Ayetullah Sümer Kimdir Kısaca

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Ayetullah Sümer Kimdir Kısaca
Ayetullah Sümer hayatı

Ayetullah Sümer hakkında bilgi

Ayetullah Sümer 1905 yılında İzmir'de dünyaya geldi. İilk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra 1925-1928 yılları arasında Marsilya Ticaret Okulu'nda öğrenim gördü. Marsilya'da ticaret eğitimi gördüğü sırada ressam Theophile Berengier'den özel resim dersleri alarak resim sanatına geçmiştir. Bu arada Chephile Berengier atölyesine devam etmiş ve bundan sonra devlet hesabına öğrenim için Paris'e gitmiş, burada P Baudovin atölyesinde çalışmıştır Bu dönemde Paris'te katıldığı bir yarışmada gümüş madalya almıştır.
1938 yılında Türkiye'ye dönünce Güzel Sanatlar Akademisi'ne öğretim üyesi olarak girmiş ve burada kurduğu fresk atölyesini 38 yıl yönetmiştir. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nden 1971 yılında emekli olan Ayetullah Sümer, ilk kişisel sergisini Paris'te açmıştır.
Yurt içinde ve yurt dışında birçok karma sergiye eser veren, ara sıra özel sergiler düzenleyen Ayetullah Sümer'in, başta Resim ve Heykel Müzesi'nde olmak üzere, resmi ve özel koleksiyonlarda pek çok eseri bulunmaktadır
1932 yılında halkevleri tarafından Anadolu'ya gönderilen sanatçı, resimlerine Anadolu çizgilerini de yansıtmıştır. 1939 yılında çizdiği Afyon görünümlerini, natürmort ve portre çalışmaları izlemiştir. Ayetullah Sümer, ayrıca Atatürk ve İnönü'nün de birçok tablosunu yapmıştır.
Ayetullah Sümer, 1979 yılında hayatını kaybetmiştir
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
316
Selim Baltaci
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
561
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
640
Haydar


Üst Alt