sonraki yıllardaLogaritmanın Tarihi Gelişimi 10 tabanlıLogaritmanın Tarihi Gelişimi yeni bir logaritma sisteminin hesaplama işlerinde büyük kolaylıklar sağlayabileceğini düşündü. FakatLogaritmanın Tarihi Gelişimi bu yeni sisteme aitLogaritmanın Tarihi Gelişimi düşündüğü temel ilkeleriLogaritmanın Tarihi Gelişimi bizzat ortaya koyamadan öldü. Ömrünün son günlerindeLogaritmanın Tarihi Gelişimi arkadaşı olanLogaritmanın Tarihi Gelişimi İngiliz matematikçi ve astronom Henri Briggs'ten (1551 - 1630) düşüncelerinin tamamlanmasını istedi.

Henri BiggsLogaritmanın Tarihi Gelişimi bu isteğe u¤¤¤¤¤Logaritmanın Tarihi Gelişimi 10 tabanına göreLogaritmanın Tarihi Gelişimi bir logaritma cetveli hazırla¤¤¤¤¤Logaritmanın Tarihi Gelişimi 1617 yılında yayımlamıştır. Bu eserLogaritmanın Tarihi Gelişimi 1'den 1000'e kadar olan sayıların 14 ondalıklı logaritmalarını gösterir. Henri BriggsLogaritmanın Tarihi Gelişimi ilk logaritma cetvellerinin yayımından 7 yıl sonraLogaritmanın Tarihi Gelişimi yani 1624 yılında; önceleriLogaritmanın Tarihi Gelişimi 1'den 20.000'e daha sonra daLogaritmanın Tarihi Gelişimi 90.000'den 100.000'e kadar olan sayıların 14 ondalıklı logaritmalarını kapsayan Logaritmik Aritmetik adlı bir eser daha yayımladı.

Daha sonraLogaritmanın Tarihi Gelişimi Hollandalı matematikçi Adrien VlacqLogaritmanın Tarihi Gelişimi Henry Briggs'ten eksik kalanLogaritmanın Tarihi Gelişimi 20.000'den 90.000'a kadar olan sayıların logaritmik değerlerini hesap etti ve cetvellerini 1626 yılındaLogaritmanın Tarihi Gelişimi Briggs' in adı altındaLogaritmanın Tarihi Gelişimi Goude'de yayımladı. Bu yeni çizelgelerLogaritmanın Tarihi Gelişimi 10 ondalıklı olupLogaritmanın Tarihi Gelişimi 1'den 1.000.000'a kadar sayılan Logaritmanın Tarihi Gelişimi ve 0 dereceden 90 dereceye kadar olan açılarınLogaritmanın Tarihi Gelişimi 1'er açı dakikası aralıklı olarakLogaritmanın Tarihi Gelişimi için sinüsLogaritmanın Tarihi Gelişimi tanjant ve sekantın logaritma değerlerini kapsıyordu. AyrıcaLogaritmanın Tarihi Gelişimi her biri 10" içinLogaritmanın Tarihi Gelişimi sinüs ve tanjantın logaritmalarına ilişkin bir çizelge yayımlandı. Logaritma cetvelleri üzerine eser hazırlayanlarLogaritmanın Tarihi Gelişimi Adrien Vlacq' ın bu eserini temel kabul ederler.


Türk-İslam dünyasında logaritma
Ülkemizde yazılanLogaritmanın Tarihi Gelişimi matematik tarihi ile ilgili bazı kaynaklardaLogaritmanın Tarihi Gelişimi Osmanlı Türkiyesi'ndeLogaritmanın Tarihi Gelişimi Logaritma ile ilgili ilk eserinLogaritmanın Tarihi Gelişimi Osmanlı Türkiyesi'nin son matematikçilerinden İsmail Efendi (1730 - 1791) tarafından 1772 yılında yazıldığı belirtilir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi veren Cevdet Paşa Tarihi'ndekiLogaritmanın Tarihi Gelişimi bilgilerin yalnış değerlendirilmesi sonucu daLogaritmanın Tarihi Gelişimi memleketimizde yayınlanan bazı eserlerde: İsmail Efendi logaritmayı icad etti şeklinde bilgiler verilir.

Logaritma ile ilgili ilk eserinLogaritmanın Tarihi Gelişimi İskoçyalı John Napier (1550 - 1610) tarafından yayımlandığı bilinen tarihi bir gerçektir. Bu durumdaLogaritmanın Tarihi Gelişimi logaritma ile ilgili bilgilerLogaritmanın Tarihi Gelişimi İsmail Efendi'den ortalama 80 yıl kadar önce Avrupa matematik dünyasında bilinmekte idi. Konuya biraz daha açıklık getirmek için; tarihi gelişimi içindeLogaritmanın Tarihi Gelişimi ayrıntıları ile incelenmiş olan Bursalı Mehmet Tahir Efendi'nin Osmanlı Müellifleri adlı eserindeLogaritmanın Tarihi Gelişimi şu bilgiler vardır: Üçüncü Ahmed zamanındaLogaritmanın Tarihi Gelişimi (1703 - 1730)Logaritmanın Tarihi Gelişimi Paris'e giden 28.Mehmet çelebi aracılığıylaLogaritmanın Tarihi Gelişimi Dominique Cassini'nin astronomi tabloları elyazma İstanbul'a gelir. Bu eserin baş kısmında bulunan logaritma cetvelleriLogaritmanın Tarihi Gelişimi zamanın güveni-lir matematikçisi Kalfazade İsmail Çınari tarafındanLogaritmanın Tarihi Gelişimi 3.Mustafa zamanında ilk defa 1772 yılındaLogaritmanın Tarihi Gelişimi tercümesi yapılan Tuhferi Behic-i Rasini Tercüme-i Ziyc-i casini adındaki kitabın baş tarafına konmuştur. Daha sonraki yıllarda daLogaritmanın Tarihi Gelişimi Mahmut Şevket Paşa ve Kirkor Kömürcüven tarafındanLogaritmanın Tarihi Gelişimi zamanın bilim dili olan Arapça olarak logaritma cetvelleri hazırlanmıştır


f(x) = y = ax üstel fonsiyonunun tersini bulamaya çalıştığımızda x ile y nin yerini değiştirirsek x = ay olur . Bu fonksiyonda y =logax fonksiyonu y=ax fonksiyonun tersi olur.

Logartima Fonksiyonu

Üstel fonksiyonun ters fonksiyonuna logartima fonsiyonu denir (nedir).

a > 0 ve a≠1 olmak üzere y =logax fonsiyonunda y € R sayısına x € R+ sayısının a tabanına göre logaritması denir. " y eşit a tabanına göre logaritma x " diye okunur.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt