İslamiyette Aile Hayatı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
İslamiyette Aile Hayatı
İslamiyette Aile Hayatı
İslamda Aile Hayatı


Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: "Erkekler, kadınlara hakimdirler Çünkü Allah, kimini kiminden üstün kılmıştır. Erkekler, mallarından harcamaktadırlar. İyi kadınlar, itaatkar olanlar ve Allah'ın korumasını emrettiği şeyleri, kocalarının bulunmadığı zamanlarda koruyanlardır" (Nisa; 34).

Hz Peygamber (s.a.v) hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: "Kadının hayırlısı, kendisine baktığın zaman sana sevinç veren, emrettiğin zaman itaat eden, kendisinden uzak kaldığın zamanlarda da, malını ve kendisini koruyan kadındır" (Hakim).

Allah-u Zülcelal başka bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: "Ey iman edenler! Kadınlara iyilikle muamelede bulunun Eğer onlardan hoşlanmazsanız, olabilir ki, Allah hoşunuza gitmeyen bir şeyde, çok hayır yaratmıştır" (Nisa; 19).

Kays bin Sa'd radıyallahu anh şöyle anlatmıştır: Hire'ye gittim ve oradaki halkın hükümdarlarına secde ettiklerini gördüm. Bunun üzerine, Hz Peygamber (s.a.v) kendisine secde edilmeye daha layıktır diye düşündüm. Hz Peygamber (s.a.v) 'e gelerek: "Ben Hire'ye gittim Onların hükümdarlarına secde ettiklerini gördüm. Sen ise secde edilmeye onlardan daha layıksın" dedim. Hz Peygamber (s.a.v): "Eğer benim kabrime uğrayacak olsaydın ona secde eder miydin?" diye sordu. Ben de: "Hayır!" deyince, Hz Peygamber (s.a.v): "Böyle yapmayınız Eğer bir kimsenin bir kimseye secde etmesini emretseydim, kadınların kocalarına secde etmelerini emrederdim. Çünkü Allah, erkeklere kadınlar üzerinde birçok haklar vermiştir" (Ebu Davud) buyurarak, kocanın kadın üzerindeki hakkının ne kadar büyük olduğunu beyan etmiştir.
Hz Peygamber (s.a.v) hem başka bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: "Mü'min bir erkek, mü'mine bir kadına kızıp darılmasın Eğer onun bir huyundan hoşlanmazsa, başka huyundan memnun kalabilir" (Müslim)

Kadının, kocasının kendisi ile meşgul olmasını istemesi hakkıdır. Bunu devamlı ister Buna ruhen muhtaçtır. Onun için erkek; sevgi, nezaket, ünsiyet, ikram, ihsan, şefkat ve merhamet gibi güzel İslam ahlakını, hiç esirgemeden ailesine göstermelidir. Bunlar ünsiyetin şartlarından, saadetin anahtarlarındandır. Olur olmaz şeylerde kadına darılmak, konuşmamak İslam dininde men edilmiştir.

Karı ve koca, birbirlerine karşı vazifelerini yerine getirirlerse hem dünyada hem de ahirette cennette gibi mutlu olacaklardır. Hz Peygamber (s.a.v) hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: "Sizin en hayırlınız hanımına karşı en iyi olandır" (Tirmizi, İbn Mace).

İbn-i Ömer radıyallahu anh'ın rivayet ettiğine göre, Hz Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Hepiniz çobansınız, raiyetinizden (güttüklerinizden) sorumlusunuz" (Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt