Bilim İnsanları, İnsan Vücudunun İçinde Hareket Edebilen Bir Robot Geliştirdi

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Bilim İnsanları, İnsan Vücudunun İçinde Hareket Edebilen Bir Robot Geliştirdi


Bilim insanları, insan vücuduna girdikten sonra belirlenen bölgede ilaç bırakabilen özel bir robot geliştirdiler. Milimetrik boyutlara sahip olan ve bilim insanlarının 'Uçan Balina' olarak adlandırdıkları bu robot, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Sağlık alanında yaşanan gelişmeler, teknolojinin hayatımızdaki yerini gözler önüne seriyor. Bilim insanlarının geliştirmiş olduğu 'uçan balina' isimli bir mini robot, vücudumuzun içerisine girerek ilaçları doğru yere götürebiliyor. Özellikle kanser hastalarını yakından ilgilendiren bu robot, hedeflenmiş olan kanser hücrelerine doğrudan giderek burada ilaç dağıtımı yapabiliyorlar. Değişken boyutlarda üretilebilen robotların boyutları, milimetrelerle ifade ediliyor. İşte bilim insanları tarafından geliştirilen ve laboratuvar testlerinde başarılı olan uçan balina;

Hong Kong Şehir Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları tarafından geliştirilmiş olan uçan balina, açılıp kapanabilen kanatlara ve bir kuyruğa sahip. Bu özelliği sayesinde uçan balina, kan içerisinde rahatça hareket edebiliyor.

3 boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen uçan balinanın gövdesi, tahmin ettiğimiz gibi plastik bir yapıya sahip değil. Uçan balinanın kuyruğu, kardiyomiyosit hücrelerle (kalp kası hücresi) kaplı. Bu da kuyruğa esneme ve hareket imkanı tanıyor. Uçan balinanın kanatlarında da ışığa duyarlı olan bir hidrojel kullanıldı. Bu hidrojel yardımıyla da kanatların duruş pozisyonu değişiyor.

Uçan Balina Nasıl Çalışıyor?

Vücudumuzda kanserli hücrelerin olduğu bölüm kızıl ötesi ışıkla aydınlatılıyor. Buraya gelen uçan balina, kızıl ötesi ışıktan etkilenen hidrojel yardımıyla kanatlarını büküyor. Öyle ki kuyruk kısmında bulunan kalp kasının gücü, kanatların bükülmesiyle ortaya çıkan sürtünme kuvvetini yenemiyor. Böylece bu küçük robot, o an hareketsiz kalıyor ve bulunduğu bölgeye ilacı bırakabiliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan projenin geliştiricilerinden Asistan Profesör Zi Chen bu durumun, el freni aktif olan bir aracın gaz pedalına basılması gibi olduğunu ifade ediyor.

Yapılan testlerde başarılı olan bu robotun kanatlarınının ayrı ayrı bükebilmesi için çalışan bilim insanları, böylelikle robotun hareket kabiliyetini artırmayı amaçlıyorlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: PALA.
PALA.

PALA.

Üye
Aslında bu tip robotik çalışmalar 10 yılı aşkın süredir yapılıyor.
İnsanın damarları içinede gezebilecek, ameliyatları en iyi verimle yapabilecek robotların bir diğer kullanım amacı casusluk...
 


Üst Alt