Yeni Bir Dizüstü Bilgisayar Aldığınızda Yapmanız Gereken 10 Önemli Şey

Sponsorlu Bağlantılar

TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
Yeni Bir Dizüstü Bilgisayar Aldığınızda Yapmanız Gereken 10 Önemli Şey

1. İşletim Sistemini Güncelleyin
Okuyunca basit ve saçma bir ayrıntıymış gibi geldiğini tahmin ediyorum. Ancak zamanlaması her zaman oldukça kötü olan güncellemelerin, otomatik olarak yüklenmesine izin vermeniz oldukça önemli. İnanın bu sinir bozucu durum, güvenliğiniz için ödeyeceğiniz küçük bir bedel. Windows işletim sistemi için otomatik güncellemeyi açtık peki ya Mac’ler ne yapacak diyorsanız da, cevabımız şöyle: “Ertele>Ertele>bir kez daha Erteleyapmayın! Güncellemelerin ertelenme süresinin artması, cihazınızın kötü niyetli yazılımlara karşı savunmasız hale gelmesine sebep oluyor, bu ayrıntıyı unutmayalım!

Eğer Linux kullanıyorsanız, sizin için güncellemeler güvenlikten daha çok kullanılabilirlik açısından önem taşımakta. Yazılım paketlerini yönetme ve güncelleme hakkında daha fazla bilgi edinip Linux çekirdeğini güncel tuttuğunuzdan emin olun.

Chrome OS’da ise, her şey perde arkasında ele alınır, kablosuz ağa bağlı olduğunuzda güncellemeler otomatik olarak denetlenir ve gerekli olanlar indirilir. Cihazınızı güncel tutmak için size kalan tek şeyse, yeniden başlatmak!



2. Bloatware Programlardan Kurtulun
Üreticinin cihazınıza otomatik olarak yüklediği, sizin belki de ömrünüz boyunca bir kez bile kullanmayacağınız programlardan kurtulmak, bilgisayarınızın hafızasında ciddi bir alan kazanmanızı sağlayacak. Özellikle Windows işletim sisteminin bu tip yazılımlarla dolu olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. İşinize yaramayan ve boşuna yer kaplayan tüm programlardan kurtulun!

Mac, Linux ve Chrome OS sistemli bilgisayarlarda daha nadir karşılaşılan bloatware programları için cihazınızı satın alırken öğrenebilir, daha sonra işinize yaramayacağınıza emin olduklarınızı kaldırabilirsiniz.



3. Antivirüs Yazılımı Yükleyin







4. Cihazınızın Çalınma İhtimaline Karşı Program Yükleyin
Tamam canım, biliyorum daha yeni aldınız bilgisayarınızı hemen kötü kötü şeyler düşünmeye bence de gerek yok. Ben, hani, ne olur ne olmaz diye… :)

Laptopunuzun çalınması ya da kaybolması durumunda, cihazınızı bulmanızı sağlayacak programlar eminim işinize çok yarayacaktır. Bu sebeple bilgisayarınızı alır almaz bu programlardan birini edinmeniz, deyim yerindeyse eşeğinizi sağlam kazığa bağlamanızı sağlar.



5. Güç Ayarlarını İyileştirin
Malum laptopların size sunduğu özgürlük, pili bitene kadar. Cihazınızı prize bağımlı olmadan kullanmak için birkaç küçük düzenlemeyle pil kullanım ayarlarını en iyi şekilde ayarlayabilirsiniz.

İlk olarak ekran ışığını doğru ayarlamak çok önemli. Komple kısıp kör de olmayın tabi ama bulunduğunuz ortama göre parlaklığı düşürmek cihazınızın pil ömrünü ciddi anlamda etkiliyor. Eğer Mac kullanıyorsanız bunun için ‘Enerji Tasarrufu’ modunu etkinleştirmeniz yeterli olacaktır.

Yine pek kullanmadığımız ancak doğru kullanımında ciddi etkileri olan özelliklerden ‘Uyku’ modunu kullanmanızı öneririm. İnternette işinizin olmadığı anlarda da ‘Uçak’ modunu kullanmanız cihazınızın pil ömrüne ömür katacak bir diğer alternatif olarak sıralanabilir.

Son olarak, biliyorum zor ama Chrome’u kullanmaktan vazgeçmek de bilgisayarınızın şarjsız kullanma süresini ciddi anlamda arttıran bir başka alternatif. Kullanışlılığı ve her şeyden önemlisi el alışkanlığı sebebiyle ilk etapta bilgisayara yüklediğimiz uygulamalardan olan bu tarayıcı, pili harcamıyor resmen yiyor bitiriyor. Alternatif olarak önerebileceğimiz bateri kullanımı açısından en avantajlı tarayıcı ise Opera.



6. Otomatik Yedeklemeleri Ayarlayın
Şimdi diyeceksiniz, “Sen de gamlı baykuş gibi oldun.” Ama sevgili okuyucular dost acı söyler, sizlere her ihtimali hatırlatmayı görev biliyorum. Bu sebeple, cihazınızın bozulma ya da çalınma ihtimaline karşı tüm verilerinizi yedeklemenizi hatırlatmak da fayda görüyorum. Olmaz da olur ya…

Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinin sahip olduğu çeşitli yerel yedekleme sistemlerini kullanabileceğiniz gibi, verilerinize internetin olduğu her yerden ve her cihazdan ulaşmanızı sağlayan çok sayıda bulut sistemini de kullanabilirsiniz.





7. Isı Hasarını Minimuma Düşürün
Unutmayın ki dizüstü bilgisayarlar hem masaüstü bilgisayarlardan hem de tabletlerden daha fazla ısıya duyarlıdır. Üstelik masaüstünün kasasında iyi bir havalandırma için yeterli yer bulunur ve tabletlerinizi tozdan korumak için endişelenmeniz gerekmez. Oysa laptoplarınız için durum çok farklı. Cihazınızı hem ısıdan hem de tozlanmadan korumak için daha dikkatli olmalısınız. Aşırı sıcaklığın performans düşüklüğüne sebep olduğunu unutmayın!

Bunun için öncelikle dizüstü bilgisayarınızı, halıda, battaniye üzerinde, kanepede hatta kucağınızda kullanmayı bırakın. Cihazınızın, toz alımını en aza indirgemek için daima sert ve düz bir yüzeye yerleştirin. Hava akışını artırmak için bir dizüstü bilgisayar soğutucusu satın almanız da oldukça önemli bir detay. Bunun için para harcamak istemiyorsanız da internetten çok sayıda ‘Kendin Yap’ (DIY) soğutucu örneği bulabilir, kendi soğutucunuzu kendiniz tasarlayabilirsiniz.

Yine bir başka seçenek ise bilgisayarınıza indireceğiniz sıcaklık monitörü uygulamaları sayesinde cihazınızın ısısını takip edebilir, gerektiğinde kullandığınız uygulamaları kapatarak laptopun soğumasını bekleyebilirsiniz.



8. Sistem Ayarlarını Özelleştirin
Kullandığınız işletim sistemi fark etmeksizin, cihazınızı kişiselleştirmek size daha iyi bir kullanım deneyimi sağlayacaktır. Masaüstü resminden ekran koruyucuya kadar kendiniz seçin ve bilgisayarınızı kendi zevkinize göre tasarlayın.



9. Favori Uygulamalarınızı Yükleyin
Artık bilgisayarınız temiz ve hazır durumda, ihtiyacınızın olacağını düşündüğünüz tüm uygulamaları indirmenin zamanı geldi.

10. VPN Kullanmaya Başlayın
Sandığımızın aksine VPN sadece yasaklı sitelere girmek için kullanılması gereken bir uygulama değildir. Bağlantınızı şifreleyen VPN uygulamaları, gizlice izlenmenizi engeller...
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: PALA.
PALA.

PALA.

Üye
Yazı için teşekkürler...
Aslında ilk iş güncellemelerden bile önce, sistemin imajını almak olmalı ...
Biliyorum çoğu kişi artık sıfırlama var, dese de bir süre sonra o yedeği geri yüklerken hata almanız muhtemel...
 
  • Beğen
Tepkiler: TheNightMare.


Üst Alt