Kablosuz Ağ Güvenliğini Sağlamak İçin Neler Yapmalıyız?

Sponsorlu Bağlantılar

ancient30

ancient30

Üye
    Konu Sahibi
Kablosuz Ağ Güvenliğini Sağlamak İçin Neler Yapmalıyız?
Kablosuz Ağ Güvenliğini Sağlamak İçin Neler Yapmalıyız?



Arkadaşlar herkese merhaba bugünkü makalemi çok beğeneceğinizi düşünüyorum.Konumuz Kablosuz Ağ Güvenliğini Sağlamak İçin Neler Yapmalıyız?Adımlarımızı teker teker ele alalım.

Bunlarda ilki router ayarlarını yaparken router için kullanıcı adı ve şifre belirlemeniz.Burda şu adıma çok dikkat edin.Routerı aldığınızda admin ve password kısmı default konumunda gelir.Bunlardan admin ismi admindir kullanıcı ismide admindir.Yada yönetici adı admindir şifre 123tür.İşte bunları değiştirmemiz gerekiyor.Çünkü bilgisayar korsanlarının router a girerken ilk denedikleri şifre bunlardır.Bunun için admin kullanıcısının adı sayı harf özel karakterlerden oluşmalıdır.En az 2 büyük harf,değişik semboller###$$gibi ne kadar zor bir kullanıcı adı olursa o kadar iyidir.Gelelim şifrelemeye bence şifreleme kullanıcı adını belirlediğimiz gibi olmalıdır.Yalnızca sayılardan oluşmamalı yani 12345678 gibi.Ardışık sayılarıda kullanmayınız.Özel karakter kesinlikle olsun.Küçük büyük harflerde olsun arkadaşlar.

Bildiğiniz gibi wireless bir modem aldığınızda ssid ya da kablosuz ağın adı default yani otomatik konumundadır.bbnet,ccnet gibi yada ----wifi bu tarz şeyler ben uzantıları yazdım.Gerisini biliyorsunuz diye düşünüyorum arkadaşlar.Bu şu açıdan önemli olur kullanan kişiyi gizlemek.Ama çok tavsiye edilmeyen bir konudur. Bu yüzden, yönetici kullanıcı adı ve şifresini değiştirdikten sonra yönlendiricinin ağ adını değiştirmek gerekir.


Halka açık olan yerlerde wifiye bağlanırken elinizden geldiğince güvenilir siteye girmenizi tavsiye ederim.Herkesin kullandığı bir wifi ağı olduğundan bilgiler başkasının eline geçebilir.

Ağ adını belirli bir süreden sonra değiştirmenizi öneririm. Ayrıca, bu ismi değiştirirken wifiye bağlanan cihazlarınızda da belli başlı işlemlerinizi yapmanız gerekmektedir.Örnek vericek olursak ağ adını değiştirdiğinizde wifiye bağlanırken yine kullanıcı şifreniz gerekecektir.Çünkü ismi değiştirdiniz.

Sahip olduğunuz WiFi yönlendiricisinin şifreleme teknolojisine sahip olduğu ve şifrelemeyi kullanmak için oldukça standart olsa da, gerçekten kullandığınızı doğrulamak en iyisidir. Genellikle yönlendiricinizi kurarken, kurulum sürecinde size yol gösterir ve şifreleme kullandığınızdan emin olun. Kullanılacak en iyi olan WPA2 Kişisel (WPA2-PSK). Yönlendiriciniz sadece WPA Kişisel'e sahipse, WPA2 Kişisel ile yeni bir yönlendirici satın almak en iyisi olacaktır.Bu çok önemlidir arkadaşlar.

VPN olarak da bilinen Sanal Özel Ağlar, temel olarak cihazınız (dizüstü bilgisayar, telefon, tablet, vb.) Ve üçüncü taraf bir sunucu kullanan internet arasındaki özel bir tüneldir. Kimliğinizi gizlemeye yardımcı olur ve hatta başka bir ülkede olduğunuz gibi görünmesini sağlar. Bu, bilgisayar korsanlarının dolaşmasını ve internet trafiğinizi görmesini önlemeye yardımcı olur.

Yönlendirinizin güncelleştirmelerini yapınız.Yapılan bu güncellemeler genellikle güvenlik açıkları ile ilgilidir.

Ağınızı güvence altına almak için uzun süre kullanılmadığı durumlarda kablosuz ev ağını devre dışı bırakmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Aynı şeyi, Ethernet kabloları kullanan veya evde olmayacağınız tüm cihazlarınızda yapmalısınız.İnternete bağlanmak için kullandığınız cihazları ,kullanmadığınız süre zarfında kapatmak çok doğru bir karar olcaktır.Güvenlik açısından çok önemli bir konudur.

Kablosuz yönlendiricinin ev içersindeki yeri kablosuz ağ güvenliği açısından çok önemlidir.Neden bu kadar önemli ki?İstediğim yere koyabilirim diyebilirsininz.Kablosuz yönlendiricinizi eğer evin tam ortasına yerleştirirsek evin içindeki herkes interneti maksimum hız seviyesinde kullanabilir.İkinci önemli nokta ise evin dış tarafından ağınıza bağlanmak isteyen kişiler sinyali çok az alacaklarından ağınıza saldırması daha zor olcaktır.Bu yüzden evinizin kapısına banyonun önüne bu gibi yerlere kablosuz yönlendiricinizi koymayınız.Mümkün olduğunca evin ortasına koyunuz.

Bu konuda biraz profosyonel olmanız gerekcek ancak ben yinede belirtiyim arkadaşlar.Yönlendiricinin ip adresini değiştirirseniz kablosuz ağ güvenliğini arttırmış olursunuz.Bunu yapmak için ilk önce modeminizin ara yüzüne girmeniz gerekiyor.Daha sonrasında ağ adında bir button olması gerekir.Buna basmalıyız.Ve sonrasında lan seçeneği olcak.Buna basıp ip adresini değiştiriniz.İşlemlerimiz bittikten sonra kaydedip modemin ara yüzünden çıkabilirsiniz.


 


Üst Alt