3g Nedir (AÇIKLAMA)

Sponsorlu Bağlantılar

sonbela

sonbela

Üye
    Konu Sahibi
3g Nedir (AÇIKLAMA)
3G, üçüncü kuşak mobil iletişim sistemlerinin genel adıdır. Bugüne kadar kullandığımız, GSM teknolojisine dayalı cep telefonları ikinci kuşak (2G) olarak adlandırılır ve dijital tabanlıdır. 1970’li yıllarda geliştirilen ilk kuşak, analog hücresel mobil sistemler ise kullanıcıların gereksinimlerine yanıt vermekten uzak olduğu için yerlerini, hızla bugün kullanmakta olduğumuz GSM şebekelerinin de içinde yer aldığı 2G teknolojilerine bıraktılar. Günümüzün büyük ölçüde metropolleşmiş, hızlı yaşam temposu ve değişen tüketim alışkanlıkları, yeni kullanıcı taleplerini de beraberinde getirdi. Böylece 2.5G teknolojisiyle tanıştık. 2.5G, 2G ile 3G arasında bir köprü olmaktan çok, 2G teknolojilerinin geliştirilmiş halidir. Aşağıdaki tabloda her üç teknolojinin karşılaştırmasını göreceksiniz.
Kullanılmakta olan 2G teknolojilerinin, darboğazı sınırlı veri (data) kabiliyetleriyle donatılmış olmasıdır. 2G’de ağırlık veriden çok sese verilmiştir. 2G’nin ilk ortaya çıktığı yıllarda bu anlaşılabilir bir durumdu çünkü o yıllarda internet henüz emekleme devresindeydi. İnsanların en önemli gereksinimi hareket halindeyken sesli iletişim kurabilmek, yani telefonlarını yanlarında taşıyabilmekti. Geçen zamanla birlikte ihtiyaçlar da çeşitlendi ve değişti. Günümüzde insanlar artık sadece ses iletimiyle yetinmiyor, seslerine görüntüleri de eşlik etsin istiyorlar. Bu ise mevcut 2G ve 2.5G teknolojilerinin sunduğu veri aktarım hızlarıyla kolayca gerçekleştirilebilecek bir şey değil. 3G, özellikle bu yüzden TV yayını ya da video-konferans şeklindeki görüntü aktarımına ilişkin talepleri karşılayacak şekilde yapılandırılmış bir iletişim protokolleri bütünüdür. Şimdi veri hızlarını kıyaslayalım isterseniz. 2G teknolojisinde, yani yaygın olarak kullanılan GSM şebekelerinde, orijinal veri hızı en düşük faks aktarım hızı olan 9.6 kbps ile sınırlıydı. Bu hızda elbette hızlı veri aktarımı mümkün değildir. 2.5G teknolojisinin desteklediği GPRS ile bu hız teorik olarak 8 zaman-slotunun hepsinin kullanılmasıyla birlikte 171.2 kbps seviyelerini kadar çıkar, ancak pratikte bu hızlara ulaşmak neredeyse imkansızdır.

3G’de ise öngörülen teorik hız limitleri şöyledir:
Araç içinde (otomobil, otobüs vs.): 144 kbps
Yürürken (yaya pozisyonunda): 384 kbps
Sabit lokasyonda (bina içinde): 2 mbps (2048 kbps)
Yukarıdaki hızlarla görüntülü iletişim mümkün kılınmaktadır. 3G teknolojisi GSM’e (TDM) değil, C-DMA şebekeleri üzerine yapılandırıldığından ve UMTS tabanlı olduğundan operatörlerin yeniden yatırım yapmasını gerektirmektedir. Bu nedenle çok kısa dönemde (1-2 yıl) Türkiye’de lansmanı pek mümkün görünmemektedir. Mevcut GSM şebekeleri TDM tabanlıdır. 3G teknolojilerinin dayandığı CDM tabanlı bir şebeke kurmak çok maliyetlidir. Bu nedenle operatörler 2.5G servislerinin bir parçası olarak HSCSD ve EDGE gibi GSM şebekelerinde veri hızını artıran tekniklere öncelik vermektedirler. Ancak bunların en hızlısı EDGE bile maksimum 384 kbps düzeyinde bir aktarım hızı sunabilmektedir. Bu hızla görsel veri aktarmak mümkündür, ancak HDTV veya DVD kalitesinde full-motion, full-duplex görüntü için yeterli olmayabilir.

Özetle, iletişim teknolojisi önümüzdeki yıllarda yeni açılımlara konu olacak. Popüler TV kanallarını izleyebileceğiniz, 5-10 dakikalık MPEG/AVI ataşmanlı e-posta alıp gönderebileceğiniz ve birden çok kişiyle eşzamanlı görüntülü görüşme yapabileceğiniz görüntülü telefonlar yakında geliyor. Ama çok yakında değil.


Günümüzdeki neredeyse tüm dijital mobil telefonlar Günümüzdeki en iyi mobil teknolojisi Televizyonu, defter bilgisayarı ve cep telefonunu bir araya getiriyor.

2G Kablosuz Temel Özellikleri:Hız: 10kb/saniye 3 dakikalık bir MP3 şarkıyı indirme zamanı: 31- 41 dk.

2.5G Kablosuz Temel Özellikleri:Hız: 64-144kb/saniye 3 dakikalık bir MP3 şarkıyı indirme zamanı: 31- 41 dk.

3G Kablosuz Temel Özellikleri:Hız: 144kb/san. 2mb/saniye 3 dakikalık bir MP3 şarkıyı indirme zamanı: 11 saniye -1.5 dakika

Ortak Özellikleri:
Ataşmanlı e-posta mesajları alıp/gönderebilme
Elektronik ajanda toplantı hatırlatıcı (gruba)
 


danger03

danger03

Üye
bilgi için teşekkürler
 

fatih findik

Üye
teşekkürler kardeşim.bilgilerin çok güzel.emeğine sağlık
 
maxiburak

maxiburak

Üye
güzel paylasım da bi an önce gelse de ön camerayı kullansak ya
 

isim misim yok

Üye
3gceplerde kulanılan videomuydu
 
maxiburak

maxiburak

Üye
hayır video deil senin dedigin 3gp
3g ise görüntülü konusmaya yarayan bi sistem :D
 

polat_ketur_76

Üye
teşekkürler bilgi için sağolun emeğe saygı!

--------------- Ekleme ---------------

teşekkürler
 


Üst Alt