Büyükbaba Paradoksu [Zamanda Yolculuk]

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Büyükbaba Paradoksu [Zamanda Yolculuk]
Zamanda yolculuk gelişmiş teknoloji ile mümkündür. Zamanda yolculuk ışık hızı ile gerçekleştiğinden şimdilik imkansızdır.



Paradoksların, bir kişi zamanda geriye
gidebilirse, bu yolcunun bazı şeyleri değiştirip değiştirmeyeceğini ortaya çıkarabilmesi, zamanın felsefik tartışmasında ortaya çıkan bir konudur, bunun en iyi örnekleri büyükbaba paradoksu ve autoinfanticide (kendi bebekliğini öldürme, oto-bebek öldürme) fikridir. Büyükbaba paradoksu varsayımsal bir durumdur. Bu durumda, bir zaman yolcusu
geçmişe gider ve büyükbabasını, büyükannesiyle tanışmadan önce öldürmeye
çalışır. Eğer büyük babası ölürse, o zaman anne ya da babası hiç doğmamış olacak ve
dolayısıyla zaman yolcusunun kendisi de
doğmamış olacaktır. Dolayısıyla da zaman
yolcusu büyükbabasını öldürmek için hiçbir
zaman zamanda geçmişe gidememiş olacaktır. Zaman yolcusunun geçmişe gidip kendisini bebekken öldürmeye çalıştığı oto-bebek öldürme de aynı şekilde işler. Eğer yolcu kendi bebekliğini öldürürse, hiçbir zaman büyüyemeyecek ve bebekkenki halini öldürmek için zamanda geriye gidemeyecektir. Bu tartışma zaman yolculuğu felsefesi için önemlidir. Çünkü filozoflar bu paradoksların zamanda yolculuğu imkansız hale getirip getirmediğini sorgulamaktadırlar. Bazı filozoflar paradoksları cevaplama biçimi şu şekildedir: Zamanda geçmişe gitmek mümkün olabilir fakat Novikov’un fizikteki kendi içinde tutarlılık ilkesine benzer biçimde, geçmişi herhangi bir şekilde değiştirmek mümkün değildir.

Alıntıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Muhammed CR7


Muhammed CR7

Muhammed CR7

Üye
Acaba gerçektende doğrumudur :hmmm
 


Üst Alt