YÖnlendİrİlen Telefon Basİtce Dİnlenİr Nasil Mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Dergah

Üye
    Konu Sahibi
YÖnlendİrİlen Telefon Basİtce Dİnlenİr Nasil Mi?
Arkadaşımın gönderdiği bir mail :

YÖNLENDİRİLEN TELEFON NASIL DİNLENİR ÇOK ÖNEMLİDİR

Hattımızı arada sırada telesekretere yönlendirirken bize bırakılan kayıtların bir başkası tarafından kolaylıkla dinlenebileceğini hiç tahmin etmeyiz ve bunun için bir önlem almayız. Hattınız telesekretere yönlendirildiğinde, bırakılan mesajı dinlemek için telefon numaranızdan telesekreter servis numarasını ararsınız ve bırakılan mesajı dinlersiniz daha sonra siz veya sistem tarafından belli bir süre sonra silinir. Buraya kadar her şey normal ancak telesekreterinize bırakılan mesajı başka bir telefondan nasıl dinleyeceksiniz? GSM operatörleri telesekretere bırakılan mesajları başka bir telefondan dinlemek için abonelerine standart şifreler vermektedir. Turkcell de standart şifre 1234, AVEA da 1111 Telsimde ise telefon numarasının son dört hanesidir.

Telesekreterinize bir kimse mesaj bıraktığında başka bir telefondan dinlemeniz gerektiğinde telesekreter servis numarasını (GSM şirketlerin telesekreter servis numaralarını GSM şirketlerinin web sitelerinden veya kendilerinden öğrenebilirsiniz) ararsınız ve telefon numaranız ile birlikte şifrenizi girerek bırakılan konuşmaları dinlersiniz. Tabii ki bir çok insan telesekreter standart şifresini değiştirmediği için kendisine bırakılan kayıtları başkaları rahatlıkla dinlemektedir. Burada işin en kötü tarafı ise size bırakılan konuşmaları dinlediğinde ne yazık ki hukuksal olarak hiçbir şekilde hak arayamazsınız. GSM şirketini mahkemeye verseniz şifrenin sorumluluğu size ait deyip işin içinden rahatlıkla çıkacaktır. Hattınızı dinleyeni mahkemeye verseniz ben dinlemedim hattımdan kendisi arayıp dinledi diyerek o insanda işin içinden rahatlıkla kurtulacaktır. Eğer ki hattınızı dinleyen bir de ankesörlü telefondan dinlerse kimin dinlediğini dahi bulmanız zor olacaktır.

Bunları düşünürken bir den aklıma şu geldi. GSM şirketleri (Turkcell, AVEA ,Telsim) eğer birde başka telefondan telesekreter açılış mesajını değiştirmeye izin veriyorsa bir çok insan rahatlıkla rezil edilebilir. Düşünsenize bir çok insan gibi sizde telesekreter şifrenizi değiştirmediğinizden bir başkası telesekreter açılış mesajı olarak şu kaydı bırakıyor “Şuanda çok güzel bir uykum var rüya görüyorum lütfen uyandırmayın. Mesajınız ne ise bırakınız” Tabii ki size durumu anlatmak için bu örneği verdim bir başkası nasıl bir açılış mesajı bırakır bilmem. Tabii bir başkasına bırakılan mesajları dinleyerek o insanı tanıyor rolünde oynayarak çıkar sağlanabilir veya zor durumda bırakılabilir.

Telesekreter sistemi ile ilgili GSM şirketlerine tescilli fikirlerimin bir kısmını ilettim. Bir kimse telefonunu telesekretere yönlendirdiğinde sistem tarafından standart şifre yerine rastgele bir şifre üretilsin, kullanıcıya standart şifresini değiştirmesi gerekli olduğuna dair mesaj veya sesli anons kaydı yapılsın ve şifre 4 rakamdan fazla olsun. 4 rakamlık bir şifreyi herkes tahmin eder.

Diğer bir çok yazım gibi bu yazımda bilgilendirme yazısı olduğundan kötü amaçlı kullanılmasından dolayı doğacak sorumluluğu kabul etmiyorum. Bu tip yazılar ilginizi çekiyorsa SadeBirSevgi grubuna üye olmanızı rica ederiz.

Satırlarıma son verirken farkına varmadan herhangi bir okuyucumun kalbini kırdıysam özür diliyorum. Gözlerinizin içi her zaman bebeklerin ki gibi gülümsemesi dileğiyle:)

Hasan YILDIRIM
E.Posta: [email protected]
Tel: 0 535 242 21 82

Not: Telefon numarasını boşuna aramayınız Turkcell tarafından 26 Ekim 2005 tarihinden itibaren keyfi olarak kapatılmıştır. Konuyla ilgili şikayetvar ( ) sitesine şikayette bulundum. Şikayetvarcom sitesi şikayeti 27 Ekim 2005 tarihinde yayınladı ancak 24 Kasım 2005 tarihinde Turkcell’in baskına boyun eğerek kaldırmıştır. Hattım ise hala kapalıdır.

Tarafımı arayan bir çok insan Turkcell de istediğim hattı kontrol etme imkanım varken sistem açığını Turkcell ile paylaşmam sonucu mahkemelik olduğum Turkcell mahkeme dosyasını incelemek istemektedirler. Bu düşüncelerini yerinde bularak Turkcell Mahkeme dosyasını Internet üzerinden kendilerine sunmak istedim. Sunmaktaki gayem ise; sistem yetkililerinin gerekli önlemleri almayarak bir çok insanın mağdur olmasına sebebiyet vermektedirler. Haksız yere mağdur olan insanların haklı olduklarını kanıtlamaları için, bu tip evrakların ne pahasına olursa olsun, bilgilendirme amacıyla internet üzerinde yer almasının vatandaşlık görevim olduğu inancındayım. Eğer yargılamam halka açık şekilde olmayıp gizli olsaydı o zaman bu evrakları hiçbir kimse ile paylaşmazdım. Turkcell ile ilgili evraklara linkinden ulaşabilirsiniz.

İnsanları Seviyorsanız İnsanlara Yardım Etmek İstiyorsanız Siz de Aramıza Katılınız.

SadeBirSevgi Grubuna üye olmak için;
“Karşılıksız Yardımlaşanların Yeri”

“[email protected]” adresine konu ve mesaj bölümüne hiçbir şey yazmadan boş bir mail gönderiniz. Sistem tarafından daha sonra konu bölümünde “Please confirm your request to join sadebirsevgi ” yazısı yer alan bir mail gelecektir. Gelen mail üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan yanıtla (reply) yöntemi ile geri gönderdiğiniz taktirde üyelik işleminiz gerçekleşecektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: gldemfzl


DeRMaNTeS

DeRMaNTeS

Üye
ilginç...
 
Caine

Caine

Üye
peki sen bunu deneyip kesin bir sonuç alabildin mi?
 


Üst Alt