B12 eksikliği depresyona sokabilir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
B12 eksikliği depresyona sokabilir
Üşüme, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, baş
dönmesi gibi sorunlar yaşıyorsanız ve depresyon
tedavisi görecek kadar hayatla bağlarınız koptuysa
nedeni B12 vitamini eksikliği olabilir DNA sentezinde çok önemli bir role sahip olan B 12,
sinir sistemi için de çok gerekli bir vitamin. B
vitaminleri depo edilebilme özelliğine sahip, en fazla
karaciğerde depolanıyor.
B12 vitamini eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık,
unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görüldüğünü vurgulayan Uzman Diyetisyen Pınar
Kural Enç, B12 vitamini eksikliğinde oluşan tablo
hakkında şu bilgileri verdi:
"Bu vitaminin eksikliği hafızanın zayıflamasına, el ve
ayakların uyuşmasına neden olabilir. Çocukların zeka
düzeylerinde düşüklük, aynı zamanda konuşma ve yürümede gecikmede de etkili olabilir. Pernisiyoz
anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip
olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar
yapamaz.
Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar
yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne
ve diğer organlara hasar verebilir. Pernisiyoz anemi
aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar
(depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka
komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz
anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir.
KİMLER RİSK ALTINDA? Vejetaryen beslenenlerde, sürekli tek tip diyet
yapanlarda, yaşlılarda, emilim bozukluğu
hastalıklarında, doğum kontrol hapı ve bazı ilaçların
kullanımında, pankreas yetersizliğinde, bağırsak
parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 yetersizliği
görülebilir." Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, besinlerin
saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin kaybı
olabileceğini belirtti: "Örneğin; ızgara etin yüksek
ısıda pişirilmesiyle ve et suyunun damlamasıyla,
sütün pastörizasyon ve kaynama işlemleriyle, balığın
pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır. Asit, alkali ve
ısıya karşı dayanıksızdır. Kaynatma süresinin
uzaması ve derecesinin yükselmesi B12 vitamininin
kaybını artırır" dedi.
B12 vitamininden zengin et, süt, peynir, yumurta ve
balığın mutlaka beslenmede olması gerektiğini belirten Diyetisyen Enç, "Vejetaryenler içinse süt
ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek önerilebilir.
Sonuç olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik
ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin
engellenmesi için B12'den zengin besinlerin ihmal
edilmemesi ve 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.
 
  • Beğen
Tepkiler: Darqos
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
392
rear2011
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
296
Haydar
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
475
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
4
Görüntüleme
481
Haydar


Üst Alt