Creative X-fi Ses Kartı P4 Den Güçlü

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Creative X-fi Ses Kartı P4 Den Güçlü
Creative ses ailesinin en son ve yeni nesil X-fi serinin X-fi Xtreme Music stoklarda Bundan 7 yıl önce piyasaya giren EMU10K1 yongasından sonra son üç yıldır Creative tarafından geliştirilen X-fi yongası ?X-treme Fidelity kısaltmasının yerine geçiyor . X-fi 51.1 milyon transistör ile P4 işlemciler ile yarışıyor . Creative bu işlemci ile ses kartında yeni standartları tekrar belirledi.Oyun,ses,eğlence modları ile gerçeküstü ses deneyimi yaşatıyor.

<div align="center"></div>

X-Fi şu anda kullanılmakta olan E-MU10K2.5&#39;dan ise tam 24 kez daha fazla işlem yapabilme yeteneğine sahip. X-Fi sadace güç olarak bazı farklıklar içermiyor aynı zamanda AMA (Active Modal Architecture) olarak isimlendirilen yeni bir mimariyle üretilmekte. Creative, X-Fi ses işlemcisini sadece PC bazlı olarak düşünmüyor. 51,1 milyon transistörden oluşan 130 nm üretim teknolojine sahip 400 Mhz hızında olan DSP elektronik sektöründede kullanıma uygun olarak geliştirilmekte. Kimbilir belki ileride içerisinde böyle güçlü bir ses işlem gücü bulunan konsollar, HDTV&#39;ler veya anfiler oturma odamızda yerlerini alacaklar.

X-Fi esnek yapısı sayesinde üç farklı kullanım için özelleştirilebilmekte ; Oyun, günlük kullanım ve müzik işleme için farklı modları bulunan DSP, o anki seçime göre gücünü optimize etmekte. Oyunlarda yoğun olarak kullanılan EAX3.0 3D ses ve gerçek zamanlı efek motorunu bir adım daha ileri götüren Creative, X-Fi ile kullanıcılara EAX5.0&#39;ıda sunacak. Yeni EAX eskisine oranla daha karmaşık işlerin altından kalkabilecek ve gerçek zamanlı ileri ses işleme yetenekleri sayesinde mesela çoklu oyunculu bir oyunda arkadaşlarınıza mikrafondan seslendiğinizde sesiniz o anda karakterinizin bulunduğu ortama göre yankılanma yada bozulma efekleri ile karşı tarafa iletilecek, yani bir mağaradaysanız sesiniz hem mağara içine doğru hemde arkadaşlarınıza yankılanarak gidecek.

X-Fi, 44.1kHz den 96kHz&#39;e kadar çözünürlüklerde ses kaydına olanak vermekte. Creative, yeni ses işlemcisinin SRC (Sample rate conversion) performansını oldukça yüksek tutmuş işlemcinini toplam gücününü %70&#39;den fazlası SRC tarafından kullanılmakta. SRC, gelen ses sinyalinin örnekleme oranını, işlenecek değere yükselterek veya alçaltarak işleme sokulmasını sağlama görevini yapmakta. E-MU10Kx işlemcilerinde, gelen ses sinyalinin herhangi bir işleme sokulmadan önce iki (2) kez SRC&#39;den geçmesi gerekiyordu ve bu ses kalitesinde düşüşe neden olan bir etken. E-MU10Kx lerdeki sorun işlemcinin 48kHz e kitli olmasından kaynaklanıyor. Neredeyse bir çok ses ki buna müzik CD leride dahil, 44.1kHz çözünürlükte kayıt edilmekteler. E-MU10Kx&#39;in bu ses sinyalini işleyebilmesi için ilk olarak 44.1kHz&#39;nin 48kHz çözünürlüğe yükseltilmesi daha sonra sesin işlenmesi ve hemen ardından da tekrar 44kHz&#39;ye düşürülerek sesin çıkışa aktarılması gerekiyor.

SRC oldukça karmaşık ve zor bir işlem olduğundan bu dönüştürme işi çok fazla sistem kaynağına ihtiyaç duymakta. Creative, X-Fi&#39;da bu sorunu işlemciye programlanabilme yeteneği katarak çözmüş durumda. X-Fi içerisinde 44.1kHz ve 48kHz çözünürlükte ses sinyallerini direk işleme alabilmekte. Peki ya 96kHz çözünürlükteki sesler? 96kHz genelde DVD-Audio ve SACD medyalarda kullanılmaktalar. Creative Audigy 2 Zs her ne kadar 96kHz çözünürlükte ses işleyebiliyor gibi gözüksede bunu oldukça yüzeysel olarak desteklemekte ve donanımsal bir hızlandırma sağlayamamakta. X-Fi, 96kHz çözünürlükte ses işleyebilmek için Band-Splitting adı verilen bir teknoloji kullanıyor. Sesi 48kHz olarak iki (2) farklı kanalda işleme alan işlemci, donanımsal hesap kısmı bittikten sonra çıkışta 96kHz çözünürlükte ses sinyali oluşturarak işlemi bitiriyor. X-Fi aynı anda dört (4) farklı 48kHz sinyali işleme sokabilecek kabiliyette, bu da teoride 192kHz çözünürlükte ses işleme yeteneği demek.

Aklınızda neden bunca gelişmiş yanına rağmen sesi direk 96kHz olarak alıp işlemiyor sorusu oluşmuş olabilir. Aslında bunun yanıtı basit, daha yüksek çözünürlükte sesi bir seferde işleyen bir işlemci daha fazla transistör ve daha karmaşık bir tasarım demek. Bunların hepsi maliyeti arttıran unsurlar. Sonuçta Creative, X-Fi ile profosyonel kullanıcıları olduğu kadar oyuncuları ve iyi müzik dinlemek isteyen insalarıda hedeflemekte.

X-Fi, standart sterio kulaklıklarla bu güne kadarki en gerçekçi çok kanallı ses efektini oluşturacağını iddia etmekte. Creative yeni DSP&#39;nin sanal olarak tam 128 farklı haporlörü simule edebildiğini söylüyor. Bu artık bir çok haporlör ve kablo yığını ile uğraşmak yerine kulaklığımızla kimseyi rahatsız etmeden en üst düzey başarımı alabileceğimiz anlamını taşıyor. Teknoloji gerçekten heyecan verici.
X-Fi, 3D MIDI desteği sayesinde çok kanallı müzik parçalarının yapılmasına olanak vermekte. 24bit kalitesinde kayıt edilmiş ses örnekleri ile evinizde stüdyo kalitesinde çalışmalar yapabilirsiniz.
 


RockFord Fosgate

Üye
cok guzel ama cok pahalılar&#33;&#33;&#33;bende Creatıve Audıgy2 war cok memnunum fazla uçmaya gerek yok:)))
 
Kin_ittifak

Kin_ittifak

Üye
O ses kartı Afet ya süper bişi studionda olcak dehset kayıtlara imza atarsın yaw ama fiyatı duyduguma göre 600 ytl gibi bişiymiş ama suan ki kayıt lar için en ideal ve süper

Creative Audigy ZS 2 External 350 ytl falan süper bişi keşke bende olsa
 

RockFord Fosgate

Üye
deiştirirsem satarım sana bana da dayım hedıye olarak aLmıştı
 
Kin_ittifak

Kin_ittifak

Üye
<div class='quotetop'>(RockFord Fosgate &#064; Apr 8 2006, 11&#58;39 AM) [post=311675]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
deiştirirsem satarım sana bana da dayım hedıye olarak aLmıştı
[/b][/quote]


Sen Ne amaçla Kullanıyorsun ?
 

RockFord Fosgate

Üye
bılgısayarda kullanıyorum muzık delısıyımdır&#33; yanlız bnmkı external deıl&#33;
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt