Bilgisayar Neden Yavaşlar ? HızLandırmak Icın Ne YapmaLı ? İceri -->

Sponsorlu Bağlantılar

cesu

Üye
    Konu Sahibi
Bilgisayar Neden Yavaşlar ? HızLandırmak Icın Ne YapmaLı ? İceri -->


Bilgisayarının yavaşlığından şikayet eden kullanıcılar için bir yazı dizisi kaleme almaya karar verdim. Bir kaç bölümden oluşmasını hedeflediğimiz yazı dizimizin her bölümünde yavaşlamaya neden olan sorunları tek tek ele alacağız ve sorunlarınıza çözüm üretmeye çalışacağız. Bu ilk bölümde sizler için "Başlangıçta Çalışan Programlar" konusunu işleyeceğiz.

Hemen hemen tüm bilgisayar kullanıcılarının en büyük problemlerinden birisi hiç şüphesiz bilgisayarın yavaş çalışmasıdır. Bilgisayarı ilk aldığınızda ya da ilk kez kurduğunuzda elde ettiğiniz performans zamanla kaybolur. Artık bilgisayarınız yavaş açılmaya, geç kapanmaya ve isteklerinize geç yanıt vermeye başlamıştır. Daha ileriki aşamalarda bilgisayarınız donmaya ve zamanla windows işlemleri yerine getirmeyerek mavi ekrana terk edilirsiniz.

Peki bilgisayar neden yavaşlar. Bu sorunun bir çok farklı cevabı var elbette. Ama biz size burada çok işinize yarayacak ipuçları vereceğim. Bunları uygulamak suretiyle bilgisayarınızda gözle görülür bir iyileşme sağlayacağız. Öncelikle bilgisayar neden yavaşlar onu tespit edelim. Daha sonra çözüm yollarını ve uygulamalara kısaca değinelim.

Bilgisayarınızın zaman içerisinde yavaşlamasının en büyük nedeni kurduğunuz programlar ve güncellemelerdir. Bilgisayara her kurduğunuz program sabit sürücülerde belirli bir yer kaplar. Yine her program kayıt defterine değişik anahtarlarla kaydedilir. Neredeyse programların tamamı kendilerini çok önemli olarak görürler. Bu yüzden her program windows başlangıcında çalışmak ister ve kendini kayıt defterine böyle kaydeder. Başlangıçta işletim sistemiyle beraber açılan programlar bilgisayarınızın geç açılmasına neden olur. Yine aynı şekilde bilgisayarı kapatırken windows sizin yerinize arkaplanda aktif olarak çalışan bu programları tek tek kapatır ve öylece bilgisayar kapanır.Tüm bunlar bilgisayarınızın hızını direkt etkiler.

Bilgisayarınızda arkaplanda windows ile çalışan programların listesini bilgisayar ilk açıldığında "Ctrl + Shift + Esc" tuş kombinasyonuyla açılan Görev Yöneticisinin İşlemler sekmesinde görebilirsiniz. Bu liste ne kadar kalabalıksa bilgisayarınız okadar yavaşlar. Elbetteki buradaki tüm programlar gereksiz değildir. Bazı işlemler windows uygulamaları, bazıları donanım yardımcıları bazıları ise sizin gerçekten ihtiyacınız olan programlardır. Birde kendisini bu listeden de gizleyebilen uygulamalar vardır. En tehlikeli olanlar ise bu tür uygulamalardır. Bu tür uygulamalar genellikle virüs ve trojan gibi zararlılardır. Virüs konusuna ayrıca değineceğiz.




İşlemler listesi kalabalıklaştıkça sistem belleğide dolmaya başlar. Bazen öyle bir an gelirki artık ramlerde yeni işlemler açmak için yer kalmaz. Özellikle grafik programları ve oyunlar fiziksel bellekte önemli oranda yer işgal eder. Hangi işlemin bellekte ne kadar yer kapladığını yine işlemler listesinde görebilirsiniz. Fiziksel bellekte yer kalmayınca windows sizin yerinize o an açık olan ama kullanmadığınız programları RAM’den alarak sanal "Sanal Bellek" dediğimiz Sabit sürücüde windows tarafından belirlenen özel alan yazar. Harddiskin yazma ve okuma hızı RAM’lere göre oldukça düşüktür. işte tam bu noktada bilgisayarınız yavaş yavaş donmaya ve isteklerinize geç tepki vermeye başlar.



Öncelikle o an açık olan ve kullanmadığınız uygulamaları kapatarak işe başlayabilirsiniz.



Bu geçici bir çözümdür. Eğer fiziksel bellek yetersiz geliyorsa mutlaka bilgisayarınıza yeni ram takviyesi yapmalısınız. Optimum çalışma için Windows XP için 512 MB, Windows Vista için 1GB RAM ihtiyacı vardır. Bu oranlar sadece işletim sistemi ihtiyacı içindir. Diğer yüklediğiniz programları ve oyunları göz önünde bulundurarak bilgisayarınızın fiziksel bellek ihtiyacını gidermelisiniz.

Eğer bilgisayarınızda yeterli miktarda bellek var ve yinede ıvır zıvır programlar tarafından işgal ediliyorsa o zaman temizlik zamanıdır. İyi bir temizlik için ilk olarak görev yöneticisini açalım. Burada önemli olan sizin için gerçekten önemli olan ve sistem başlangıcında çalışan programları tespit etmektir. Eğer fazladan çalışan programlar varsa bunları sistem başlagıcından kaldırmalısınız. Bunun için bir kaç farklı yöntem izleyebilirsiniz.

Eğer sisteminizde Windows Defender kurulu ise programı çalıştırarak Araçlar > Yazılım Gezgini butonlarına tıklayarak kategori kısmından "Başlangıç Programları" seçeneğini seçin sonra alt bölümdeki "Tüm Kullanıcılar için Göster" butonuna tıklayınız. Buradaki listede sistem başlangıcında çalışan programlar listelenecektir.



Eğer bir programı başlangıçtan kaldırmak isterseniz listeden program üzerine tıklayarak sağ alt bölümde yer alan "Devre Dışı Bırak" butonuna tıklayınız. Böylece seçtiğiniz program sistem başlangıcından kaldırılır. Bu arada windows defender programıda arka planda çalışan ek bir uygulamadır. Bu programda bellekte yer harcar ve her an aktiftir. Eğer gerekli olmadığını düşünüyorsanız bu programıda başlangıçtan kaldırabilirsiniz.

Başlangıç programlarını sınırlandırmanın ikinci yolu "Sistem Yapılandırması" aracını kullanmaktır. Araca ulaşmak için "Başlat > Çalıştır" yolunu izleyerek açılan komut satırına "Msconfig" komutunu girip "Tamam" butonuna tıklayın. Sistem Yapılandırması penceresi açılacaktır.




Pencereden "Başlatma" sekmesine tıklayın yine başlangıçta çalışan programların bir listesini göreceksiniz. Bu listeden kaldırmak istediğiniz programların yanlarındaki kutucukların işaretlerini kaldırıp "Tamam" butonuna tıklayarak başlangıç programlarını düzenleyebilirsiniz. Değişiklikler bilgisayar yeniden başlatılınca yürürlüğe girer. Burada önemli bir nokta var Sistem yapılandırması penceresinin diğer öğelerini değiştirmemenizi öneriyoruz. Yoksa daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Son olarak Kayıt Defterini kullanarak başlangıç programlarını düzenleyebilirsiniz. Bunun için "Başlat > Çalıştır" yolunu izleyerek açılan komut satırına "regedit" komutunu girip "Tamam" butonuna tıklayın. "Kayıt Defteri Düzenleyicisi" penceresi açılacaktır. HKEY_CURRENT_USERSoftware/Microsoft/Windows/Current/Version/Run yolunu izleyerek başlangıçta çalışan programlara erişebilirsiniz. Bu listede bulunan programlardan istediklerinizi silerek sistemi hızlandırabilirsiniz. Yine kütükten HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoft/Windows/Current/Version/Run yolunu izleyerek açılan pencerede başlangıç programlarına ait diğer bir listeye erişebilirsiniz. Bu listelerden istediğiniz programları silerek başllangıç programlarını sınırlandırabilirsiniz. Lütfen kayıt defterinin diğer bölümlerinde değişiklik yapmayınız. Yoksa sistemde büyük sorunlara yol açabilir hatta bilgisayarı bir daha açamaya bilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken ikinci konu ise gerçekten sistemin ihtiyacı olan programları silmemye dikkat etmelisiniz. Kayıt defterinde yaptığınız silme işlemlerini geri alamazsınız.Umarız kaleme aldığım bu bilgiler bir nebze olsun sizleri ferahlatır.


Bİlgisayarı HızLandırmak İçin GerekLı ProgramLar --->



1- TuneUp Utilities





Programın size sağladığı avantajlar ise şöyle


  1. Windows'un masaüstünü tamamen kontrol altına alabilirsiniz.
  2. Gereksiz dosyalardan ve kısayollardan tamamen kurtulabilirsiniz.
  3. çerisindeki araçlar sayesinde sisteminizi gözle görülür şekilde hızlandırabilirsiniz.
    İnternet bağlantınızı istediğiniz gibi yapılandırabilir ve hızlandırabilirsiniz.
  4. Kayıt defterini düzenleyebilirsiniz.
  5. Geçici hafızayı (RAM) temizleterek daha fazla işlem yaptırabilirsiniz.
  6. Sisteminizin donanımsal ve yazılımsal bilgilerine ayrıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  7. Yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları geri getirebilirsiniz.
  8. Güvenliğinizi tehlikeye sokacak tüm bilgileri sisteminizden kaldırabilirsiniz.


2- CCleaner [Sistem TemizLeyici]



Programın size sağladığı avantajlar ise şöyle

Neleri Temizleyebilir:


  1. Internet Explorer
  2. Temporary files, URL history, cookies, Otomatik form tamamlama geçmişi, index.dat.
  3. Firefox
  4. Temporary files, URL history, cookies, download geçmişi.
  5. Windows
  6. Çöp kutusu, Son Açılan Dökümanlar, Temporary files ve Log dosyaları.
  7. Registry Temizleyicisi
  8. Kullanılmayan ve eski kayıtlar: Dosya Uzantıları, ActiveX Kontrolleri, ClassIDs, ProgIDs, Uninstallers, Shared DLLs, Fonts, Help Dosyaları, Dosya Yolları, Icons, Hatalı kısayollar ve
  9. Üçüncü-parti uygulamaların geçici ve geçmiş dosyaları
  10. Opera, Media Player, eMule, Kazaa, Google Toolbar, Netscape, MS Office, Nero, Adobe Acrobat, WinRAR, WinAce, WinZip ve daha da fazlası



3- System Cleaner



Programın size sağladığı avantajlar ise şöyle


  1. HardDisk performansı düzenleme
  2. Çökme, bozulma ve yavaşlamaya neden olan sistem hatalarını onarma
  3. Yazılımların çalışmasını hızlandırma
  4. Boşa yer kaplayan geçici dosyalar ile gereksiz disk dağınıklığını kaldırma
  5. Windows Kayıt Defterini optimize etme
    İnternet aktivite bilgileri ile gizli izleri silme
  6. PC açılışını hızlandırma
  7. PC kapanışını hızlandırma
  8. Tüm Windows ayarlarını optimize etme


4- Advanced System Optimizer



Programın size sağladığı avantajlar ise şöyle


  1. Bilgisayarınızın performansını Artırabılırsınız
    İnternet temizliğinde 1 numara .
  2. Bilgisayardaki Butun gereksız Dosyaları Anında buLur ve Temızler.
  3. Sisteminizi çok yönlü ve ustalıkla optimize eder.
  4. Bellek düzenleyici
  5. Kayıt defteri (registry) temizleme ve düzenleme
  6. Spy ware tarama özelliği


5 - AusLogics BoostSpeed



Programın size sağladığı avantajlar ise şöyle

Ödul almıs Bır Programdır
Hataları önler.
Windows'a bazı ayarları yükler.
Kütük kayıtlarını temizler.
Başlıkları (banner) önler ve böylece internette maksimum performans sağlar.
İnternet bağlantı ayarlarını da kurcalayarak hızda belirli bir artış yaşanmasını sağlar.




1-

2-

3-

4-

5 -


 
  • Beğen
Tepkiler: negrocan, X-LifeHard, snaper 023 ve 2 diğerleri
Ue-Gazi

Ue-Gazi

Emekli Yönetici
Lütfen programların indirme adreslerini kendi sitelerine yönlendiriniz... Ben açmış olduğunuz konuyu düzenledim... Lütfen dikkat ediniz...
 


Üst Alt