Bu ilde artık içki yasak

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
.SeRDaR.

.SeRDaR.

Üye
    Konu Sahibi
Bu ilde artık içki yasak
Afyonkarahisar Valiliği kararıyla kentte piknik yerleri de dahil olmak üzere birçok mekanda içki satışı ve tüketimi yasaklandı.


Afyonkarahisar Valiliği kararıyla kentte piknikyerleri de dahil olmak üzere içki satışı ve tüketimi yasaklandı. Kamu esenliği ve trafik kazalarının önlenmesi gerekçesiyle başlatılan yasağa uymayan 82 TL ödeyecek.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Sigarayla olduğu gibi alkolle de mücadele etmemiz gerekiyor” sözlerinden sonra harekete geçen ilk il Afyonkarahisar oldu.

Vali İrfan Balkanlıoğlu imzasıyla yayınlanan 2012/3 sayılı, “Açıktan alkol alınmanın ve alkol satışının yasaklanması” başlıklı karara göre, “Piknik ve ören yerleri” dahil onlarca mekanda alkol tüketimi ve satışı yasaklandı. Valilik, “Alkol kullanımı ve satışı” ile ilgili kararında, “Alkol kullananlarca şehrin belli yerlerinin mesken tutulması, buralarda taşkınlık yapılması, çevreye rahatsızlık verilmesi, trafik kazalarının önlenmesi” gerekçe olarak yer aldı. Kararda özetle şöyle denildi:

“İl sınırları içerisinde, huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla gerekli önleyici tedbirler alınmaktadır. Bu bağlamda alkol kullananlarca şehrin belirli alanlarının mesken tutulduğu, buralarda taşkınlık yapıldığı, özel araçlarda içki tüketiminin alışkanlık haline getirildiği, çevreye rahatsızlık verildiği ve alkollü araç kullanarak trafik kazalarına neden olunduğu, bu nedenle il sınırları içerisinde kamu düzeninin bozulması, olabilecek trafik kazalarının önlenmesi amacıyla idari tedbir olarak düzenleme yapıldı.

KÖPRÜ ALTI DA YASAK!

Kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda ilimiz merkez ilçe sınırları içerisinde veya meskun mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde, umuma mahsus park ve bahçelerde, umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda ve her çeşit taşıma araçlarının içinde açıkta alkol içilmesi veya satışı yasaklandı. Ayrıca gar, otogar, meydan,cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane, terk edilen yapılar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri, içerisinde çeşitli işyerleri olan 24 saat açık iş hanı merdiven boşlukları ve boş alanlarında alkollü içeceklerin içilmesi yasaklanmıştır.”

82 TL ceza var

Yasağa uymayanlar, Kabahatler Kanunu’nun ‘Sarhoş’ ve ‘Gürültü’ kabahatini düzenleyen 35 ve 36’ncı maddelerine göre cezalandırılacak. Maliye Bakanlığı’nın 2012’ye yönelik tebliğine göre yasağı ihlal edenlere 82 TL ceza kesilecek.

VALİ BALKANLIOĞLU: ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRMEDİK

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, açık alanlarda alkol alınması ve satılması kararıyla ilgili olarak, aynı kararınEskişehir, Kayseri ve Çankırı’da da uygulandığını belirterek, "Eski köye yeni adet getirmedik" dedi.

Kadınana Gazetesi Sahibi Canser Kuzu’ya nezaket ziyareti gerçekleştiren Vali Balkanlıoğlu, gazetecilerin Türkiyegündemine ’alkol yasağı’ ile kararla ilgili sorularıyla karşılaştı. Vali Balkanlıoğlu, bazı illerde bu yasağın halen uygulandığına işaret ederek, mabetlerde, mezarlıkta, kutsal yerlerde, halkın dinlendiği ve eğlendiği mekanlarda, alışveriş merkezlerinde, ruhsatlı mekanlar dışında açık, kadehte içki satışının yasak olduğuna işaret etti. Vali Balkanlıoğlu, "Biz bu yasağı derleyip toplayıp bir metin haline getirdik. Alkollü araç kullanmak, emniyet kemeri takmadan araç kullanmak serbest mi? Biz, bunları afişle duyursak, ’Emniyet Müdürlüğü, içkili araç kullanmamayı zorunlu hale getirdi’ demek mi gerekiyor? Bunların büyük bir bölümü mevzuatta mevcut. Eskişehir’de, Kayseri’de var bunlar, Çankırı’da da bulunuyor" diye konuştu.

DANIŞTAY, VALİLİĞİ HAKLI BULMUŞ


Afyonkarahisar’ın komşusu Eskişehir’de bu yasağın uzun yıllardır uygulandığını kaydeden Vali Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

"Eskişehir bizden çok büyük bir il, birçok yerde de içkili mekanları var. Eskişehir’de bu yasak çoktan beridir var. Çankırı’da vatandaş bu yasağı yargıya götürmüş. Yerel mahkemenin vatandaş lehine olan kararını Danıştay bozmuş ve Valiliği haklı bulmuş. Piknik alanı da vardı bu yasakta ama biz onu çıkardık. İçkili yerlere ruhsat konusunda herhangi bir müdahalemiz yok. Onlara açma ve kapama yetkisini belediye veriyor. Afyonkarahisar’da halkın ailece gidecek yeri son derece sınırlı. İçki içmeyen vatandaşlarımızın yoğun talebi vardı. Afyonkarahisar’daki cinayet sayısı, komşu illere göre 3-4 kat fazla. Yasakla ilgili Afyonkarahisar’dan olumsuz bir tepki gelmedi."

BELEDİYE BAŞKANI: DOĞRU BİR KARAR

Afyonkarahisar Belediye Başkanı AK Parti’li Burhanettin Çoban da alkol yasağının doğru bir karar olduğunu kaydetti. Çoban, belediye başkanı olduğu halde Hıdırlık Tepesi’ndekiparka gidemediğinden yakınarak, şu görüşleri dile getirdi:

"3 yıldır belediye başkanıyım. Afyonkarahisar halkından aldığımız en çok şikayet, parkların, bahçelerin, cami bahçelerinin gayriahlaki olarak kullanılması ve alkol alınmasıydı. Afyonkarahisar’da içki satışının yasaklandığına dair haberler var, ama bu doğru değildir. İçki satışı için birtakım kurallar vardır, bu kurallara göre satış yapılır. Bunun önünde hiçbir engel yok. Hıdırlık’ta yıllardır bu sıkıntı yaşanıyordu. Halkımız bunu memnuniyetle karşılamıştır. Birçok belediye bize bu düzenlemeyi sormaktadır. Birçok belediye, illerin valisiyle bu konuyu görüşmek istiyor. Piknik ve ören yerlerinde vatandaşların istediği şeyi yemesinde içmesinde bir sakınca yok."


 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt