Falsetto Nedir? Nasıl Kullanılır?

Sponsorlu Bağlantılar

MCR Killjoy

MCR Killjoy

Üye
    Konu Sahibi
Falsetto Nedir? Nasıl Kullanılır?
Falsetto

Merhabalar sevgili Maxicep üyeleri ve ziyaretçiler. Bu konuda bir vokal tekniği olan falsetto'yu açıklayacağım. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki falsetto erkeklere özgüdür. Kadınlar yapamaz mı? Yapar lakin yapmasının bir anlamı olmaz zira falsetto'da ki amaç ince/kadın sesine yakın bir ses elde etmektir. Falsetto'nun kısa bir açıklamasını yapacak olursak:
"Falsetto, bir -erkek- sesinin kırılmadan/pürüssüz bir şekilde çıkabileceği en yüksek noktadır."

Her şeyin bir ustasının olduğu gibi falsetto'nunda eski ve ya yeni ustaları vardır. Dünya'dan örnek vermek gerekir ise, eski zamanlarda Barry Gibb(Bee Gees) ve Freddie Mercury(Queen) bu tekniğin öncülerindendir. Günümüzde isi bu işi en iyi Matthew Bellamy(Muse/Resim1)'nin kıvırdığını söyleyebiliriz. Türkiye'de ki müzik piyasasında Cem Adrian, falsettoyu aktif bir şekilde kullanmaktadır. Hatta bazı kişilerden duymuşsunuzdur "bu adam kadın sesi çıkarabiliyor/ vay o sesi nasıl çıkarıyor kaç sesi var bu adamın ya" gibi yorumları. İşte Cem Adrian'ın burada yaptığı, falsetto kullanmaktır.

Gel gelelim nasıl kullanıldığına... Maalesef ki falsetto bir başkasının anlatımı ile öğrenilecek bir vokal türü değildir. Fakat illa ki bir şeyler söylemek gerekiyorsa, küçük dili geriye çekerek ola bildiğince ince ses vererek yapılabilir.

Falsetto'nun kullanım alanlarına değinecek olursak, rock ağırlıklı olmak üzere pop, elektronik müzik gibi alanlarda falsetto pek yaygın olmasada kullanılmaktadır.


Falsetto hakkında bilinmesi gereken diğer bir şey ise, brutal/scream vokal gibi ses tellerini çok yoran bir vokal olduğudur. Aşırı kullanılması ses kaybına veya çeşitli ses bozukluklarına yol açabilir.

Falsetto ile ilgili en güzel örnekleri aşağıdaki videolarda bulabiliriz.

Medyaları görüntülemek için kayıt olmalısınız
(Muse - Micro Cuts tamamı falsetto'dan oluşan bir şarkıdır. Fakat yükek notaları duymak istiyorsanız 1.00'dan sonrasını dinlemelisiniz)

Medyaları görüntülemek için kayıt olmalısınız
(Muse - Supremacy şarkısının tamamını dinlemenizi tavsiye ederim. Normal ses'ten falsetto'ya geçiş hakkında bilginiz olur)


Resim ve yazı: MCR Killjoy



 


Üst Alt