Bilim Adamları Dünya'da Kara Delik Yarattılar!

Sponsorlu Bağlantılar

TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
Bilim Adamları Dünya'da Kara Delik Yarattılar!


Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmada, çok güçlü lazerler, elektronlarından ayrılmış atomlara yönetildi ve bunun sonucunda ortaya bir kara delik çıkması sağlandı.

Kansas Üniversitesinde daha önce yapılan araştırmada, küçük çaplı ışın gönderebilen bir lazer ile iyot atomlarından elektronları ayrılabilmişti. Bu sefer daha büyük ve güçlü bir lazer kulanan araştırmacılar, büyük bir sürprizle karşılaştılar.

Tek bir büyük ışın darbesi, atomdaki neredeyse bütün elektronları atomun kendisinden ayırmayı başarmıştı. Fakat bu darbenin, ayıramadığı daha büyük moleküller de bulunuyordu. İşte bu moleküller, atomun geri kalanından elektron çekmeye başlayarak, küçük çaplı da olsa bir kara delik formuna bürünmeyi başardılar.

SLAC National Hızlandırıcı Laboratuvarı'nın Enerji Departmanında çalışan Sebastien Boutet; "daha önce yaptığımız birçok hesaplamaya rağmen böyle bir sonuç beklemiyorduk." dedi. Bu mikroskopik kara deliğin ömrü ise çok uzun olmadı. 30 femtosaniye (bir saniyenin bir milyarda birinin, bir milyonda birinin otuz katı, 10^-15x30) boyunca gerçekleşti ve 50 elektronun atomdan ayrılmasının ardından büyük bir patlama yaşandı. Bu patlamanın sebebi olarak lazerin yarattığı muazzam sıcaklık işaret edildi.



Kansas Eyalet Üniversitesi'nden Daniel Rolles ve Artem Rudenko yönetiminde, SLAC laboratuvarlarının Kaliforniya Menlo Park'taki Linac Tutarlı Işık Kaynağı ofisinde gerçekleştirilen deneyin başarılı olmasının ardından, bilim adamları daha uzun sürelerde ve daha büyük kara delikler için uğraşmaya devam edeceklerini de açıkladılar.
 


Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
sonunda kara delik de yapıldı bakalım daha ne yapacaklar
 
  • Beğen
Tepkiler: TheNightMare.
SoulsEagle

SoulsEagle

Üye
sonunda kara delik de yapıldı bakalım daha ne yapacaklar
gelişirse silah olarak bile kullanılabilir bu karadelikler tabiii bir beyaz deliğe aktarılmıyolarsa öncelikle onu anlamamız gerekli
 
  • Beğen
Tepkiler: TheNightMare.


Üst Alt