Dua ve Zikirler

Sponsorlu Bağlantılar

OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
    Konu Sahibi
Dua ve Zikirler
DUALARveZİKİRLER
Resulullah (sav) namaz kılarken nefes nefese bir adam geldi ve: ''Allahu ekber, Elhamdülillâhi hamden kesîran tayyiben mubâraken fîhi. (Allah büyüktür, çok temiz ve mübarek hamdler Allah'adır!)'' dedi. Resulullah (sav) namazı bitirince: ''Şu kelimeleri hanginiz söyledi?'' diye sordu. Cemaat bir müddet sessiz kaldı, Resulullah (sav): ''(Kim söylediyse çekinmesin, benim desin), Zira fena bir şey söylemiş değil'' dedi. Bunun üzerine adam: ''Ben, ey Allah'ın Resulü!'' dedi. Resulullah (sav) da: ''Ben on iki melek gördüm. Her biri, bu kelimeleri (Allah'ın huzuruna) kendisi yükseltmek için koşuşmuşlardı. [Müslim, Mesacid 149, (600); Ebu Davud, Salat 121, (763); Nesai, İftitah 19, (2,132, 133)]

Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: Resulullah (as) buyurdular ki; İki kelime vardır, bunlar dilde hafif, terazide ağır, Rahmana da sevimlidirler: Sübhânallâhi ve bihamdihî sübhânallâhi’l-azîm. (Allah’ım! Seni hamdinle tesbih ederim, Yüce Allah’ım seni tenzih ederim) kelimeleridir. [Buhari, Daavat, 65]

Ebu Zer(r.a.)’den bize rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Resûlüllah (S.A.V.) bana şöyle buyurdu: ‘Allah katında en sevimli olan sözü sana bildireyim mi? Allah'a en sevimli olan söz Sübhânelîâhi ve bihamdihî’dir.’ Ve bir rivayette de Peygamber(S.A.V)'e soruldu, hangi söz daha faziletlidir? Peygamber buyurdu: "Allahü Teâlâ’nın melekleri için yahut kulları için seçtiği şu sözdür: Sübhânelîâhi ve bihamdihî (Allah'a hamd ederek onu noksanlıklardan tenzih ederim).

Semüre b.Cündeb(r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Allah katında sözlerin en sevimlisi dörttür: Sübhânelîâhi, Elhamdü-lillâhi, Lâ ilâhe illallâhü, Allâhu Ekber. Bunlardan hangisi ile (zikre) başlarsan zarar vermez."

Sübhânellâh: Allah bütün noksanlıklardan münezzehtir.
Elhamdü-lillâh: Bütün hamdler (övgüler) Allah'a mahsustur.
Lâ İlahe İllallah: Allah'tan başka ilah yoktur.
Allâhu Ekber: Allah her şeyden yüce ve büyüktür.

Ebû Mâlik El-Eş'ârî(r.a.)'den rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Temizlik imanın yarısıdır, Elhamdülillâh sözü teraziyi doldurur, Sübhânellah ve Elhamdülillâh sözleri göklerle arz arasını doldururlar (yahut doldurur)."

Mü’minlerin annesi Cüveyriyye (r.anha)’dan Sübhânellâhi adede halgıhî, sübhânellâhi rızâ nefsihî, sübhânellâhi zînete arşihî, Sübhânellâhi midâde kelimâtihi. (Allah'ın yaratıklarının sayısınca Allah'ı tenzih ederim, Zâtının rızâsınca Allah'ı tenzih ederim, Arş'ının ağırlığınca Allah'ı tenzih ederim, kelimelerinin miktarınca Allah'ı tenzih ederim.)

Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivayet edildiğine göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber (Allah'ı tesbih ederim, Allah'a hamd olsun, Allah'tan başka ilâh yoktur ve Allah her şeyden büyüktür) desem, bu benim için güneşin üzerine doğduğu her şeyden (bütün varlıklardan) daha sevimlidir."

Ebû Eyyûb El-Ensarî (Radıyallahu Anh) Hazretlerinden nakledildiğine göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Şu sözleri on kere söyleyen kimse, İsmâîl (Aleyhisselâm) evladından dört kişiyi âzât etmiş gibi olur (o kadar sevabı kazanır): “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehülmülkü ve Lehülhamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr (Allah'dan başka ilâh yoktur, yalnız O vardır, ortağı yoktur, Mülk O’nundur, hamd O'nundur ve O her şeye kadîrdir.)

Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Resûllüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Kim bir günde yüz defa: "Lâ ilahe illallâhu vahdehû, lâ şerike leh, lehülmülkü ve lehülhamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" derse, onun için âzâd edilen on köle sevabı olur, ona yüz iyiliğin sevabı yazılır ve ondan yüz günah silinir ve o gün akşamına girinceye kadar şeytandan korunmasına vesile olur. Bu kimsenin söylediklerinden daha faziletlisini hiç kimse getirmiş olmaz; ancak ondan daha fazla olarak (bu sözleri) söyleyen müstesna."

Yine Peygamber (Aleyhissalâtü vesselam) buyurdu: "Kim günde yüz kerre: "Sübhânellâhi ve bihamdihî (Allah'a hamd ederek O'nu noksanlıklardan tenzih ederim) derse, günahları deniz köprükleri kadar olsa bile hepsi silinir. "

Cabir b.Abdullah (R.Anhüma)’dan rivayet edildiğine göre, Resûlüllah sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu işittim: Zikrin en faziletlisi, "Lâ ilahe illallah" (Allah'tan başka hiç bir ilâh yoktur) sözüdür."

Sa'd b.Ebi Vakkas'dan )Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Bir Bedevi, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e gelip dedi ki, Bana söyleyeceğin bir söz öğret. (Buna cevaben Peygamber) buyurdu: "(Şunu) söyle: "Lâilâhe illallâhu vahdehû , lâ şerîke lehû, Allâhu ekber kebîrâ, velhamdü lillâhi kesîra, ve sübhânellâhi rabbi'l-âlemin. Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-azîzi'l-hakîm." (Allah'dan başka ilâh yoktur; yalnız O vardır. Allah'a çok hamd olsun, Alemlerin Rabbı olan Allah bütün noksanlıklardan münezzehtir. İbâdet etmekte güç ve günahtan sakınmada kuvvet ancak Azîz, Hakîm olan Allah iledir.)"

A'rabî (Bedevi) dedi ki, bu sözler benim Rabbim içindir, benim için hangisi? (Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu: "(Şunu) söyle: "Allâhümmeğfirlî, verhamnî, vehdinî, verzuknî." (Allah'ım! Beni bağışla, bana merhamet et, bana hidâyet ver, bana rızık ver)."

Sa'd b, Ebî Vakkas (r.a.) şöyle anlatmıştır: Biz, Resûlüllah (s.a.v.)’ın yanındayken şöyle buyurmuştu: "Siz, hergün bin hasene (sevab) kazanmaktan acizmisiniz? Meclisinde oturanlardan biri sordu: Bin hasene (sevab) nasıl kazanılır? Peygamber (s.a.v) buyurdu: "İnsan yüz tesbih (Sübhanellah) yapar da ona bin hasene yazılır yahut ondan bin günah düşürülür."

Ebû Zerr'den (Radıyallahu Ânh) rivayet edildiğine göre, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Sizden her birinizin âzâları (organları) üzerinde bir sadaka (vermek) vardır: Her tesbîh (Sübhânellâh) bir sadakadır, her hamd (Elhamdülillâh) bir sadakadır, her tehlîl (Lâ ilahe illallâh) bir sadakadır, her tekbîr (Allâhu Ekber) bir sadakadır, iyiliği emretmek bir sadakadır, kötülükten alıkoymak bir sadakadır. Bunların hepsine de kuşlukta kılacağın iki rekât namaz kifayet eder."

Ebû Musa El-Eş'ari'den (r.a.) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana şöyle buyurdu: "Cennet hazinelerinden bir hazine edinme yolunu sana göstereyim mi?" Ben, Evet (göster) ya Resûlallah, dedim. Şöyle buyurdu: "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh (İbâdete güç yetirmek ve günahlardan korunmak ancak Allah'ın kuvveti iledir) söyle."

Ebû Sa'îd El-Hudrî'den (Radiyalîahu Anh) rivayet edildiğine göre, Rasûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Kim ki Radîtü billâhi rabben, vebil İslâmi dînen, vebi Muhammedin Rasûlen (Rab olarak Allah'a, dîn olarak İslâm'a ve Resul olarak Muhammed'e razı oldum) derse, cennet ona vâcib olmuştur.
Alıntıdır.
 


Akıncı

Akıncı

Üye
tesekkürler gökcen abi
 
  • Beğen
Tepkiler: OttomaN TigeR
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
    Konu Sahibi
Sağol kardeşim...;)
 
  • Beğen
Tepkiler: -Akıncı


Üst Alt