Bilim insanları ölmüş domuz beyinlerini 'canlandırmayı' başardı

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Bilim insanları ölmüş domuz beyinlerini 'canlandırmayı' başardı


Bilim insanları beynin daha önce tahmin edilenden daha dayanıklı olduğunu ortaya koyan bir çalışmaya imza attı. Amerikalı araştırmacılar, ölümü gerçekleştiği düşünülen domuz beyinlerine saatler sonra verdikleri yapay kan ile organın yeniden 'canlanmasını' sağladı.

İnsan ve memeli hayvanların beynindeki hücreler, kan dolaşımı durduğu andan itibaren fonksiyonlarını yitirmeye başlıyor. Bu sürecin daha önce geri döndürülemez olduğu düşünülüyordu.

Ancak Yale Üniversitesi'nde yürütülen bir deneyde, kan dolaşımı durmuş domuz beyinlerindeki hücreler saatler sonra tekrardan canlandırıldı.

Nature dergisinde yayımlanan çalışma, uzun vadede kalp krizi hastaları için olumlu sonuçlar vaat ederken, beyin travması hakkında da yeni bilgiler edinilmesini sağlayacak.

Beklenmeyen sonuçlar alındı
Mezbahada kesilen 32 domuz üzerinde yapılan çalışmada ölümden dört saat sonra beyinlerin bir kısmına yapay kan pompalanırken, diğerlerine kontrol amaçlı farklı bir sıvı verildi.

Araştırmayı yöneten Yale Üniversitesi'nden Dr. Nenad Sestan, sonuçların kendilerini şaşırttığını belirtti. Yapay kan verilen beyinde temel hücresel canlılık eski haline dönerken, diğer sıvının verildiği beyinler 'yoğurt kıvamını' aldı.

Sestan, "Bulduğumuz ana sonuç şu: Beyindeki hücre ölümleri daha önce düşündüğümüzden daha uzun bir süre içerisinde oluyor." dedi.

Gerçek anlamıyla canlı değil
Diğer yandan araştırmacılar, deney sırasında inceledikleri beyinlerde bilinç ile ilişkilendirilen elektrik sinyallerine rastlanılmadığı açıkladı.

Beynin klinik olarak canlı olduğunu ortaya koyacak verinin de aslında bu olduğunu belirten Sestan, "Bu canlı bir beyin değil, hücresel olarak aktif bir beyin." dedi.

Araştırmacılar ayrıca, söz konusu sinyallerin bulunması durumunda beyine anestetik ilaç verilerek, etik olarak çok sayıda endişeyi beraberinde getiren deneyin anında durdurulması gerekeceğine dikkat çekti.
 


Üst Alt