Tema Vakfı nedir ve faaliyetleri nelerdir

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Tema Vakfı nedir ve faaliyetleri nelerdir
Tema Vakfı ne anlama gelmektedir ve nedir merak ediliyor. Tema Vakfı faaliyetleri ile ilgili tüm detayları konumuz üzerinden rahatça öğrenebilirsiniz.

Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı olarak da bilinen Tema, 11 Eylül 1992 yılında kurulmuştur. Ülkemizin çevre sağlığının olması gerektiği şekilde korunması, doğal varlıklara gerekli olan özenin gösterilmesi, toprak örtüsünün korunması ve erozyonla mücadele bu kuruluşun amaçları arasında yer almaktadır. Topraktan gelen barışın doğru bir şekilde kullanılması ve toprağa değer verilmesi için büyük küçük herkes bu kuruluş bünyesinde gönüllü olarak çalışmalarına devam etmektedir. Günümüzde Türkiye’nin en fazla ön plana çıkan sorunları arasında toprağın olması gerektiği gibi kullanılamaması gelmekte. Bu durumun önüne geçilmesi adına Tema vakfı ile birlikte gönüllüler birleşerek faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir.

Toprağa gerekli olan önemi göstermek, vakfın en önemli faaliyetleri içerisinde yer almaktadır. Özellikle de Genç Tema hareketi ile birlikte ülke içerisindeki birçok farklı noktada çalışmalar yapılmakta ve yeni çalışmalar için de araştırmalara devam edilmektedir. Vakıf, en küçüğünden büyüğüne herkese toprak erozyonu ile alakalı bilgiler verilmekte ve var olan bu durumun doğru bir şekilde giderilmesi adına gerekli olan her türlü şey yerine getirilmektedir. Halkın bu konuda doğru bilinçlendirilmesi adına gerekli olan her türlü adımı atmayı bir görev edinen Tema vakfı, Türkiye’nin çöl olmasını engellemek adına vermiş olduğu mücadeleyi ikinci İstiklal Savaşı olarak nitelendirmekte. Üstelik bünyesine her geçen gün yeni gönüllüler katılmakta ve Tema vakfının genişliği daha öncesinde olmadığı kadar artmaya başlamış durumda.

Tema vakfının en önemli faaliyetlerinin başında gönüllülük çalışmalarını doğru bir şekilde yönlendirmek gelmekte. Minik, Yavru, Genç ve Mezun Tema çalışmalarının her birinde bu alanda daha öncesinden deneyim sahibi olan kişiler gönüllüler ile bir araya gelerek Türkiye’nin gelecekte karşılaşabileceği sorunlar karşısında yapılması gereken şeyleri onlara ileterek bu sorunlara etkili çözümlerin bulunulmasına çalışılır. Bununla birlikte kuruluş gönüllülük çalışmalarını çok daha fazla kişiye ulaştırmak adına yerel basınla ilişkilerin düzenlenmesi ve belirli aralıklarla ağaçlandırma faaliyetleri yapılmaktadır. Eğitim faaliyetlerinde ülkemizdeki erozyonun giderilmesi adına nelerin yapılması gerektiği, bu konuda yapılacak çalışmaların zamanı gibi konularda gönüllülere bilgilendirilmeler yapılmaktadır.
 


bilişimcii

bilişimcii

Üye
TEMA Vakfı Nedir?

TEMA Vakfının açılımı Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfıdır. Ülkemizde birçok etkinliğe ev sahipliği yapmış, birçok faaliyete ön ayak olmuştur. Vakfın, Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit tarafından kurulduğu bilinmektedir. TEMA Vakfı ülkemizin geleceğini tehdit eden çölleşme, erozyon gibi tehlikelere karşı insanların duyarlılaşmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Tema, 1992 yılında 11 Eylül günü kurulmuş çevreci bir vakıftır. Verdikleri bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesi için çok çabalamıştır. TEMA Vakfı kuruluşundan bu yana çok sayıda projeye imza atmıştır.

TEMA Vakfının Görevleri Nelerdir?

TEMA Vakfı genel anlamda toprak kaybını önlemek üzerine görev yapıyor gibi görünse de içerikte birçok detaylı konu bulunmaktadır. Öncelikli görevi üzerinde yaşadığımız dünyayı yeşillendirmektir. Yeşil alanları koruyan TEMA aynı zamanda sürekli yeni fidanlar dikilmesini sağlamaktadır. Türkiye çöl olmasın sloganıyla yola çıkan vakıf, toprağın değerlenmesini sağlamak üzerine çalışmaktadır. Değerlenen ve korunan toprağın barış içinde kullanılmasını sağlamak da bir diğer görevidir. Vakıf görevler olarak nitelendirdiği şeylerin hepsini gönüllü olarak yapmaktadır.

TEMA Vakfının Projeleri Nelerdir?

Vakıf kurulduğu yıldan bu yana çok sayıda projeye imza atmıştır. 1998 yılında başlattığı ve hala sürdürdüğü Meşe Projesi ile ülkemizde 1 milyon hektar alanda meşe ormanları kurulması hedeflenmiştir. Proje, Çevre ve Orman Bakanlığının da iş birliği ile yürütülmektedir. Bu projenin maliyetinin 1,8 milyar dolar civarında olduğu açıklanmıştır.

Yine Çevre ve Orman Bakanlığının da desteği ile TEMA Vakfının projesi olan Hatıra Ormanı Projesi, uzun yıllardır devam etmektedir. Projede iki muhatap arasında imzalanan protokol gereği ağaçlandırma çeşitli kişi ve kuruluşlar adına yapılmaktadır. Bodrum’un Türkbükü mevkiinde Biyolojik Çeşitlilik ve Bitkilendirme Projesikapsamında birçok ağaçlık ve otluk alan dikenli teller ile çevrilmiştir. Çevrilen alanlara ek olarak 10 binlerce meşe, sakız, kaktüs, badem, selvi gibi çeşitli ağaç ve çalı fidanları dikilmiştir. TEMA vakfının bu projesi hala devam etmektedir.

TEM Otoyolu Bitkilendirme Projesi kapsamında Karayolları Genel Müdürlüğü ile TEMA Vakfı iş birliği ile İstanbul-Ankara TEM otoyolunun 300 km’den fazla bir bölümü ağaçlandırılmıştır. Ağaçlandırma kapsamında 250 bin üzerinde ağaç ve çeşitli bitkiler dikilmiştir.

 
vedat1966

vedat1966

Üye
Yeşili seviyorum. Hepimiz bir şeyler yapmalıyız. En azından yeşili ve doğayı korumalıyız.


Balkon manzaram. (Giriş katı) Kışın bile ısıtıcı ile oturuyorum.
[emoji3][emoji3][emoji3][emoji3]

SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
  • Beğen
Tepkiler: PALA.


Üst Alt