Yaşlılıkta geçirilen zatürre çok tehlikeli

Sponsorlu Bağlantılar

Baydırman

Baydırman

Moderator
    Konu Sahibi
Yaşlılıkta geçirilen zatürre çok tehlikeli
Yaşlılar Haftası sebebiyle konuşan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu ve Aşı Çalışma Grubu Üyesi Uzm.Dr. Ayşe Seda Demirel, sağlıklı bir yaşlılığın mümkün olduğunu vurguladı. Bunun için erişkin aşılamasının büyük önem taşıdığını belirten Demirel "Yaşlılık döneminde yaşanan zatürre, bağışıklığın da düşük olması nedeniyle ilerleyerek hayatı tehdit edecek boyuta gelebilir. Bu nedenle 65 yaşın üstündeki yaşlılar mutlaka aşı olmalı" dedi.

Yaşlılıkta geçirilen zatürre çok tehlikeli

Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan Yaşlanma ve Sağlık Dünya Raporu'na göre yaşlı kişi, “doğduğu zaman mevcut olan ortalama yaşam beklentisini geçen kimse” olarak tanımlanıyor. Aynı raporda 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık ve 90 yaş ve üzeri ihtiyarlık olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2018 yılında yayınlanan diğer bir raporda ise 2050 yılında 60 yaş ve üstü nüfusun dünya nüfusunun yüzde 22'lerine ulaşacağı (2 milyar kişi) ve bunun yüzde 80'nin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor olacağı öngörülüyor. Kısacası yaş ortalaması tüm dünya genelinde artıyor.

YAŞLILIKLA BERABER BAĞIŞIKLIK DA ZAYIFLIYOR

Yaşlılar Haftası sebebiyle açıklama yapan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu ve Aşı Çalışma Grubu Üyesi Uzm.Dr. Ayşe Seda Demirel şu bilgileri verdi: 'Son yıllarda bireyin sağlığını ve işlevselliğini tanımlarken kronolojik yaştan ziyade, ‘kırılganlık' tanımı bizim için daha büyük bir önem kazandı. Kırılganlık; kronik hastalıklara da bağlı sağlık riskleri, hareketin azlığı ve beslenme bozukluğu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişen, ilerleyici seyreden, günlük aktivitelerde ve strese yanıtta görev alan fizyolojik birikimlerde azalma olarak tanımlanabilir. Bütün bu azalmayla birlikte bizi hastalıklardan koruyan bağışıklık hücrelerimizin yapımında ve yenilenmesinde de kaçınılmaz bir azalma ve güçsüzlük yaşanmaya başlar. Bu azalma, maalesef birçok hastalığın riskinin artmasına ve bireyin de yenilenme ve işlev kapasitesinde düşüşe yol açar. Öte yandan, bireysel genetik ve yaşam tarzı farklılıkları, beslenme ve egzersiz alışkanlıkları da söz konusu olduğu için 70 yaş üstü bazı bireylerin zihinsel ve fiziksel olarak çok iyi durumda bulunmalarına karşın bazı yaşıtlarının ‘kırılganlık' başta olmak üzere çeşitli nedenlerle en basit ihtiyaçlarını karşılamak için dahi başka bireylere bağımlı hale gelebildikleri görülüyor.'
 
  • Beğen
Tepkiler: PALA.

Benzer Konular

Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
444
OttomaN TigeR
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
956
x-scarface
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
377
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
533
Haydar


Üst Alt